«Κι εγώ θα σας εδιγηθώ για ένα αντριωμένο»

Πράγματι αγαπητοί φίλοι και συγγενείς ,συγκεντρωθήκαμε εδώ για να  αποχαιρετήσουμε  το δικό μας άνθρωπο και θα ήθελα καθόσον αυτό είναι σωστό ,να τον αποχαιρετήσουμε με αυτό το τίτλο του αντρειωμένου.

Ο Μαθιός  Κουμεντάκης  γιός του Νίκου Κουμεντάκη ή Κοκόλη  μαχητή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της Κυριακής Μαθιουδάκη  ,γεννήθηκε στη Πατσό Ρεθύμνης το 1948 ,όπου και ανατράφηκε και μεγάλωσε. Παιδί ακόμη έδειχνε τα χαρίσματά του ,σε όλο τους το μέγεθος. Πεισματάρης ,αλύγιστος ,σκληρός , αλλά και προσηνής ,ταπεινός και δίκαιος.

Ήλθε στην Αθήνα όταν αναζήτησε καλλίτερη τύχη στα δεκαέξη του χρόνια και εργάστηκε σκληρά σε διάφορες δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Οπωσδήποτε τη στρατιωτική του θητεία τη μαντεύετε.  Αλεξιπτωτιστής  και γενναίος καταδρομέας .Μάλιστα κατά τη διάρκεια της θητείας του τραυματίστηκε βαριά ,μένοντας μήνες εκτός υπηρεσίας, πράγμα που υπέμενε με καρτερικότητα και θάρρος.

Με το πείσμα ,την επιμονή και την εργατικότητα που τον διέκρινε, κατόρθωσε να στήσει   στην Ομόνοια τη δική του καφετέρια  « Νέα Υόρκη» ,την οποία και διατήρησε για 30 ολόκληρα χρόνια. Για να γίνει όμως αυτό χρειάστηκαν κόποι και θυσίες ,ατέλειωτα ξενύχτια ,ευψυχία και ανδρεία σε όλο της το μεγαλείο. Αξίζει να αναφέρουμε τα λόγια του μεγάλου ποδοσφαιριστή Αχιλλέα Ασλανίδη που διατηρούσε επιχείρηση στη περιοχή της Ομόνοιας: Ο Μαθιός τα έβαλε με 17 άτομα στο μαγαζί μου ,χωρίς να τους φοβηθεί.

Αργότερα στο τέλος της σταδιοδρομίας του ,ασχολήθηκε με την αγαπημένη του σύντροφο Ντίνα Παπαγεωργίου , με ένα εστιατόριο – καφενείο στην οδό Αριστοτέλους ,με το ίδιο μεράκι και την ίδια δίψα.

Με το ίδιο όμως κουράγιο , γαλήνη και καρτερικότητα ο δικός μας Μαθιός  αντιμετώπισε  και τις διάφορες ασθένειες που τον τριγύρισαν στο τέλος της ζωής του. Απτόητος και ατρόμητος   ,σαν να μην τον ακουμπούσαν και να μην αφορούν εκείνον.Όμως η σκληρή πραγματικότητα ήταν διαφορετική αυτή τη φορά. Υπέκυψε στα μαρμαρένια αλώνια ,όπου πάλεψε με τον χάροντα ,ένα από  τα καλλίτερα και δυνατότερα  παλληκάρια  του χωριού και της περιοχής μας.

Τον αντρειωμένο μην το κλαις όσο κι αν αστοχήσει ,μα αν αστοχήσει μια και δυό ,πάλι αντρειωμένος θάναι

Έτσι ήταν γραφτό να αποχαιρετίσουμε σήμερα το Μαθιό. Πάντα στη σκέψη μας ,στη καρδιά μας και στο μυαλό μας ,θα είναι όπως τον γνωρίσαμε με τις αρετές : Θάρρος –κουράγιο-θέληση για ζωή και αγάπη για τον άνθρωπο.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει

Γεώργιος Δημ.Παττακός

Πρόεδρος Πατσωτών Αθήνας         Αθήνα Παρασκευή 24 Μαϊου 2019

 

Αριθμός Προβολών: 23