Αναδημοσίευση από : madeincreta.gr
«Χτίζεται» και η δεύτερη ιστορική παραγωγή των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη
Στην τελική τους φάση βρίσκονται οι εργασίες παραγωγής του δεύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, με περιεχόμενο τις εκτελέσεις 164 αμάχων του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και τα ολοκαυτώματα στα οκτώ χωριά του «Κέντρους» από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 22 Αυγούστου 1944.
Εκτιμάται, ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ρυθμιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες και συνέχεια το φιλμ, χρόνου 40 έως 45 λεπτών, θα βγει για προβολές σε αίθουσες Πανεπιστημίων, σχολείων, συλλόγων και άλλων φορέων στην Κρήτη και αλλού, ενώ προγραμματίζεται να ταξιδέψει, όπως και το ντοκουμέντο της πυρπόλησης των γυναικών της Καλής Συκιάς, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την ολοκλήρωσή του, θα υποτιτλιστεί και θα αποσταλεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στον Πρόεδρο και την Καγκελάριο της Γερμανίας κ.κ. Γκάουκ και Μέρκελ και σε ηγέτες μεγάλων χωρών…
Ήδη από μήνες το υλικό, διάρκειας 6 ωρών, βρίσκεται σε ειδικά στούντιο της Αθήνας για επεξεργασία και μοντάζ από εφτά τεχνικούς και κάτω από τις κατευθύνσεις του καταξιωμένου σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ. Το σπικάζ των κειμένων έχει γίνει από τον δημοσιογράφο Στέλιο Φωκά υπό την επιμέλεια του γνωστού λαογράφου Παναγιώτη Μυλωνά και τα γυρίσματα το 2014 και 2015 πραγματοποιήθηκαν από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου με πολύχρονη εμπειρία σε ρεπορτάζ και αποστολές της τηλεόρασης.
«ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ…»
«Το δεύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ που δημιουργούμε με τον συνάδελφο Μανόλη Παντινάκη», είπε ο εκ των παραγωγών Γιάννης Κανελλάκης, «είναι μια σφραγίδα ψυχής ενός λαού που κατάθεσε και τον εαυτό του απέναντι σε κατακτητές που πίστεψαν ότι θα κυριαρχήσουν και θα υποτάξουν το γενναίο του φρόνημα. Το σενάριο στηρίχτηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου του Μανόλη Παντινάκη « Νικητές στο απόσπασμα… Το Αμάρι στις φλόγες», που φωτίζει πολλές άγνωστες πτυχές της κατοχής στο Αμάρι. Οι μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε από επιζώντες που βίωσαν το απάνθρωπο πρόσωπο του ναζισμού, είναι συγκλονιστικές και ξεσηκώνουν το λογισμό. Πιστεύω ότι το ντοκιμαντέρ στα οκτώ καμένα χωριά του «Κέντρους», έχει σε καθένα και μια ξεχωριστή πτυχή της αγριότητας των Γερμανών. Καθώς το «χτίζουμε» κάθε εξιστόρηση, μας προκαλεί ανατριχίλα. Είμαστε στην ολοκλήρωση του…».
Το φιλμ θα εμπλουτιστεί από αρχειακό υλικό των γερμανικών βαρβαροτήτων αλλά και ριζίτικα τραγούδια με περιεχόμενο τα ολοκαυτώματα και τις θανατώσεις των αθώων κατοίκων, ριζίτικα που απέδωσαν τα μέλη του σχήματος «Αμαριώτικη Παρέα» στους μαρτυρικούς τόπους του «Κέντρους». Υπενθυμίζεται ότι στις πολυήμερες λήψεις των προηγούμενων χρόνων αφηγήθηκαν με «πόνο ψυχής» τις μαύρες ώρες των αγριοτήτων που βίωσαν, δεκάδες κάτοικοι από τα πληγέντα χωριά Κρύα Βρύση, Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Καρδάκι, Σμιλές, Γουργούθοι και Γερακάρι.
Η ΛΗΘΗ ΝΑ ΜΗ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ
Η παραγωγή αναμένεται ήδη με ξεχωριστό ενδιαφέρον από τις κοινωνίες των δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου «γιατί επιτέλους», όπως τονίζεται από κατοίκους, «η αιματοβαμμένη νεότερη ιστορία μας παίρνει με τη δουλειά σας μια θέση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Δεν περιμέναμε ποτέ όσο είμαστε στη ζωή», καταλήγουν, «ότι τα όσα φρικτά ζήσαμε θα τα καταγράφατε εσείς και θα έμεναν ακριβή παρακαταθήκη στους επόμενους. Ευτυχώς που βρεθήκατε…».
Από την αρχή, την υποστήριξή τους στη δημιουργία του ιστορικού ντοκουμέντου εξέφρασαν οι δήμαρχοι Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης και Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός και την πολύπλευρη βοήθειά τους έδωσαν οι πρόεδροι και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων Κρύας Βρύσης, Άνω Μέρους, Βρυσών και Γερακαρίου, καθώς, βέβαια, και το σύνολο των κατοίκων των χωριών που δέχτηκαν τις γερμανικές θηριωδίες.
«Η ιστορική μνήμη είναι ανάγκη, ιδιαίτερα στους καιρούς μας, να διασώζεται, να διατηρείται και να αναδεικνύεται», δήλωσε ο κ. Ταταράκης. «Έχουμε υποχρέωση, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην επιτρέπουμε στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε η λησμονιά να σκεπάζει τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Το έργο σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εθνική μας ταυτότητα…».