Αναδημοσίευση από : madeincreta.gr
Ο δήμος Αμαρίου και ο Άη Γιάννης θυμήθηκαν μετά 72 χρόνια τον γενναίο της Αμπαδιάς
Ήταν η πρώτη φορά στα 72 χρόνια από τη θυσία του στον απελευθερωτικό αγώνα κατά του ναζισμού, που η γενναία μορφή του υπενωμοτάρχη Αντώνη Ζωιδάκη του «Ζωιδαντώνη», όπως τον ξέρουν στο… χώμα του και ευρύτερα, «πέταξε» χθες από τα ουράνια ξανά στο χωριό του, τον Άη Γιάννη Αμαρίου.
Έστω και τώρα, σήκωσε το λάβαρο των επαναστάσεων ο τολμηρός αντιστασιακός, και ζωσμένος με τα άρματα της ψυχής και του πολέμου ανασηκώθηκε, έτοιμος ξανά στους χαλεπούς καιρούς της σύγχρονης υποδούλωσης από τον ίδιο κατακτητή, και πάλι να μπει μπροστά για τη λευτεροσύνη της ράτσας…
Κι αν όλα αυτά τα χρόνια ο περήφανος Κρητικός της Αμπαδιάς επισήμως είχε περάσει στην κρατική απαξίωση και στα κατάστιχα της λήθης και της φθοράς, φέτος, ο δήμος Αμαρίου με τον πολιτιστικό σύλλογο του Άη Γιάννη «Κυμινάρης» και τον σύλλογο των Αηγιαννιωτών της Αθήνας, τον ανέσυραν, ως είχαν υποχρέωση, από τη λησμονιά και αφιέρωσαν τη χθεσινή μέρα, ίδια του Αυγούστου του ’44 της δολοφονίας του, στη μεγάλη του προσωπικότητα και στον ηρωισμό του…
«Είναι τιμή και χρέος να αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή και τον σεβασμό μας σε αυτούς που έβαλαν την σφραγίδα τους στην ιστορία και την ιστορική μνήμη», είπε ανάμεσα στα άλλα στον χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που παρέστη στο ιστορικό μνημόσυνο του Αντώνη Ζωιδάκη, εκφράζοντας την ευχή«τέτοιες πρωτοβουλίες στην εποχή της κρίσης των αξιών που περνάμε, να ενισχύουν το αίσθημα της συλλογικότητας και της αξιοπρέπειας…»
ΑΝΑΣΥΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς πολιτισμού των περιοχών, έχει αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών, και επιχειρεί στη χρονική συγκυρία της νέας υποταγής που βιώνει ο λαός να ανασύρει πρόσωπα-παραδείγματα της κοινωνίας που διαδραμάτισαν στην σύγχρονη ιστορία ρόλο πρωταγωνιστικό σε καίριες υποθέσεις των εθνικών αγώνων. «Όταν πρότεινα στον δήμαρχο να διοργανώσουμε ένα ιστορικό μνημόσυνο για τον Ζωιδαντώνη», είπε ανοίγοντας την εκδήλωση ο έχων το γενικό πρόσταγμα της επετειακής γιορτής αντιδήμαρχος Αδάμ Παραδεισανός, «χωρίς άλλη συζήτηση μου
ζήτησε να οργανώσουμε θρησκευτικό και ιστορικό μνημόσυνο για τον αντιστασιακό του χωριού μας…»
Η αίθουσα, πάντως, του πολιτιστικού συλλόγου Άη Γιάννη ήταν κατάμεστη και… αγκαλιάστηκε από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ένδειξη ότι ο πληθυσμός με τις δυσκολίες που του επιβάλλουν οι νέοι… κυρίαρχοι, αναζητά πρότυπα που με την πατριωτική τους συνείδηση και προσφορά στις κρίσιμες χρονικές περιόδους, όπως η σημερινή, θα του δώσει κατευθύνσεις. Ένα τέτοιο νόημα επιδιώκεται, άλλωστε, και με την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε πρόσφατα από την δημοτική Αρχή, να εισαχθεί στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τουλάχιστον του Αμαρίου, η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας.
Στη σύντομη αναφορά του ο σύμβουλος της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου Κώστας Δανδουλάκης, εκπροσωπώντας την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή, σημείωσε ότι «το παράδειγμα του Αντώνη Ζωιδάκη είναι επίκαιρο και διδάσκει τις γενεές», ενώ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός επισήμανε ότι«η ελευθερία ποτέ δεν μας χαρίστηκε αλλά αποκτήθηκε με αίμα και ο Ζωιδάκης, ένας από τους 11 Κρητικούς της απαγωγής του Κράιπε, υπήρξε κορυφαία πατριωτική μορφή».
ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΠΑΛΙΚΑΡΙ
Για την προσωπικότητα και την υψηλή πατριωτική δράση του, μίλησε ο συγχωριανός του υποστράτηγος της ΕΛΑΣ ε.α. Σταύρος Φωτάκης, που ερευνώντας σε δεκάδες πηγές συγκρότησε με πληρότητα σχεδόν, σε ένα μεστό και ιστορικά τεκμηριωμένο λόγο, την προσωπικότητά του από την γέννηση έως το τέλος του σε περιοχή των Αρμένων Ρεθύμνου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες που συνέλλεξε από «τα διαθέσιμα υπηρεσιακά στοιχεία (φύλλο μητρώου), ο Ζωιδάκης Αντώνιος του Ανδρέα και της Μαρίας γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου Ρεθύμνου το έτος 1909. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής την 2-6-1932, με διετή υποχρέωση και την 1-9-1932 ονομάσθηκε μόνιμος χωροφύλακας. Την 19-9-1941 λιποτάχτησε από την Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής Χανίων. Ενώ υπηρετούσε στην Διεύθυνση Ειδικής Υπηρεσίας Πολέμου, ανέλαβε ειδική αποστολή στην κατεχόμενη από τους εχθρούς χώρα. Φονεύθηκε σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους Γερμανούς την 7-8-1944. Με διαταγή του Υπουργείου Στρατιωτικών προάχθηκε στο βαθμό του υπενωμοτάρχη επ’ ανδραγαθία την 7-8-1944».
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Φωτάκη αναλώθηκε στην συμμετοχή και στο ρόλο του Ζωιδάκη στην απαγωγή του Κράιπε, μεταφέροντας αποσπάσματα από τις αναμνήσεις των πρωταγωνιστών του παράτολμου εγχειρήματος και κατέληξε: «Ο Αντώνης Ζωιδάκης ήτανε γεννημένος παλικάρι, με λιονταριού καρδιά και ατσαλένια νεύρα. Ήτανε ένας πραγματικά γενναίος άντρας και ανιδιοτελής πατριώτης. Υπήρξε μια ζωντανή μορφή του αντιστασιακού αγώνα, ένα γνήσιο παλικάρι, που αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Ένα παλικάρι, που τίμησε τον Άι Γιάννη και που όλοι οι νεώτεροι πρέπει να νιώθουνε υπερήφανοι, για όσα έκανε. Η αυτοθυσία του τον τοποθέτησε στο πάνθεον των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης Κρήτης…»
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση πέραν του υπουργού Υγείας, του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Δανδουλάκη και του δημάρχου Αμαρίου, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, από τον δήμο Φαιστού ο αντιδήμαρχος κ. Μαυράκης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των Αμαριωτών της Αθήνας Στέφανος Αντωνακάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου, πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και εκατοντάδες πολίτες.