Δευτέρα 17th, Αυγούστου 2015 / 10:30

ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Γράφει ο Δημοσιογράφος και ΦιλόλογοςΝΙΚΟΛΕΩΝ .Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

Με την τιμή και το σέβας που της αξίζει έγιναν στη γενέτειρά της τα Πλατάνια Αμαρίου, του πάλαι ποτέ Δήμου Κουρήτων το μνημόσυνο της Κουρήτισσας κόρης Καλλιρρόης Παρέν Σιγανού, της πρώτης γυναίκας Δημοσιογράφου, της Ιδρύτριας του Λυκείου των Ελληνίδων, της γυναίκας σύμβολο των αγώνων για τα δικαιώματα και την χειραφέτηση των γυναικών στη χώρα μας, της βέρας πατριώτισσας, εκείνης που υπήρξε το καύχημα της Ρεθύμνης και ολόκληρης της Ελλάδος. Στην επιμνημόσυνη δέηση το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, μέλη του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αμαρίου, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Φερενίκη Βαλαρή και τα μέλη Δ.Σ. του Λυκείου ΜαρίαΣταματάκη, Θεανώ Ταταράκη, Ελένη Γαγάνη. Την εκδήλωση στην πανάρχαια «Γαία των Κουρήτων» που έδωσαν το όνομα στην «Κουρήτη – Κρήτη»,  πλαισίωναν μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου Ρεθύμνης.

 

 

 

 

 

Συγκίνηση και ρίγος ένιωσαν άπαντες όταν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην της «Ιδαίας κόρης Καλλιρρόης» των Πανακραίων Κουρητικών ορέων και όταν αντήχησε ο εθνικός μας ύμνος ως ένδειξη του πατριωτικού πνεύματος που η ίδια είχε εμφυσήσει στον κόσμο της. Ο ιερέας των Πλατανίων πατήρ Σταύρος Λίτινας αφού καλωσόρισε τους προσερχομένους, αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που περνάει το τόπος μας, και έκλεισε τονίζοντας με χιούμορ ότι στο χωριό της Καλλιρρόης υπάρχει από παλιά «γυναικοκρατία», πράγμα διόλου τυχαίο. Δεν παρέλειψε όμως να δηλώσει ότι στο Ρέθυμνο η κομψή προτομή της Καλλιρρόης ευρίσκεται στην πιο περίοπτη θέση, στην πλατεία έξω το Λύκειο.

Στεφάνια δάφνης στην προτομή της Καλλιρρόης Παρρέν Σιγανού κατέθεσαν ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Φερενίκη Βαλαρή, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανίων Κώστας Λίτινας και ο Τίτος Σιγανός ως εκπρόσωπος της οικογένειας των Σιγανών. Αργότερα στην πλατεία του χωριού ο ΔήμαρχοςΠαντελής Μουρτζανός αναφέρθηκε με πολλή αγάπη σεβασμό και υπερηφάνεια στηνΚαλλιρρόη Σιγανού, ενώ ακολούθησε η πρόεδρος του Λυκείου Φερενίκη Βαλαρή, η οποία με ζέση και πάθος, μας μίλησε για τη μεγάλη «Μάνα του Λυκείου». Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να γευτεί την «αμαριώτικη φιλοξενία» με κάθε λογής κρητικά εδέσματα. Τέλος ακολούθησε από τον χανιώτικο θίασο «Βιολέττα» η κινηματογραφική και θεατρική παράσταση «Γυναίκες που γίναν ένα με τη Γη». Η επίκαιρη αυτή παράσταση μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε έτι περισσότερο πόσο σημαντικό και δύσκολο ήταν το έργο τηςΚαλλιρρόης για την απελευθέρωση στην κυριολεξία, της καταπιεσμένης Ελληνίδας σε καιρούς χαλεπούς, τότε που η κοινωνία ήταν καθαρά ανδροκρατούμενη. Στην παράσταση ετούτη μας συνεπήρε με τη μοναδική ερμηνεία της η ταλαντούχος ηθοποιός ΜαρινέλλαΒλαχάκη που έκανε και τη θεατρική διασκευή των κειμένων, ενώ τα σκηνικά με τα αγέρωχα τοπία της Ηπείρου και τα πανάρχαια δωρικά τραγούδια της Γαίας των Πελασγών και των Μολοσσών, μας μετέφεραν νοερά στην παλιά εκείνη εποχή.

Αριθμός Προβολών: 43