Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας
Εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής, εν μέσω σύγχρονων πολυκατοικιών στον Κορυδαλλό του Πειραιώς, ευρίσκεται η Κοινοβιακή Ιερά Μονή του Αγίου Αρτεμίου.
Ο κεντρικός ναός της είναι Τρισυπόστατος, αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου με το όνομα του οποίου, το μοναστήρι είναι γνωστό στους πιστούς όλης της χώρας και πέραν των ορίων αυτής.
Επίσης τιμάται η μνήμη της Οσίας Μακρίνας μαζί με τα Εισόδια της Θεοτόκου και η μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Η Μονή αποτελεί σήμερα πανελλήνιο προσκύνημα!
Η Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αγ. Αρτεμίου Κορυδαλλού Πειραιώς, Οσιωτάτη μοναχή Ησυχία.
Καθηγούμενη στην Κοινοβιακή γυναικεία Μονή είναι από το 1984 η Οσιωτάτη μοναχή Ησυχία, κατά κόσμο Παρασκευή Προβατάκη. Το πρώτο φως του κόσμου είδε το 1932 στο χωριό Χριστός το οποίο βρίσκεται στα νότια πρανή τού όρους Δίκτη, πάνω από την Ιεράπετρα στο νομό Λασιθίου.
Γονείς της ήσαν οι ενάρετοι, ακάματοι εργάτες της γης, Μιχάλης και η Μαρία, οι οποίοι ως αγνοί Κρητικοί, με ελληνοχριστιανικά βιώματα, δημιούργησαν μεγάλη οικογένεια, με οχτώ παιδιά. Το Νικόλαο (ο οποίος έφυγε σε μικρή ηλικία από την επίγεια ζωή), τον Γεώργιο ο οποίος, πιστός στις πάτριες αρχές και παραδόσεις, παρέμεινε στο γενέθλιο τόπο να καλλιεργεί και συντηρεί τα οικογενειακά αγροκτήματα τα οποία έχουν περισσότερο αξίες μνήμης και συνδέουν τη οικογένεια με τον τόπο όπου όλοι γεννήθηκαν. Επίσης τον Θωμά, γνωστό καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή για τα ουράνια δώματα όπου οι σκηνές των δικαίων, ενώ κατέλειπε πλούσιο πνευματικό έργο, και τον δρ. Θεοχάρη συγγραφέα, επίτιμο διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού, Άρχοντα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τιμηθέντα από όλα τα ελληνικά Πατριαρχεία, ερευνητή με πλήθος μελετών και τιμητικών διακρίσεων, η απαρίθμησης των οποίων θα εξέφευγε του μικρού σημειώματός μας.
Επίσης μεταξύ των οχτώ αδελφών είναι η Δέσποινα, η Κατερίνα, η Ουρανία, η Καλλιόπη (Πόπη) η οποία εκδήμησεκαι είναι μεταξύ των Αγγέλων και η Παρασκευή η οποία αργότερα ως μοναχή έλαβε
το όνομα Ησυχία.
Η Καθηγουμένη Ησυχία κατά την επίσκεψή της στην ιστορική Μονή Αιμυαλών της Δημητσάνας Αρκαδίας. Το κεραμοσκεπές κτίσμα είναι ο «Ληνός (πατητήρι σταφυλιών) των Κολοκοτρωναίων», όπου την 1η Φεβρουαρίου 1806 ταμπουρώθηκαν έξη κλέφτες Κολοκοτρωναίοι υπό τον Γιάννη Ζορμπά, αδελφό του Γέρου του Μωριά, και μαχόμενοι φονεύτηκαν από τους Τούρκους.
Παράλληλα με τις εγκύκλιες σπουδές της η Παρασκευή βοηθούσε την πολυμελή οικογένειά της στις αγροτοποιμενικές ενασχολήσεις της, όπως εκείνα τα δύσκολα χρόνια όλοι οι συγχωριανοί της επιδίδονταν σε παρόμοιες εργασίες.
Το περισσότερο διάστημα κάθε χρονιάς ακολουθούσε την οικογένεια στις μετακινήσεις της στο μετόχι τους, ψηλά στο πευκόφυτο, με τα πολλά τρεχούμενα νερά, τα περιβόλια, τα οπωροφόρα δένδρα, τα φαράγγια, το πλήθος των ανεπιτήρητων αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων, το απέραντο ανοιξιάτικο μελισσοκομείο με τις χιλιάδες κυψέλες απ’ όλη την Κρήτη, εξαίσιου κάλλους οροπέδιο Σελάκανο των Λασιθιώτικων Βουνών, όπως λένε το όρος Δίκτη.
Σε ηλικία 18 ετών, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρική οικογένεια και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον Τριαδικό Θεό. Το 1947 ακολούθησε το αγγελικό σχήμα τού μοναχισμού και αφού εκάρη μοναχή έλαβε το όνομα Ησυχία, στην Ι. Μονή Αγίου Αρτεμίου Κορυδαλλού. Έκτοτε συνεχίζει να υπηρετεί το μοναχικό ιδεώδες, να καλλιεργεί και γαλβανίζει την ψυχή της στο πνευματικό εργαστήριο της Ορθοδοξίας το οποίο προετοιμάζει τον κάθε ασκητή μοναχό και τον ενδυναμώνει για την Θέωση!
Η Οσιωτάτη μοναχή Ησυχία στα ιερά προσκυνήματα των Αγίων Τόπων το 2007.
Πορεύεται απαρέγκλιτα το δρόμο της άσκησης, της προσφοράς και της θυσίας.
Με την αδιάλειπτη ζωντανή προσευχή, την αγρυπνία, την υπακοή, και τη νηστεία ζει τον Θείο έρωτα!
Κτήτορας τού μοναστηριού της είναι ο Ιερομόναχος Αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Χαϊδούλης – Νοδαράκης (1883 – 1976). Ήταν ένας αξιοσέβαστος, δραστήριος λευίτης ο οποίος έδωσε αγώνες για την ορθόδοξη πίστη και δίκαια τού απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος τού Αυγουστάλιου.
Σημειώνεται ότι Δούκας και Αυγουστάλιος τής Αιγύπτου, δηλαδή έπαρχός της, είχε διοριστεί από τον Αυτοκράτορα Κωνστάντιο, ο Άγιος Αρτέμιος ο οποίος ήταν στρατιωτικός. Αυτοί οι λόγοι του ιστορικού ερευνητή οδήγησαν ώστε εύστοχα να καθιερωθεί στις μέρες μας ο Άγιος Αρτέμιος ως, ο προστάτης τής Ελληνικής Αστυνομίας.
Το 1932 ο Γέροντας Αρτέμιος αγόρασε από τη χήρα τού κτηματία Γεωργίου Παχύ την άγονη και ερημική έκταση στον Κορυδαλλό που τότε ήταν ακατοίκητη περιοχή και εκεί θεμελίωσε τον Ιερό Ναό. Ήταν ο πρώτος ηγούμενος με συμπαραστάτρια την μοναχή Μακρίνα Χατζάκη η οποία μετά τον Γέροντα έγινε η πρώτη ηγουμένη, αφού η Μονή είναι γυναικεία.
Η Οσιωτάτη μοναχή Ησυχία στα ιερά προσκυνήματα των Αγίων Τόπων το 2007.
Μεταφέρουμε το ιστορικό τής Μονής όπως είναι χαραγμένο σε επιτοίχιες μαρμάρινες πλάκες στο υπέρθυρο του κεντρικού Ναού:
«Ωκοδομήθη ο Ναός ούτος Αγίου Αρτεμίου το έτος 1934 παρά του εν Ιερομονάχου ελαχίστου Αρτεμίου Νοδαράκη του Κρητός. Εγκαιάσθη δε τη 21 Μαΐου 1935. Τα δε παρεκκλήσια προσετέθησαν παρά του ιδίου τω 1940».
Και άλλη επιγραφή:«Θεέ μου φύλαγέ με από τους φίλους μου κι όσους ευεργέτησα. Από τους εχθρούς μου φυλάγομαι μόνος μου. Πατήρ Αρτέμιος Κρης».
Η ηγουμένη Ησυχία από μικρή ηλικία ανατράφηκε στα νάματα και τα μυστήρια της Ορθοδοξίας, αφού στο ευρύτερο οικογενειακό της περιβάλλον υπήρξαν μεγάλες ηγετικές μορφές τής Εκκλησίας, από το χώρο τού ιερού κλήρου.
Έλαβε λοιπόν άριστες κατευθύνσεις και καλλιέργησε τις γνώσεις της με στοιχεία εκκλησιαστικής και θρησκευτικής παιδείας από τον θείο της, αδελφό τής μητέρας της, Ευσέβιο ο οποίος ήταν μοναχός στην Σταυροπηγιακή Ι. Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους στην οποία ήταν Καθηγούμενος.
Ο Ευσέβιος Ξηροποταμινός, κατά κόσμον Εμμανουήλ Γ. Δασκαλάκης, γεννήθηκε στο χωριό Χριστός το 1904. Ακολούθησε τον ιερομόναχο Αρτέμιο Νοδαράκη (Ξηροποταμινό), τον μετέπειτα ιδρυτή της Ι. Μονής Αγίου Αρτεμίου Κορυδαλλού, της οποίας γίνεται η μικρή ανά χείρας αναφορά. Εκοιμήθη το 1985. Για εμφανείς λοιπόν λόγους ιστορικότητας, η Μονή ακολουθεί το Αγιορείτικο αυστηρό κατανυκτικό τυπικό, αλλά και η ψιλή κυριότητα τού μοναστηριού ανήκει στην Ι. Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.
Από το γένος της οικογένειας Προβατάκη, συγκεκριμένα εκ της μητρός του Μαρίας Προβατάκη ήταν και ο μεγάλος ιεράρχης, Αγιοταφίτης, Μητροπολίτης Κιτίου, Μητροπολίτης Αθηνών, Οικουμενικός Πατριάρχης, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Μελέτιος Μεταξάκης (κατά κόσμον Εμμανουήλ Δασκαλάκης), που από το επάγγελμα τού μεταξουργού παππού του, οι ντόπιοι άλλαξαν το επώνυμό του σε Μεταξάκης. Προστάτης, ευεργέτης και καθοδηγητής του Μελετίου ήταν ο θείος του παπά Στέφανος Προβατάκης, ο οποίος με επιστολή του στον Ελευθέριο Βενιζέλο εισηγήθηκε και πέτυχε ώστε να εκλεγεί ο Μελέτιος Μεταξάκης Μητροπολίτης Αθηνών.
Υπερηφανευόταν για την καταγωγή του ο παπά Στέφανος. «Είμαι Χριστιώτης (!) » έλεγε.
Κατάγεται λοιπόν η Οσιωτάτη ηγουμένη Ησυχία από μεγάλη λευιτική οικογένεια!
Στην Μονή του Αγίου Αρτεμίου μετά τον ιδρυτή Γέροντα Αρτέμιο και την πρώτη ηγουμένη Μακρίνα, την οποία διαδέχθηκε η μακαρία Χριστονύμφη, συνεχίζει το κοπιώδες αλλά θεάρεστο έργο των αοιδίμων προκατόχων της η Οσιωτάτη Καθηγουμένη μοναχή Ησυχία.
Απομακρυσμένη εκούσια από την έξωθεν τού μοναστηριού της κοινωνία, διάγει την κοινοβιακή μυστική μοναστική ζωή της υπό τον αυστηρό έλεγχο τής θύραθεν κοσμικής κοινωνίας αφού έλαχε το ταπεινό ησυχαστήριό της να είναι μεταξύ σύγχρονων πανύψηλων πολυκατοικιών. Στο περιβάλλον αυτό η ηγουμένη Ησυχία, ως φλογερή χριστιανή διακονεί το μοναστήρι της με προσήλωση στον Εσταυρωμένο, καθοδηγώντας επί τόσα έτη ηγουμενίας τις αδελφές της μοναχές στην διά βίου άσκηση, την προσευχή, την πνευματική βελτίωσή τους και προσφορά τους στο συνάνθρωπο, και δίκαια τυχαίνει τού απόλυτου σεβασμού τής γύρωθεν κοινωνίας και των πιστών προσκυνητών ή επισκεπτών απ’ όλα τα μέρη τής χώρας. Αυτοί είναι μερικοί από τούς λόγους τής καταξίωσής της για τους οποίους φρονούμε ότι θα πρέπει επαγρυπνούσα να αγάλλεται η Οσιωτάτη μοναχή Ησυχία!
Στο όρος Θαβώρ του Ισραήλ το 2007. Η Οσιωτάτη μοναχή Ησυχία (δεξιά) με την μοναχή Θαβωρία, Κρητικής καταγωγής.