Η Θ Η Κ Α Ι Ε Θ Ι Μ Α
Έθιμα λέγονται οι κατά παράδοση ενέργειες και πράξεις που κανονίζουν ομοιόμορφα τον τρόπο της κοινωνικής ζωής των ατόμων. Με την διατήρηση των εθίμων που σκοπό έχουν την προώθηση των ανθρώπων προς την πρόοδο και την δημιουργία, μπαίνει ο άνθρωπος στο φυσικό του προορισμό, όπως είναι η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η ηθική.
Ο άνθρωπος είναι « κοινωνικόν ζώον » μας λέει ο Αριστοτέλης και πρέπει να συναναστρέφεται με άλλους με ορισμένους τρόπους, δηλαδή μέσω εθίμων.
Τα έθιμα, τα οποία υπάρχουν στην Ελλάδα από την Ομηρική εποχή, παρέμειναν αναλλοίωτα παρά της διάφορες επιδρομές των βαρβάρων κατακτητών στην χώρα μας και μαρτυρούν έτσι το χαρακτήρα της αθάνατης Ελληνικής φυλής. Δυστυχώς μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο πολλά από τα ωραία και γραφικά ήθη και έθιμα του τόπου μας άρχισαν να καταργούνται από τις νέες γενιές, διότι πιστεύουν ότι αυτά αποτελούν προγονοπληξία, ενώ αντιθέτως αυτά αποτελούν τη καλύτερη κληρονομιά.
Ας μη λησμονούμε την Αγγλία όπου κατά την σημερινή εποχή του ραντάρ, της τηλεοράσεως και των διαστημοπλοίων, τηρούνται με θρησκευτική ευλάβειας τα, από χιλιετηρίδας και πλέον, ισχύοντα τοπικά έθιμα και προσδίδουν μεγαλοπρέπεια και υπερηφάνεια στο μεγαλείο της χώρας.
Αυτές οι σκέψεις ήρθαν στο μυαλό μου, με την ευκαιρία της επερχόμενης εορτής του ΠΑΣΧΑ που τόσα και τόσα έθιμα συμπεριλαμβάνει εκκλησιασμό, βάγια, στολισμό επιταφίου, βάψιμο αυγών, κάψιμο Ιούδα, οβελία, τσούγκρισμα κόκκινων αυγών, φιλί της αγάπης και πολλά άλλα.
Στην Ελλάδα, την πατρίδα του πολιτισμού, η διατήρηση και η διαιώνιση ΟΛΩΝ των εθίμων είναι ιερό καθήκον του καθενός από εμάς.
Σας εύχομαι και το ΠΑΣΧΑ με το καλό με υγεία και αγάπη.
ΤΣΑΓΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ