Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας,

 Μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος

Ο Χανιώτης Σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστας Ηλιάκης, ο οποίος πριν εννέα χρόνια, στις 23 Μαΐου 2006, κατέπεσε με το αεροπλάνο του  στη θάλασσα της Καρπάθου, υπερασπιζόμενος την τιμή και ακεραιότητα της Πατρίδας από τις δόλιες βλέψεις των εκείθεν του Αιγαίου, τώρα λαμπρύνει  με το όνομά του το ΠΑΝΘΕΟΝ των ΗΡΩΩΝ στα ροδάνθιστα Ηλύσια Πεδία.

Ο Κρητικός ήρωας Σμηναγός Κων/νος Ηλιάκης.

Οι κάτοικοι της Καρπάθου τιμούν κάθε χρόνο τη μνήμη του   Κριτικού πιλότου με περίλαμπρες εκδηλώσεις Χρέους και Τιμής οι οποίες επικεντρώνονται στο χώρο όπου είναι το περικαλλές μνημείο το οποίο έστησαν στην παραλία του νησιού.

Και οι Κρήτες τιμούν τον ήρωα Κώστα Ηλιάκη. Το 2007 στα Χανιά έστησαν  την προτομή του, την οποία το 2012 απέσπασαν  από το βάθρο της και… έκλεψαν κάποιοι άγνωστοι «απάτριδες βάνδαλοι», αλλά ευτυχώς βρέθηκε παραπεταμένη σε κοντινό μέρος. Επίσης και στο Δήμο Νέου Ηράκλειου Αττικής ονοματοδήτησαν δρόμο τιμώντας τον Χανιώτη   αεροπόρο που θυσιάστηκε κατά την εμπλοκή  του με τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που παραβίασαν τα εναέρια σύνορά μας.

Ο Δήμος Σκιάθου διοργάνωσε φέτος τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμή του Σμηναγού Κων/νου Ηλιάκη οι οποίες ολοκληρώθηκαν την 26η  Μαΐου με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ήρωα, από πολλούς κληρικούς με προεξάρχοντα τον  Σεβ. Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. κ. Αμβρόσιο.

Η πολιτική, στρατιωτική και άλλες αρχές κατά την απόδοση τιμητικού χαιρετισμού.

Στην κορύφωση της εκδήλωσης παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος  Καμμένος, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς Γ.Ε.Σ.  Βασίλειο Τελλίδη και Γ.Ε.Α.   Χρήστο Βαϊτση και  τους  Διοικητές της Α.Σ.Δ.Ε.Ν Μενέλαο Μεϊμάρη και της Ν. Δ. Α.  Νασόπουλο Πέτρο.

Επίσης τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου    Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρώην Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, η Περιφερειακή  Σύμβουλος Χανίων  κα Λεβάκη Όλγα,  ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου Γιάννης Μηνατσής, η Δήμαρχος  Κάσου  κα Μαίρη Σορώτου  – Τσανάκη, o Αντιδήμαρχος Χανίων  Αλεξανδράκης  Νεκτάριος, ο Αστυν. Δ/ντής Δωδεκανήσου ΤαξίαρχοςΦώτης  Νικολόπουλος  και οπωσδήποτε η διοργανώτρια Δημοτική Αρχή Καρπάθου με τον Δήμαρχο Ηλία Λάμπρου.

Ακόμη στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από τις αρχές του νησιού, από πολιτιστικούς και άλλους φορείς, συγγενείς τού τιμώμενου ήρωα αλλά και άλλων συγγενών πιλότων φρουρών των συνόρων μας που για την προάσπισή τους έδωσαν κατά καιρούς τη ζωή τους, άγημα  της 115ης Πτέρυγας Μάχης με επικεφαλής τον διοικητή της Ιωάννη Γερόλυμο κ. ά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπ. Εθν. Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος τόνισε τον ηρωισμό και τις αρετές του Σμηναγού Ηλιάκη. Είπε μεταξύ άλλων: «Με τη θυσία του έγινε ένας από τους σπουδαίους του Έθνους και μας καθοδηγεί… Δεν υποχώρησε, δεν γονάτισε, δεν οπισθοχώρησε. Αποτελεί πρότυπο αφοσίωσης στο καθήκον, συνέπειας, αποφασιστικότητας και αυταπάρνησης».  

Επιμνημόσυνη Δέηση, με χοροστασία του Σεβ. Μητρ.κ.κ.Αμβροσίου.

Με συναισθηματική φόρτιση εκφώνησε χαιρετιστήριο λόγο και ο αδελφός του ήρωα Σμηναγού, Φίλιππος Ηλιάκης ο οποίος υπογράμμισε: «…Ο αδερφός μου Κωνσταντίνος Ηλιάκης με αυταπάρνηση και αφοσίωση μάς προσέφερε σαν μάθημα ζωής τα νιάτα, τη συνέπεια και την αγάπη του για την πατρίδα…».

Τέλος ο Δήμαρχος ΚαρπάθουΗλίας Λάμπρου στο χαιρετισμό του υπενθύμισε με εύσχημο λόγο και βαθύ νόημα τις υποχρεώσεις μας οι οποίες απορρέουν από τις παρακαταθήκες των προγόνων μας: «Να κρατήσουμε αυτά που έχουμε. Τη γη μας, τη θάλασσά μας, τους ουρανούς μας, την Ιστορία μας, την πίστη μας για πανανθρώπινες αξίες, που εμείς δεν ντρεπόμαστε να τις λέμε ιδανικά».

Ακολούθως κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και εψάλη ο εθνικός ύμνος υπό την μουσική της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τέλος  ο πιλότος Γιώργος Ανδρουλάκης από την 343 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης πραγματοποίησε αεροπορική επίδειξη με αεροσκάφος τύπου F-16, σαν αυτό που πετούσε ο Κώστας Ηλιάκης.

Συντονιστής της εκδήλωσης την οποία οργάνωσε ο Δήμος Καρπάθου, ήταν ο εν αποστρατεία ανώτατος Αξιωματικός της Π.Α. Νικόλαος Ήμελλος.

Μίλησε ο Υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στο βήμα του τιμώμενου Σμηναγού, ο αδελφός του Φίλιππος Ηλιάκης.

Αναμνηστική φωτογραφία κυριών των οποίων οι αείμνηστοι σύζυγοι κατέπεσαν  με αεροσκάφη της Π.Α. Αριστερά η κα Στέλλα Τζωρτζάκη-Σερδάκη και δεξιά η κα Ελένη Βαλάρη. Στο μέσον πιλότος Π.Α. τιμητικής φρουράς στο μνημείο.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης ανώτατος Αξιωμ. ε. α. της Π.Α. Νικόλαος Ήμελλος.

Το μνημείο στην Κάρπαθο προς τιμή και αιώνιας μνήμης του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Επιτύμβια επιγραφή στο μνημείο.

Αριθμός Προβολών: 19