Ένα ολόκληρο χρόνο με απασχολεί το θέμα. Θέλω να γράψω. Να εκφράσω αυτό που σκέφτομαι. Να πω αυτό που πολλούς μήνες στροβιλίζει στο μυαλό μου. Και να που μου δόθηκε  η ευκαιρία. Από τη μια τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, από την άλλη η αφορμή που περίμενα.

Προ ημερών κατεβαίνοντας από το χωριό μου για τη Μεσαρά, εκείνος ανέβαινε οδηγώντας το τρακτέρ του πατέρα του.  Κάπου πήγαινε για δουλειά.  Όχι αγρότης.  Φοιτητής. Στο δεύτερο έτος της ιατρικής σχολής, στο Ηράκλειο. Πέρυσι τέτοιες μέρες μάθαμε για τα δικά του αποτελέσματα. Τα μόρια που συγκέντρωσε πολλά. Τέταρτος στην ιατρική σχολή. Οι τρείς πρώτοι απόφοιτοι πειραματικών λυκείων στο Ηράκλειο. Και εκείνος απόφοιτος  από το λύκειο Τυμπακίου, δεκαπέντε χιλιόμετρα από το χωριό του. Ένα χωριουδάκι με εικοσιπέντε μόνιμους κατοίκους. Η Αγία Παρασκευή Αμαρίου. Το χωριό των αιωνόβιων, όπως συνηθίζουν  να το αποκαλούν. Άλλα παιδιά στο χωριό δεν υπάρχουν. Μόνο ο αδελφός του, κατά δυο χρόνια μικρότερος. Και οι γονείς, καμιά σχέση με μεγαλογιατρούς ή μεγαλοδικηγόρους. Αγρότης ο πατέρας και η μητέρα εργαζόμενη στις κοινωνικές δομές του δήμου.

Τον γνώρισα ως Διευθυντής του γυμνασίου στο Τυμπάκι. Μαθητής στη Δευτέρα τάξη. Βαθμολογία του το είκοσι. Επάξια. Χωρίς μεσολαβήσεις ή τα γνωστά τερτίπια των μεγάλων αστικών κέντρων. Κάθε είκοσι χρόνια περνούν τέτοιοι μαθητές από το σχολείο μας, ήταν η άποψη των συναδέλφων καθηγητών του. Και το διαπίστωνα όταν για κάποιο ζήτημα της τάξης τον καλούσα στο γραφείο ως πρόεδρο του τμήματος. Πάντα με το χαμόγελο. Τεκμηριωμένη άποψη, διατυπωμένη με άριστο και μεστό λόγο. Παρακολουθούσα την πορεία του και στο λύκειο. Η άποψη των συναδέλφων σταθερή. Και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Οι σπουδές του στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου στον ίδιο ρυθμό. Η επιτυχία του ως νέου επιστήμονα διαγράφεται σίγουρη. Κόντρα στην κρίση που άλλοι δημιούργησαν. Καλή συνέχεια Ηλία Κανακάκη. Μπράβο σου.

Για την Ελλάδα που η γενιά σου θα ξαναστήσει σε πείσμα ορισμένων που την έφεραν σ΄ αυτό το χάλι.

Για την αντιγραφή

ΠΑΡΑΔΕΙΣΑΝΟΣ ΑΔΑΜ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Αριθμός Προβολών: 139