ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ;

 

Το φράγμα του Πλατύ ποταμού σχεδιάστηκε ως αρδευτικό έργο με διπλό στόχο.

Πρώτος στόχος είναι η άρδευση της περιοχής της Μεσσαράς και ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντά της. Οι συνεχείς αντλήσεις έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής κάτω από την επιφάνια της θάλασσας. Τα νερά μετατρέπονται σε υφάλμυρα, ακατάλληλα για γεωργική εκμετάλλευση. Τη μόνη λύση στο πρόβλημα θα δώσουν τα νερά του Πλατύ ποταμού.

Δεύτερος στόχος είναι η άρδευση 45.000 στρεμμάτων στην λεκάνη του Πλατύ ποταμού. Αλλάζει το γεωργικό χάρτη στα περισσότερα χωριά του δήμου Αμαρίου και σε περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου. Η μη αρδευόμενη γη τους, μετατρέπεται σε αρδεύσιμη και δίνει τη δυνατότητα για νέες καλλιέργειες που θα αυξήσουν το εισόδημα των κατοίκων.

Τα οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους της Μεσσαράς και των χωριών που θα αποκτήσουν αρδεύσιμη γη είναι μεγάλα.

Τα οφέλη όμως αυτά προκύψουν σε βάρος των κατοίκων των χωριών στην εδαφική περιφέρεια των οποίων θα κατασκευαστεί το φράγμα.

Τη μεγαλύτερη ζημία θα υποστούν οι κάτοικοι της κοινότητας Πετροχωρίου για τους παρακάτω λόγους:

Είναι ο κοντινότερος οικισμός στο φράγμα. Οι κάτοικοι του θα υποστούν στο μέγιστο βαθμό όλες τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες από την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής.

Θα κατακλυστούν τα καλύτερα εδάφη τους, αρδευόμενα , παραγωγικά, καλλιεργημένα με σύγχρονους ελαιώνες και αμπελώνες.

Τα ελάχιστα κτήματα που θα παραμείνουν είναι πετρώδη και ασύμφορα να καλλιεργηθούν. Αρκετοί κάτοικοι θα γίνουν ακτήμονες και οι υπόλοιποι θα είναι μικροκαλλιεργητές με εισόδημα που δεν θα διασφαλίζει την επιβίωσή τους στο χωριό.

Επιβαρύνεται η καθημερινότητα τους, γιατί αποκόπτονται από το απέναντι κεφαλοχώρι το Φουρφουρά που βρίσκονται τα καταστήματα πρώτης ανάγκης και οι δημόσιες υπηρεσίες. (σχολεία, ΚΕΠ, αστυνομία, φαρμακείο, βενζινάδικο, σουπερ μάρκετ, φούρνος κ.α.) Η απόσταση που θα διανύουν με το νέο δρόμο που σχεδιάζεται θα είναι διπλάσια.

Τα κτήματα των κατοίκων που μένουν στις απέναντι πλευρές του φράγματος παύουν να είναι επισκέψιμα με τα πόδια είτε από καλλιεργητές είτε από κτηνοτρόφους . Η επίσκεψη Λόγω του πεταλοειδούς σχήματος της λεκάνης κατάκλυσης θα μπορεί να γίνει μόνο με αυτοκίνητο και αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση.

Το πίσω μέρος της περιοχής κατάκλυσης βρίσκεται μπροστά από τον οικισμό και είναι ορατό από όλες τις κατοικίες. Η οπτική εικόνα με την έναρξη των αρδεύσεων την άνοιξη θα μεταβάλλεται καθημερινά επί το δυσμενέστερο. Τους φθινοπωρινούς μήνες θα γίνεται αποκρουστική αν δεν προβλεφθούν κατάλληλες φυτεύσεις γύρω από το φράγμα.

Με βάση τα παραπάνω αν δεν δοθούν εναλλακτικές λύσεις η οικονομική καταστροφή των κατοίκων και η εγκατάλειψη του χωριού είναι δεδομένη.

Η μόνη διέξοδος είναι η τουριστική αξιοποίηση του φράγματος, ώστε να δοθούν διέξοδοι εργασίας σε άλλους τομείς.

ΟΙ κάτοικοι έχουν καταθέσει από το 2009 σχετικό υπόμνημα προτείνοντας έργα που πρέπει να γίνουν για να μετατρέψουν το έργο εκτός από αρδευτικό και σε έργο τουριστικής ανάπτυξης που θα αποφέρει οφέλη σε όλους. Διαφορετικά θα έχουμε αφαίρεση πλούτου από κάποιους και μεταφορά του σε κάποιους άλλους. Αυτό είναι παραλογισμός και πρόκληση αδικίας. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει το εισόδημα όλων των πολιτών με δίκαιο τρόπο δίνοντας τους τη δυνατότητα επιβίωσης στο τόπο που γεννήθηκαν.

Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό. Είναι μια μόνιμη αλλαγή περιβάλλοντος , μόνιμη αξιοποίηση του νερού που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία. Κανένα κόστος συνοδών έργων δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία και άλλοθι των υπεύθυνων για την μη πραγματοποίηση των συνοδών έργων . Χρειάζεται όραμα, ανοιχτοί ορίζοντες, δικαιοσύνη και πολιτική βούληση.

Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των κατοίκων. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αγωνία τους για ξέρουν πως θα οργανώσουν το μέλλον τους.

 

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Πετροχωριανών Αττικής

Αριθμός Προβολών: 35