Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη αναστάτωση  στους κατοίκους του Πετροχωρίου αλλά και των άλλων οικισμών στην εδαφική περιφέρεια των οποίων  θα κατασκευαστεί το φράγμα του Πλατύ ποταμού με αφορμή την καταγραφή των ιδιοκτητών της γης.

Είναι δικαιολογημένη η αγωνία τους και η αναστάτωσή τους ,αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενημέρωση στους κατοίκους από τον φορέα υλοποίησης του έργου . Δεν έχουν εξηγηθεί τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά που θα  φέρει το έργο αυτό στην περιοχή.   Κυρίως όμως δεν έχουν εξηγηθεί τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρόκειται να  δοθούν στην περιοχή . ( Εκτός και αν δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόβλεψη. )

Έγκαιρα από το 2009 οι κάτοικοι Πετροχωρίου εξέφρασαν τη θέση τους για τη δημιουργία του φράγματος και κατέγραψαν τα αιτήματά τους . Τα κατέθεσαν στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο στην Αγία Φωτεινή παρουσία του τότε Υφυπουργού κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, των τότε τοπικών Βουλευτών Ρεθύμνης και των  Δημάρχων των δήμων  Συβρίτου και Κουρητών , των μελετητών του έργου,  αλλά και  άλλων παραγόντων. Στη συνέχεια  δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης και  στάλθηκαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Το καλοκαίρι του 2014 σε  σύσκεψη των αρμόδιων φορέων που διοργανώθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη  Ρεθύμνου κα Λιονή, στο κτίριο της  Νομαρχία Ρεθύμνου  παρουσιάστηκαν ξανά. 

Σήμερα γίνεται πάλι επαναδημοσιοποίησή τους, ώστε  κανένας πλέον να μην δικαιούται να πει ότι δεν τα γνωρίζει.  

Από την αρχή οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι η συναίνεσή τους για την κατασκευή του φράγματος περνάει  αποκλειστικά και μόνο  μέσα από την ικανοποίηση  των αιτημάτων τους.  Με κατηγορηματικό τρόπο έχουν δηλώσει  ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τις περιουσίες τους αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.

Οι πληροφορίες που διαρρέονται είναι ότι τα αιτήματα έχουν αγνοηθεί παντελώς και δεν συμπεριλαμβάνονται στις μελέτες. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργείται αρνητικό κλίμα στους   κατοίκους το οποίο  τους οδηγεί στους δρόμους των κινητοποιήσεων και των συγκρούσεων.

 Καλό είναι οι αρμόδιες αρχές να  ασχοληθούν με το σχετικό υπόμνημα των κατοίκων και να φροντίσουν έγκαιρα να έλθουν σε επικοινωνία μαζί τους,  να τοποθετηθούν με ξεκάθαρες θέσεις οι υπεύθυνοι του υπουργείου , να ακολουθήσει ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος ,  ώστε  οι κάτοικοι να μην αφήνονται στο έλεος της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, που ο καθένας  για τους δικούς του λόγους μπορεί να κάνει.

 Μόνο έτσι μπορούν να αποφευχθούν καταστάσεις που δύσκολα θα  μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ανατραπούν στο μέλλον. 

Παύλος Νικολιδάκης

Μέλος της επιτροπής  Πετροχωρίου

——————————————————————————————————————————————–

Συντονιστική Επιτροπή Δ. Δ. Πετροχωρίου                                    Πετροχώρι 10/01/2009

ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΡΗΤΩΝ                            

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΘΕΜΑ: Αιτήματα με αφορμή την κατασκευή φράγματος στην εδαφική περιφέρεια του οικισμού μας.

 

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά σας να διατυπώσουμε τις προτάσεις και τα αιτήματά μας σχετικά με την κατασκευή φράγματος στον Πλατύ ποταμό, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω αιτήματα, τα οποία προέκυψαν ύστερα από ομόφωνη απόφαση των κατοίκων του χωριού σε λαϊκή συνέλευση. 

Παρακαλούμε για την στήριξη και την προώθησή τους , ώστε να γίνουν αποδεκτά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να συμπεριληφθούν στις μελέτες του παραπάνω έργου.

Σας γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που θα κατακλυσθεί καθώς και ο χώρος κατασκευής του φράγματος ανήκει στην εδαφική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετροχωρίου. Οι κάτοικοι θα χάσουν  τα ευφορότερα κτήματα της περιουσίας τους και θα βρεθούν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, για το λόγο αυτό στο υπόμνημα που καταθέτουμε καταγράφονται οι προτάσεις, που θα αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή και θα δώσουν τουριστική προοπτική ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Έχουμε άμεση εμπειρία  από την κατά πολύ μικρότερη σε μέγεθος υπάρχουσα στην περιφέρειά μας λιμνοδεξαμενή Βυζαρίου για τις επιπτώσεις στην υγεία μας και των πιθανών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον λόγω της αλλαγής του μικροκλίματος της περιοχής.

Αναγνωρίζουμε όμως την τεράστια αναπτυξιακή αξία του έργου, τόσο στο Δήμο Αμαρίου, όσο και στους όμορους Δήμους, αλλά κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς.

Ύστερα από διαλογική συζήτηση και ώριμη σκέψη, καταλήξαμε ομόφωνα να εκφράσουμε τη συναίνεση και τη στήριξή μας στην κατασκευή του φράγματος με την προϋπόθεση να γίνουν αποδεκτά τα παρακάτω δίκαιααιτήματα:

1.      Αποκατάσταση των υπαρχουσών υποδομών οδοποιίας που κατακλύζονται.

Συγκεκριμένα ο δρόμος Πετροχώρι –Βυζάρι – Φουρφουρά. Η  πρόσβαση των κατοίκων του Πετροχωρίου στο Φουρφουρά όπου βρίσκονται τα σχολεία, οι υπηρεσίες του Δήμου και τα καταστήματα γίνεται δυσκολότερη. Οι κάτοικοι θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα  σε δρόμο υποδεέστερο από τον υπάρχοντα.  Η αποκατάσταση και αντικατάσταση του παραπάνω δρόμου με γέφυρα είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο γιατί θα επαναφέρει την καθημερινότητα των κατοίκων στην πρότερη κατάσταση, αλλά και γιατί  θα συμβάλλει στην  τουριστική αξιοποίηση του φράγματος. Επισημαίνουμε ότι από τον συγκεκριμένο δρόμο περνάει το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού και ακόμη ο συγκεκριμένος δρόμος θα μπορούσε να συμβάλλει στην μεταφορά των λυμάτων του οικισμού στην απέναντι πλευρά του φράγματος αποτρέποντας πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Αντίστοιχες γέφυρες έχουν γίνει και σε άλλα φράγματα όπως  η γέφυρα της Επισκοπής και η γέφυρα της Τατάρνας στο φράγμα Κρεμαστών και η γέφυρα Πολυφύτου στο φράγμα του  Αλιάκμονα.

 Ακόμη θα συμβάλλει ώστε οι κάτοικοι να μην αποκλειστούν από τις ιδιοκτησίες τους, που δεν θα κατακλυσθούν και βρίσκονται στην απέναντι πλευρά από το Πετροχώρι.

2.                                                         Κατασκευή σύγχρονου και σύντομου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.

Να κατασκευαστεί δρόμος ταχείας κυκλοφορίας ανεξάρτητος των περιμετρικών του φράγματος και παράλληλος με τον αγωγό που οδηγεί στη Μεσσαρά, ο οποίος θα συνδέει τον Αμαριώτικο δρόμο με τις Λαμπιώτες, το Πετροχώρι και το συνδετικό άξονα Τυμπακίου-Αγίας Γαλήνης.

Ο δρόμος αυτός είναι πρώτιστης σημασίας  για την τουριστική αξιοποίηση του έργου, καθώς οι κάτοικοι, οι μαθητές, και οι επισκέπτες της Μεσσαράς θα έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο έργο, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και την ανάπτυξη εσωτερικού τουρισμού.

Ακόμη θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών στο εσωτερικό του δήμου Αμαρίου να έχουν και αυτοί γρήγορη πρόσβαση στα καταστήματα, τις παραλίες και τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσσαράς.

3.                                                         Περιμετρική και Περιβαλλοντική αξιοποίηση του Φράγματος.

Νακατασκευαστούν τουριστικές υποδομές για την υποδοχή και την  παραμονή των επισκεπτών. Συγκεκριμένα:

·         Πρέπει να προγραμματιστεί και να  κατασκευαστεί  ποδηλατοδρόμος περιμετρικά του έργου.

·         Να δεσμευτούν χώροι στους οποίους θα  σχεδιαστούν και θα   κατασκευαστούν γήπεδα και χώροι αθλοπαιδιών για τους μαθητές επισκέπτες.

·         Να σχεδιαστούν  και να κατασκευαστούν δενδροφυτευμένοι πεζόδρομοι για τους επισκέπτες  και τους  ανθρώπους τρίτης ηλικίας.

·         Να μεταφερθεί η παραποτάμια βλάστηση περιμετρικά του φράγματος ενταγμένη σε  χώρους αναψυχής.

·         Να γίνει δέσμευση γης  και να κατασκευαστούν σ΄ αυτήν  χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών,  όπως αίθουσα με αναψυκτήριο ή εστιατόριο.

4.                                                         Μόνιμη ύπαρξη νερού.

Για να μην διαταράσσεται το οικοσύστημα  (χλωρίδα , πανίδα) εντός και εκτός φράγματος τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και για λόγους υγιεινής και τουριστικής ανάπτυξης να γίνει πρόβλεψη και μελέτες διαμόρφωσης του πυθμένα (κλιμακωτός με ενδιάμεσα φράγματα) ώστε να υπάρχει πάντα νερό σε όλη την περιοχή που θα κατακλυσθεί, καθώς το ψηλότερο σημείο του πυθμένα του βρίσκεται μπροστά από τους τρεις οικισμούς, θα δημιουργεί αποκρουστική εικόνα σε συνδυασμό με τις ελώδης καταστάσεις που θα δημιουργούνται.

 Ακόμη η μόνιμη ύπαρξη νερού σε συνδυασμό με την ελάχιστη κλίση του εδάφους   και την άνετη  πρόσβαση στο νερό, καθώς και τους μόνιμους αλλά ήπιους  καλοκαιρινούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή επιτρέπουν κάθε υδάτινη  αθλητική ή τουριστική δραστηριότητα. Γι’ αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης του νερού σε τουριστικές, αθλητικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες και να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές.

                                        

5.                                                         Διάθεση κονδυλίων για τουριστική αξιοποίηση του οικισμού μας.

Να διατεθούν κονδύλια τόσο από την κατασκευή  του έργου όσο και από άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα κατά προτεραιότητα στους τρεις οικισμούς. Ένταξή τους, στους παραδοσιακούς οικισμούς με πλακόστρωση όλων των δρόμων και ανάπλαση παραδοσιακών κτισμάτων.

6.                                                          Δημιουργία ΤΟΕΒ

Για τις αγροτικές περιοχές των οικισμών Πετροχωρίου, Βυζαρίου, Λαμπιωτών , που θα κατακλυσθούν, να δημιουργηθεί τοπικός ΤΟΕΒ (Αυτοδιοίκητος με ποσοστά συμμετοχής στο Δ.Σ. 3-2-2 αντίστοιχα). Η κατανάλωση του νερού άρδευσης και ύδρευσης στα τρία χωριά να τιμολογείται με ελάχιστο κόστος . Οι νέες τιμές να μην υπερβαίνουν τις τιμές του υπάρχοντος ΤΟΕΒ.

7.                                                         Προσλήψεις.

Το προσωπικό που θα εργαστεί τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του έργου , ζητούμε να έχουν προτεραιότητα  τα άτομα από τα τρία θιγόμενα Δημοτικά διαμερίσματα (Πετροχώρι, Βυζάρι,  Λαμπιώτες) . Σε περίπτωση ίδιων τυπικών προσόντων να προτιμούνται οι ιδιοκτήτες  γης και τα παιδιά τους. Ακόμη να δοθούν και άλλες δυνατότητες αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φράγματος, όπως αλιεία, χρήση αθλητικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Για την απόκτηση των αδειών να ισχύσουν τα παραπάνω κριτήρια.

8.                                                         Δυνατότητα επέκτασης έργων.

Εάν το έργο μελλοντικά καλύψει ανάγκες ύδρευσης, να γίνει πρόβλεψη το διυλιστήριο να γίνει στην περιοχή μας με ισχύ των αιτημάτων μας που μπορεί να βρίσκουν εφαρμογή όπως το προηγούμενο και το δεύτερο αίτημα.

9.                                                         Ταυτόχρονη εκτέλεση έργων.

Ενιαία και ταυτόχρονη μελέτη και δημοπράτηση του έργου με τα υπόλοιπα έργα που συνδέονται με την ανάπλαση της περιοχής.

10.                                                     Αποζημιώσεις.

Η καταβολή των αποζημιώσεων να γίνει πριν την έναρξη των εργασιών. Να είναι γενναίες, αφού θα καταστραφούν καλλιέργειες υπεραιωνόβιων δέντρων (ελιές)που καλλιεργούνται σε άριστα εδάφη. Πολλοί κάτοικοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα. Από τα εναπομείναντα κτήματα της περιφέρειάς μας κάποια είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λόγω πετρώδους εδάφους. Τα  υπόλοιπα απαιτούν τεράστιες δαπάνες που κρίνονται ασύμφορες. Γι’ αυτό ζητούμε να προβλεφθούν κονδύλια ή να δοθούν οικονομικές διευκολύνσεις (άτοκα δάνεια), ώστε να μπορέσουμε να τα καλλιεργήσουμε. Επειδή τα περισσότερα κτήματα δεν είναι επίπεδα αλλά κεκλιμένα με μεγάλες κατωφέρειες, η καταμέτρησή τους να γίνει με βάση τις πραγματικές διαστάσεις και όχι σε οριζόντια διάταξη. Όλα τα ελαιόδεντρα της χοντρολιάς να αποζημιωθούν ως βρώσιμες δεδομένου ότι παράγουν την παραδοσιακή βρώσιμη ψαρολιά ή θρούμπα, προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), που αποτελεί από αιώνες ένα από τα βασικά είδη της διατροφής μας.

11.  Ονομασία φράγματος.

Επειδή το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί στην εδαφική περιφέρεια της πρώην κοινότητας Πετροχωρίου και θα κατακλύσει το μεγαλύτερο τμήμα των εδαφών της ζητούμε να ονομαστεί « Φράγμα Πετροχωρίου – Πλατύ Ποταμού» .

12.  Καθορισμός χρήσεων γης.

Ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα τις μελέτες που θα καθορίζουν τις χρήσεις γης.

13.  Προστασία υδροφόρου ορίζοντα.

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθεί από κάθε μόλυνση ο υπέργειος και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.

14.  Διασφάλιση υδροδότησης του οικισμού μας.

Σε περίπτωση που ο αγωγός ύδρευσης του οικισμού μας  που έρχεται από το Φουρφουρά  βρεθεί στην περιοχή που θα κατακλυσθεί , να εξασφαλιστεί η υδροδότηση του οικισμού μας.

15.  Συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Οι εκπρόσωποι ων τριών οικισμών να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του δήμου με τα αρμόδιες υπηρεσίες, που θα αφορούν το παραπάνω έργο, με δικαίωμα λόγου για να στηρίξουν τα αιτήματά τους.

16.                                                      Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη μείωση της υγρασίας.

Απομάκρυνση της υγρασίας με τεχνολογικές μεθόδους ( ανεμομείχτες) κ.α.

17.  Δυνατότητα προσυδάτωσης υδροπλάνου.

Επειδή η μορφολογία του εδάφους και το μήκος του φράγματος το επιτρέπει, να καθοριστούν συντεταγμένες προσυδάτωσης υδροπλάνων στις μελέτες ώστε να αξιοποιηθεί το έργο τουριστικά και από αυτή την πλευρά.

Με την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων θεωρούμε ότι παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουμε ως ιδιοκτήτες γης και ως κάτοικοι της περιοχής θα μας δοθούν νέες δυνατότητες επιβίωσης , ώστε να μην αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την περιοχή.

Διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα  που έχουμε , είτε ατομικό ,είτε ομαδικό για να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τις περιουσίες μας.

Θέλουμε ο τόπος μας να πάει μπροστά. Να μην οδηγηθεί σε οικονομικό, περιβαλλοντικό μαρασμό και σίγουρη ερήμωση. Να αναδείξουμε την πλούσια ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά που εδώ και αιώνες διαφυλάξαμε.

Σωστά ο δήμος έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην   διασφάλιση της άρδευσης όλων των ξερικών εδαφών σε όλους τους οικισμούς του δήμου, ώστε να στηριχθούν οι κάτοικοί τους και να αναπτυχθούν οικονομικά. Όμως οι κάτοικοι των  τριών οικισμών που χάνουν τις περιουσίες τους  είχαν λύσει το αρδευτικό τους με την υπάρχουσα λιμνοδεξαμενή  Βυζαρίου.  Πιστεύουμε  ότι για λόγους δικαιοσύνης ο δήμος πρέπει να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον  για την επιβίωση και την  ανάπτυξη των κατοίκων των τριών οικισμών. Άλλος τρόπος από την τουριστική αξιοποίηση του φράγματος σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των οικισμών δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό πρέπει να προβλεφθούν και να εμφανίζονται στις μελέτες τα παραπάνω έργα υποδομών καθώς και  οι δράσεις που θα φέρουν την τουριστική ανάπτυξη. Ακόμη θα πρέπει να  έχει προϋπολογιστεί το κόστος κατασκευής τους και να  καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του έργου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την σύνταξη των κανόνων διαχείρισης των εσόδων του έργου.  Θα πρέπει να διασφαλιστεί μέρος των εσόδων να διατίθενται για την συντήρηση και την συνεχή αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η πραγματική αξιοποίησή του διαφορετικά   θα παραπεμφθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στις διαθέσεις και τη βούληση των ιδιωτών στο πολύ μακρινό μέλλον.

Πικρό παράδειγμα αναξιοποίητου φράγματος, λόγω μη πρόβλεψης από τις μελέτες κατασκευής , για τον ίδιο το Δήμο μας αποτελεί το φράγμα των Ποταμών.

Όπως ρητά είχαμε αναφέρει και στο αρχικό υπόμνημά μας η συναίνεσή μας στην κατασκευή του έργου περνάει μόνο μέσα από την πραγματική τουριστική προοπτική του έργου και την αναβάθμιση των τριών οικισμών, μια και αυτό είναι το μοναδικό όφελος που θα έχουν οι κάτοικοι τους. Διαφορετικά η αντίδρασή μας θα είναι δεδομένη  με κάθε νόμιμο μέσο.

Κοινή πεποίθηση όλων μας είναι  ότι ταυτόχρονα με την κατασκευή του έργου πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα δώσουν   τουριστική προοπτική και ανάπτυξη στην περιοχή. Μόνο έτσι  θα δοθεί δυνατότητα στους  κατοίκους, που θα χάσουν τις περιουσίες τους  και ειδικά στους νέους, να παραμείνουν στον τόπο τους.

Είμαστε σύμφωνοι με τη δημιουργία του έργου, που θα προσφέρει οικονομική ανάκαμψη και ζωή σε άλλες περιοχές, αρκεί να μην προκαλέσει την καταστροφή του δικού μας τόπου, αλλά την αναβάθμισή του.

Η  επιτροπή αγώνα Πετροχωρίου

Αριθμός Προβολών: 206