Αναδημοσίευση από : rethemnosnews.gr

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΕΙ

17/01/2018

 

Με το γνωστό του τρόπο ο εκλεκτός συγγραφέας κ. Σταύρος Φωτάκης έδωσε τις εντυπώσεις του από την ταινία της Εύας Λαδιά«Κωδικός ΑΓΑΠΗ».

Μπράβο! Συγχαρητήρια!

Μια λέξη πέντε γράμματα, αγάπη μαρτυρούνε,

είναι διαμάντι τση καρδιάς μα ποιοι την εννοούνε;

Έχουμε την ευκαιρία από χρόνια να παρακολουθούμε την πορεία και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες της Εύας Λαδιά.

Ζήσαμε από κοντά τη συνέπειά της και τις απογοητεύσεις της από την «οξείδωση» ονείρων και τον μερικές φορές ανελέητο διωγμό οραματισμών της, που ίσως κάτι να έδιναν στον τόπο.

Κάποια στιγμή ξεκίνησε να αξιοποιεί το δημοσιογραφικό της αρχείο 42 χρόνων. Πάλεψε με τη φθορά του χρόνου για να κρατήσει αυτό το υλικό χωρίς, από ότι τουλάχιστον ξέρουμε, να χτυπήσει πόρτες. Και σιωπηρά, χωρίς να προκαλεί, με πομπώδη δημοσιεύματα, συνεχίζει να αναρτά στο διαδίκτυο ταινίες που αναφέρονται στην τοπική ιστορία με αυθεντικά ντοκουμέντα.

Αρκετές φορές αναρωτηθήκαμε γιατί δεν ασχολήθηκαν με την προσπάθεια αυτή οι πανεπιστημιακοί μας. Αλλά επειδή ξέρουμε το χαρακτήρα της Εύας και τη φιλοσοφία της στον τρόπο προβολής της δουλειάς της δεν επιμείναμε.

Μέχρι τώρα μέναμε στα δημοσιεύματα που δίνει, τακτικά, στην εφημερίδα αναδεικνύοντας άγνωστες μορφές του τόπου μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2000 και μάλιστα πολλές φορές, σαν μικρό παιδί, ενθουσιαζόταν ακούγοντας τα θερμά σχόλια του αξέχαστου Γιώργου Εκκεκάκη που την ενθάρρυνε να συνεχίσει.

Στη γνώμη των παλιών στηριζόταν πάντα η Εύα για να συνεχίζει με σεβασμό αυτό το σκληρό οδοιπορικό πίσω στο χρόνο έχοντας τις πρώτες περγαμηνές όταν από το 1977 ξεκινά τα πρώτα δειλά δημοσιεύματα για τις Γυναίκες του Ρεθύμνου, αποσπώντας επαίνους από Μαρία Παπαϊωάννου, Λεωνίδα Καούνη, Κώστα Μαμαλάκη, Μιχαήλ Μύρ. Παπαδάκι, Μαρία Χουρδάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σπύρος Μαρνιέρος διέκρινε από νωρίς την διάθεσή της αυτή να τιμά τους ανθρώπους με αξία και την οδήγησε στο δρόμο της ιστορικής έρευνας.

Αργότερα με το Μπάμπη Πραματευτάκη ανέδειξε την μεγάλη της ικανότητα στη σύνθεση λιμπρέτου.

Έτσι μας συνήθισε η Εύα με κείμενα γύρω από την τοπική ιστορία, θεατρικά που αναδεικνύουν τα περισσότερα ιστορικούς σταθμούς και πρόσφατα ταινίες.

Η τελευταία μικρού μήκους με τον ευρηματικό τίτλο «Κωδικός ΑΓΑΠΗ» πιστεύουμε ότι αποτελεί μια αφετηρία για νέες θεματικές στο είδος που εμπνέει την αγαπητή μας συνάδελφο.

Εκφράζει απόλυτα τον σύγχρονο άνθρωπο και την αμφισβήτησή του στις μοναδικές αξίες που δικαιώνουν την ύπαρξη.

Και με απόλυτη άνεση αυτά η καλή συνάδελφος τα δίνει με εικόνα.

Σ’ αυτό βέβαια συμβάλουν εκλεκτοί συμπολίτες, εραστές της τέχνης, που την εμπιστεύονται κι εκείνη δικαιώνει την εμπιστοσύνη τους με το αποτέλεσμα κάθε προσπάθειας. Είναι άνθρωποι δοκιμασμένοι στα κοινά, με αναγνωρισμένο ταλέντο όπως ο Μάρκος Πελαντάκης, η Μαρία Παπαδάκη, η Ειρήνη Λογιάκη, ο Κωστής Μεργέμογλου, ο Μανόλης Ροδινός, ο Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης.

Έδωσαν και στην ταινία αυτή τον καλύτερο εαυτό τους. Συγκίνησαν και προβλημάτισαν κυρίως ο Μάρκος Πελαντάκης, η Ειρήνη Λογιάκη, η Μαρία Παπαδάκη και ο Κωστής Μεργέμογλου που έπρεπε να ερμηνεύσουν ρόλους με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Ο εξαίρετος Βαγγέλης Στεφανάκης μας σαγηνεύει με τη χροιά της φωνής του ερμηνεύοντας ευαγγελικά κείμενα, ενώ η αγγελική φωνή του π. Ρωμανού Αναστασιάδη μας οδηγεί στο πνεύμα των ημερών.

Θεωρούμε πάντως ότι το μυστικό της επιτυχίας που παρουσιάζει το έργο είναι η συμμετοχή εφήβων όπως η Εύα Πολιτάκη και παιδιών όπως η Ρένια και Ναταλία Φραγκεδάκη, Ευαγγελία και Γεωργία Μεργέμογλου, Δημοσθένης Ακουμιανάκης. Εκείνα όμως που δείχνουν σημεία μεγάλης εξέλιξης στον καλλιτεχνικό χώρο είναι η Ευσεβία Μεργέμογλου και ο Παντελής Πολιτάκης. Η Ευσεβούλα, ιδίως, με το βλέμμα της που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας, αποτελεί και σαν εικόνα μόνο έργο τέχνης. Και δικαιώνει την παροιμία που λέει «το μήλο κάτω από την μηλιά» αφού πρόκειται για την κόρη του πολυτάλαντου Κωστή Μεργέμογλου.

Ευχάριστη έκπληξη για μας ήταν και η συμμετοχή της δικής μας Ελπίδας Αριστείδου που όπως διαπιστώνουμε θα πρέπει να μας δώσει εκ νέου δείγματα του ταλέντου της και στον καλλιτεχνικό τομέα.

Το έργο προβάλλεται στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση και τα σχόλια, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρούμε ότι απαιτούν από την Εύα να μας παρουσιάσει σύντομα και νέα της καλλιτεχνική δουλειά πέρα από την ιστορία του Καρναβαλιού, ταινία τεσσάρων ωρών, σε ενότητες ωριαίες, που θα απολαύσουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Ε.Α.

 

Αριθμός Προβολών: 27