Η μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, έτυχε φέτος ιδιαίτερου εορτασμού και στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου, όπου ανηγέρθη ο πρώτος Ιερός Ναός αφιερωμένος αποκλειστικά στη μνήμη τους. Ο Ναός πρέπει να ανηγέρθη λίγα χρόνια μετά τον φρικτό αποκεφαλισμό των Αγίων στην πόλη του Ρεθύμνου με δεδομένη τη σχετική επιγραφή στην πρόσοψη του Ναού που αναφέρει :

Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ

ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΘΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

12 ΕΤΟΣ 1893

Από μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί, προκύπτει συγγενική σχέση ενός τουλάχιστον Αγίου και συγκεκριμένα του ΑΓΓΕΛΗ με οικογένεια του χωριού και έτσι δικαιολογείται η ανέγερση του πρώτου Ναού. Το γεγονός αυτό υπάρχει έντονα στην συνείδηση των κατοίκων του οικισμού και διαπιστώνεται με τη βαθιά πίστη τους προς τους Αγίους.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Eσπερινός και την ημέρα Παρασκευή 28 Οκτωβρίου Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και από πλησιέστερα χωριά.

Στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της εικόνας των Αγίων γύρω από τον Ιερό Ναό.

Αμέσως μετά λόγω και της Εθνικής Εορτής πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο στην πλατεία του χωριού, η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στους κατά καιρούς αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Πολλές ευχαριστίες από την ενορία προς όλους όσους συμμετείχαν στον εορτασμό και εύχεται οι Άγιοι να είναι συμπαραστάτες στα βήματά μας..

 

Πατήρ Παύλος Καραταράκης

Εφημέριος Αγίου Ιωάννη Αμαρίου

Αριθμός Προβολών: 31