Την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017 είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε σε ένα παραδοσιακό κρητικό γάμο και βάπτιση μαζί, που έγιναν στην Ιερά Μονή Παναγίας Χαλεβή στο Ρέθυμνο. Γαμπρός ήταν ο Φραγκίσκος Δανδουλάκης από την Νίθαυρη Αμαρίου Ρεθύμνου και νύφη η Χρυσάνθη Κυριλλίδου από την Ελασσόνα Λαρίσης με ποντιακή καταγωγή. Η παράδοση κυριάρχησε όλες τις ημέρες του γάμου και οι καλεσμένοι ντόπιοι και ξένοι εντυπωσιάστηκαν από τα ήθη και τα έθιμα που μας μετέφεραν σε παλιές εποχές, τότε που δεν είχε αλλοιωθεί ακόμη ο κρητικός αλλά και ο ποντιακός πολιτιστικός πολιτισμός. Τη φροντίδα και επιμέλεια όλου του γάμου είχε ο πρόεδρος των Κουρητών και φίλος της οικογένειας του γαμπρού Παττακομανώλης, ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει και να αποδώσει αυτά που έπρεπε, ο άνθρωπος που είναι το κόσμημα του Ρεθύμνου και βάζει τη σφραγίδα της τελειότητας όπου και να πάει.
Την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 έγινε ο πρόγαμος στο κτήμα Agreco της Grecotel. Εκεί ήταν μόνο οι στενοί συγγενείς και φίλοι του γαμπρού και της νύφης, ήταν όμως πολλοί γιατί δεν ήθελε κανείς από αυτούς να απουσιάζει. Και ενώ ο εκλεκτός μαρουβάς έρρεε άφθονος, ακούστηκαν μαντινάδες και τραγούδια για το νιόπαντρο ζευγάρι και η βραδιά συνεχίστηκε με γλέντι του παλιού καιρού και όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι.
Την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017 το απόγευμα μαζεύτηκαν ο γαμπρός και οι καλεσμένοι του έξω από την εκκλησία και περίμεναν τη νύφη. Ο Φραγκίσκος στεκόταν ανάμεσα στους συγκινημένους γονείς του, τον κ. Νίκο και τη κ. Μαρία. Φορούσε σκούρο μπλε σακάκι με γιλέκο, άσπρο πουκάμισο, γκιλότα του ιδίου χρώματος, στιβάνια ιδαίτερου χρώματος, κρητικό κρουσάτο μαντήλι στο λαιμό και ρολόι τσέπης με αλυσίδα στο εσωτερικό του γιλέκου, συνήθεια παλαιά καπετανίστικη. Εκεί ήταν και μια ομάδα νεαρών καβαλάρηδων με παραδοσιακές φορεσιές πάνω σε στολισμένα με πλουμιστές πατανίες (κουβέρτες) γεωργαλίδικα άλογα που τους υποδέχτηκαν με τον δικό τους τρόπο. Σε λίγο κατέφθασε και η πανέμορφη νύφη. Την συνόδευαν η ποντιακή λύρα, συγγενείς και φίλοι της. Ψηλή, λιγνή, χαμογελαστή και απαστράπτουσα με τη βελούδινη χάρη της και τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου της, αντάξια σε παρουσία του γαμπρού, καθήλωσε τους καλεσμένους οι οποίοι ξέσπασαν σε ένα αυθόρμητο χειροκρότημα, όταν ο γαμπρός την έσφιξε στην αγκαλιά του. Με προπορευόμενο το μπαϊράκι που κρατούσε ένας άλλος κουρήτης , γαμπρός και νύφη πιάστηκαν από το χέρι και προχώρησαν προς την είσοδο της εκκλησίας με την συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Κρήτης και του Πόντου. Η μουσική και οι ευχές περίσσευαν στον ουρανό της Ιεράς Μονής όπως:
“Νύφη γαμπρέ να ζήσετε να’ναι καλή στραθιά σας
κι η Παναγιά του Χαλεβή δίπλα στα βήματα σας.”
“Ένας Δεσπότης θα το πει κι οι δώδεκα Αποστόλοι,
τ’αντρόγυνο που θα γενεί να το χαρούμε όλοι.”
Στο εσωτερικό της εκκλησίας τους περίμενε ο σεβάσμιος Ιεράρχης Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος ευλόγησε το γάμο τους. Στη συνέχεια τέλεσαν το μυστήριο της βάπτισης οι ιερείς: πατέρας Ευάγγελος Φουντουλάκης, πατέρας Ευάγγελος Ζαφειρόπουλος και πατέρας Μανώλης Φώσκολος. Ο νεοφώτιστος έλαβε το χριστιανικό όνομα του πατέρα του γαμπρού Νικόλαος και φόρεσε για βαπτιστικά ρούχα γκιλότα και στιβάνια ιδίου χρώματος με τον πατέρα του, ειδική παραγγελία. Δεξιά και αριστερά από το ζευγάρι στέκονταν Κουρήτες και Κουρήτισσες με τις περίτεχνες κεντημένες φορεσιές τους. Μετά τα μυστήρια έγινε κέρασμα στον αύλειο χώρο της εκκλησίας με κρητικά γλυκίσματα και τσικουδιά, ενώ οι καλεσμένοι έδιναν ευχές . Μοιράστηκαν μπομπονιέρες-πουγκιά από παραδοσιακό ύφασμα με κεντημένο κλαδί ελιάς και τα αρχικά γράμματα του γαμπρού, της νύφης και του νεοφώτιστου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν όλοι στον υπαίθριο χώρο “La Pelegrina” – Πέλαγος όπου ακολούθησε γλέντι του παλιού καιρού. Η διάθεση ήταν πολύ ευχάριστη και σε αυτό συνέβαλαν συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού καθώς και η κρητική λύρα, η ποντιακή λύρα και το βιολί της Κρήτης που έκαναν κοινή παρουσία πρώτη φορά σε γάμο στην Κρήτη. Οι μουσικοί, αλλά και οι Κουρήτες παλιοί και νέοι, τίμησαν τον Φραγκίσκο, καθόσον και αυτός είναι Κουρήτης. Αλλά και ο καιρός ήταν σύμμαχος αφού υπήρχε δροσιά και η θαλάσσια αύρα ήταν αισθητή. Το χορό άνοιξε ο γαμπρός και η νύφη με αγκαλιά το μικρό Νικόλα. Ακολούθησαν στο χορό οι κουμπάροι, οι συγγενείς και στο τέλος οι φίλοι. Οι ακούραστες μανάδες του γαμπρού και της νύφης έδωσαν πετσέτες κεντημένες με τα αρχικά γράμματα του ζευγαριού και του νεοφώτιστου όπως απαιτεί το έθιμο. Η βραδιά ήταν συγκινητική και στο τέλος όλοι ήταν χαρούμενοι που παραβρέθηκαν σε ένα ξεχωριστό παραδοσιακό κρητικό γάμο.
Κουμπάρα του ζευγαριού ήταν η Μαρία Βιβιλάκη ενώ νονοί του μικρού Νικόλαου ο Στέφανος Ζερβός με την Όλγα Σφακιανάκη. Από τους λοιπούς προσκεκλημένους διακρίναμε πάρα πολλούς Ρεθεμνιώτες αλλά και Κρητικούς της Αθήνας, καθώς επίσης και Κρήτες ομογενείς από την Αυστραλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν αναφέρομε κανένα για να μην αδικήσουμε τους υπόλοιπους. Ευχόμαστε από τη καρδιά μας να είναι καλορίζικο το ανδρόγυνο και να είναι γερός και δυνατός ο Νικολάκης.
Αντώνης Μυτιληνάκης
Αντιστράτηγος ε.α. επί τιμή