Ο δάσκαλος που έφυγε..

Γεννήθηκε στο Φουρφουρά το έτος 1926. Αποφοίτησε απο το Πρακτικό Λύκειο Ρεθύμνου το 1947 και στη συνέχεια από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Στρατεύθηκε στις 10/01/1949 και επιλέχτηκε για τη σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου, από την οποία αποφοίτησε με τον βαθμό του Δόκιμου Ανθυπολοχαγού.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε στην περιοχή Καρπενησίου σαν Διοικητής μάχιμου λόχου και έλαβε μέρος στις τελευταίες εξερευνήσεις του εμφυλίου πολέμου, κατά του καπετάν Κουβαρά.

Ακολούθως μετεκπαιδεύτηκε στην Ταχυδρομική Υπηρεσία Στρατού και τοποθετήθηκε διοικητής των Στρατιωτικών Ταχυδρομείων 5ης Μεραρχίας και ταυτοχρόνως διοικητής των στρατιωτικών ταχυνδρομείων Χανίων 911 και Ηρακλείου 911Α. Την εποχή εκείνη ίδρυσε και το στρατιωτικό ταχυδρομείο Ρεθύμνου που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Αποστρατεύθηκε το 1953 και διορίσθηκε ευθύς αμέσως ως δάσκαλος στο νομό Κοζάνης της Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί υπηρέτησε 3,5 χρόνια και ακολούθως μετατέθηκε στο νομό Ρεθύμνου.

Αποχωρώντας από τον Νομό Κοζάνης, έλαβε από την προϊσταμένη του επιθεώρηση και από το Π.Υ.Σ.Δ.Ε Νομού Κοζάνης αντίστοιχα, συγχαρητήρια για την όλη του εσωσχολική και εξωσχολική δραστηριότητα και πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για να του αποδοθεί τιμητική διάκριση (ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ).

Στον νομό Ρεθύμνης υπηρέτησε σε σχολεία των επαρχιών, Αγ. Βασιλείου και Αμαρίου και στην συνέχεια μετατέθηκε στην Αθήνα. Υπηρετώντας ως Διευθυντής Πολυθέσιου Σχολείου η υπηρεσία τον παρακάλεσε να αποδεχτεί τον διορισμό του ως εκπαιδευτικού συμβούλου (επιθεωρητού) δημοτικών σχολείων. Ο κ. Τζωρτζάκης αρνήθηκε την πρόταση αυτή για οικογενειακούς λόγους, αφού τα παιδιά του δεν είχαν φοιτήσει ακόμα σιτς ανώτερες σχολές.

Αποστρατεύθηκε το 1985 και είχε λάβει στην υπηρεσία τον καταληκτικό βαθμό του Διευθυντή Α’;`Α `.

Εκτός από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα σαν δάσκαλος, πρόσφερε ακόμα εθελοντικά τις υπηρεσίες του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής έλαβε μέρος περιστασιακά στην Εθνική Αντίσταση και του έχει αποδοθεί το Πιστοποιητικό Ευγνωμοσύνης του Διοικητή Μεσογειακού Θεάτρου πολέμου H.R.Alexander.

2. Ως πρόεδρος του Σαρμάνειου Οικοτροφείου Φουρφουρά, εργάσθηκε επί τρία χρόνια για την αποπεράτωση,6 οργάνωση και λειτουργία του Οικοτροφείου κατά την οποία πρόσφερε τροφή και ύπνο σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου που κατάγονταν από τα γύρω χωριά. Ταυτόχρονα φρόντισε να διδάσκεται ξένη γλώσσα σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου από μέρους του Οικοτροφείου.

3. Δίδαξε σε σεμινάριο ηγετικών στελεχών νομού Ρεθύμνης, ύστερα από εντολή της Νομαρχίας Ρεθύμνης.

4. Δίδαξε σε νυκτερινά σχολεία αγραμμάτων και σχολεία επιμορφώσεως στον Πλάτανο Αμαρίου.

5. Έλαβε μέρος στην διοίκηση των εκπολιτιστικών συλλόγων Αγίου Γεωργίου Αθηνών και Αποδούλου Αμαρίου.

 

Ένα σύντομο βιογραφικό από την οικογένεια του εκλιπόντος δασκάλου Εμμανουήλ Π. Τζωρτζάκη.

Αριθμός Προβολών: 24