(Αποχαιρετισμός σε ένα Μερακλή )

Αγαπητοί συγγενείς και φίλοι του Δαγκλή Αλεξάκη

Ήλθαμε σήμερα εδώ όλοι μας ,για να επιτελέσουμε ένα καθήκον θλιβερό, βαρύ και πένθιμο .

Ήλθαμε για να αποχαιρετίσουμε ένα ξεχωριστό άνθρωπο ,ένα υπέροχο πατριώτη ,τον Δαγκλή μας ,που φεύγει από κοντά μας σε άλλους τόπους.

Ήλθαμε με πόνο βαθύ και οδύνη αβάσταχτη ,να απευθύνωμε τον ίστατο χαιρετισμό στο χωριανό μας ,τον φίλο μας ,που όλοι ήθελαν την παρέα του και την συντροφιά του ,γατί ήταν πολυτάλαντος και ένας ευχάριστος άνθρωπος .

Ο Δαγκλής κατάγεται από την ιστορική οικογένεια των Αλεξάδων που έχουν προσφέρει πολλά στην πατρίδα. Τα δυό αδέλφια του πατέρα του ,ο Λευτέρης και ο Δαγκλής σκοτώθηκαν σε ενέδρα το Β΄ΠΠ ,ενώ ο παππούς του και ο πατέρας του διετέλεσαν πολλά χρόνια πρόεδροι κοινότητος ,με μεγάλη προσφορά στους συγχωριανούς τους.

Γεννήθηκε τον Σεπ του 1946 στην Πατσό και σε ηλικία 10 ετών ήλθε στην Αθήνα ,για να εργαστεί σε ένα κατάστημα υφασμάτων στην οδό Θησέως στο κέντρο της πόλης. Αργότερα εργάστηκε ως κρεοπώλης ,επάγγελμα το ποίο εξασκούσε μέχρι την συνταξιοδότησή του . Δεν τον απορρόφησε όμως η γλυκιά και εύκολη ζωή ,αλλά παρέμεινε ένας παραδοσιακός τύπος μέχρι τέλους

Η μεγάλη του όμως αγάπη ήταν η παραδοσιακή Κρητική μουσική .Έπαιζε με περισσή επιδεξιότητα λαγούτο και η φωνή του είχε μια ιδιαίτερη χροιά με πολύ ευχάριστα ακούσματα. Σε κάθε του παρουσία το κέφι ήταν εξασφαλισμένο.

Συνεργάστηκε με όλους τους παλιούς γνωστούς λυράρηδες. Η αγάπη του αυτή για την παράδοση,τον οδήγησαν το 1976 να ιδρύσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατσωτών Αθήνας και να διατελέσει ο πρώτος Πρόεδρός του.

Παντρεύτηκε με την Ελένη Γιανναδάκη και απέκτησε 2 παιδιά ,τον Βασίλη και το Νίκο.

Για εμάς ο Δαγκλής θα μείνει στη μνήμη μας ,ως ένας αθεράπευτα ταπεινός άνθρωπος ,γεμάτος καλοσύνη ,γλυκύτατος και με μεγάλη αγάπη για τον συνάνθρωπό του

Ήταν μια ήρεμη δύναμη και την ηρεμία αυτή τη μετέδιδε σε όλους και γι αυτό αποζητούσαν την παρέα του.

Αγαπητέ Δαγκλή

Σήμερα ήλθαν εδώ όλοι οι φίλοι σου ,όλοι οι συγγενείς ,όλοι οι Πατσώτες μαυροφορεμένοι και λυπημένοι ,να σε αποχαιρετίσουν για το μακρινό και αιώνιο ταξίδι σου

Σήμερα η γενέτειρά σου η Πατσός ντυμένη στα μαύρα ,αποχαιρετά ένα ακόμη παλληκάρι της

Σήμερα τα πουλιά του Ψηλορείτη ,αλλά και τα πουλιά από την Αγιά Ερήνη ,το Βουδιάλο ,τον Αχλαδέ ,τα Μερωνιανά όρη ,το Σωρό και τα Χάσικα ,μεταφέρουν το θλιβερό μαντάτο από κορυφή σε κορυφή ,για τον άξιο και λεβέντη άνδρα που έφυγε από κοντά μας.

Κάπου εκεί όμως βρίσκεται και ο χάρος και τραγουδά πανούργα:

Για ιδές κρίματα πούκανα και άδικα που τα κάνω.

Για ιδές όμορφους π,άρπαξα για ιδές κορμιά που πήρα

Σήμερα αγαπητέ μας Δαγκλή ,η Πατσώτικη παροικία στην Αθήνα γίνεται φτωχότερη με την αναχώρησή σου

Εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Στην οικογένειά σου εύχομαι την εξ ύψους παρηγορία Καλό σου ταξίδι αδελφέ μας

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Αντώνης Μυτιληνάκης Αντιστράτηγος ε,α,

Αριθμός Προβολών: 326