Αναδημοσίευση από :rethnea.gr

«ΝΟΙΚΟΚΕΡΑΤΑ 2016» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 
26/02/2016
Στο πλαίσιο των Αποκριάτικων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στους Αποστόλους Αμαρίου και με αφορμή το «Κυνήγι της Αίγας», έγινε από τους κατοίκους μια προσπάθεια αναβίωσης παλιών οικιακών εργασιών σε σπίτια του χωριού που, είτε έχουν ξεχαστεί, είτε δεν γίνονται πια τόσο συχνά όσο παλιά.
 
Με τα «ΝοικοΚέρατα 2016» όπως ονομάστηκαν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων και η ομάδα «Ζάνα η Λιανή», ως διοργανωτές, είχαν στόχο να δείξουν ότι δεν είναι αδύνατο να γίνουν μερικά πράγματα του παρελθόντος, όπως το σαπούνι, ο χόντρος, οι κλωστές και το ψωμί.
 
Ήταν πραγματικά μια υπέροχη ιδέα η αναβίωση των παλιών οικιακών εργασιών για να δουν και να μάθουν οι νεότεροι με ποιο τρόπο οι οικογένειες στο παρελθόν εξασφάλιζαν όλα εκείνα που ήταν αναγκαία για την διατροφή, την ένδυση, την καθαριότητα, την προφύλαξη από το κρύο.
 
Εργασίες καθημερινές, ανάλογα με την εποχή η καθεμιά, όπου στις περισσότερες συμμετείχαν και βοηθούσαν όλα τα μέλη της οικογένειας: η μάνα, ο πατέρας, τα παιδιά.
 
«Όσοι ήρθαν είδαν, μύρισαν, άγγιξαν και συμμετείχαν μαζί με μας, σε όλη τη διαδικασία, με τη φιλοξενία που πάντα διακρίνει τους Αποστολιανούς, όταν ανοίγουν τα σπίτια τους. Όλοι οι χωριανοί ήταν εκεί και έδειχναν σε όλους όσοι ήρθαν, πώς γίνονταν κάποτε όλα αυτά», αναφέρουν οι διοργανωτές.
 
Οι μεζέδες που οι αποστολιανές νοικοκυρές με αγάπη ετοίμασαν, ήταν πολλοί και με συνοδεία ρακής τιμήθηκαν δεόντως απ' όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, ντόπιους και επισκέπτες.
 
Στα καφενεία και στις ταβέρνες του χωριού το γλέντι άναψε, όλος ο κόσμος έγινε μια παρέα, διασκέδασε με την ψυχή του χάρη και των νεαρών Αποστολιανών, που ως άξιοι συνεχιστές των παλιών οργανοπαιχτών του χωριού, διασκέδασαν με την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια τους το πλήθος.
 
Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων της Αποστολιανής Αποκριάς παίρνει «Το Κυνήγι του Ριφιού» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, για τους μικρούς φίλους.
 
 
Το «Κυνήγι του Ριφιού» την Κυριακή
 
 
Μετά τα επιτυχημένα ΝοικοΚέρατα που έγιναν στους Αποστόλους με αφορμή το Κυνήγι της Αίγας, την ερχόμενη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, θα γίνει το Κυνήγι του Ριφιού για τους μικρούς φίλους.
 
Στην πλατεία του χωριού οι διοργανωτές «Στρουμποφόροι» και οι λοιπές δυνάμεις, ΣυβούρβουλοιΣαρακηνοί καιΦισφυρίδες, έχουν ετοιμάσει ένα καταπληκτικό κυνήγι θησαυρού για παιδιά 3ης έως 6ης Δημοτικού.
 
Οι συμμετοχές έχουν ήδη υποβληθεί και έχει γραφτεί και ένα πολύ κατατοπιστικό βοήθημα – βιβλίο για τα παιδιά που θέλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα, με τίτλο «Ο Καλός Θησαυροκυνηγός». Η διανομή έχει ξεκινήσει και όσα παιδιά ζουν στην πόλη του Ρεθύμνου, θα το βρουν στο κατάστημα οπτικών του Μιχάλη Ανδρουλάκη.
 
Η ώρα έναρξης έχει οριστεί στις 09:30 την Κυριακή, στην πλατεία του χωριού και πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς κυνηγούς – ριφάκια. Για περισσότερες πληροφορίες στο facebook: zanaliani και στο κινητό 6976163266.
Αριθμός Προβολών: 26