ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ

Πριν από πενήντα χρόνια, στην Ελλάδα, δεν είχαμε γνωρίσει ακόμη τις ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων. Λίγο αργότερα η τοποθέτησή τους έγινε προαιρετική, λίγοι ωστόσο τις προμηθεύονταν, μάλιστα μερικοί έμποροι αυτοκινήτων τις τοποθετούσαν ως δώρο προς τον πελάτη, όπως συνέβαινε και με άλλα αξεσουάρ του αυτοκινήτου. Ακόμη αργότερα, όταν η τοποθέτηση και χρήση της ζώνης έγινε υποχρεωτική για τον οδηγό και το συνοδηγό και μόνον για τις εκτός πόλεων διαδρομές, άρχισαν οι αντιδράσεις πολλών, με το επιχείρημα (λογικό κατά βάση) πως, η ζώνη ασφαλείας περικλείει κινδύνους περίσφιξης του λαιμού, καρδιακού επεισοδίου, εγκλωβισμού μέσα στο αυτοκίνητο των επιβαινόντων κ.λ.π. σε περίπτωση οιουδήποτε τροχαίου ατυχήματος. Μάλιστα, πολλοί φρόντιζαν να εφοδιάζονται από καρδιολόγους πιστοποιητικά ελαφρών καρδιολογικών διαταραχών τους, ενώ άλλοι επικαλούνταν το πάχος τους ή το χαμηλό ύψος τους για να αποφεύγουν τις κυρώσεις. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με αυτό που συμβαίνει και σήμερα με τους αντιτιθέμενους στον εμβολιασμό και τη χρήση μάσκας, οι οποίοι είτε καταφεύγουν στην προμήθεια ψεύτικων πιστοποιητικών εμβολιασμού είτε προβάλλουν διάφορες, όπως και οι οδηγοί, δικαιολογίες.

Σήμερα, ωστόσο, κανένας δεν αρνείται τη χρησιμότητα της ζώνης ασφαλείας ακόμη και για τα μικρά παιδιά στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, ούτε και αντιδρά στην υποχρεωτική, από την πολιτεία, επιβολή της, ούτε και θεωρεί ότι θίγεται η προσωπικότητα των παιδιών του και ως εκ τούτου τα τραυματίζει ψυχικά.

Σε λίγα χρόνια, όταν και το εμβόλιο κατά του covid (όπως συμβαίνει και με όλα τα άλλα εμβόλια), αλλά και η μάσκα, θα αντιμετωπίζονται πλέον, όπως και οι ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα για μικρούς και μεγάλους, ως αναγκαίο κακό, με πολύ λιγότερες όμως πιθανότητες να μας συμβεί κάτι τέτοιο από όσες αν δεν συμμορφωθούμε, τότε πιστεύω πως οι σημερινοί αντιεμβολιαστές θα πρέπει να ντρέπονται για τη σημερινή συμπεριφορά τους.

Εύχομαι για όλους μας ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

 

Αθήνα Οκτώβρης 2021

Γιώργης Αριστ. Λέκκας*

*Επίτ. Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Στιχουργών

Ιδρυτ. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου

Αριθμός Προβολών: 40