Νέες προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα με την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων
Πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Κτηνοτροφίας της Μεσογείου στο Αμάρι
(ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 – Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ )
Νέες προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου άνοιξε χθες η υπογραφή του συμφωνητικού παραχώρησης της έκτασης της Σχολής Ασωμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο δήμο Αμαρίου.
Το συμφωνητικό παραχώρησης που προβλέπει αξιοποίηση και εκμετάλλευση της έκτασης 1.500 στρεμμάτων περίπου με σειρά δράσεων όπως είναι η δημιουργία γενετικού σταθμού, σταθμού βελτίωσης, η αξιοποίηση της περιούσιας της Μονής και του μοναστηριού, καθώς και η αναβάθμιση του σταθμού σε Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας με την προώθηση συνεργασιών και ανταλλαγών επιστημόνων από τις παραμεσόγειες χώρες.
Η συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του δήμου, της Περιφέρειας και της Ιεράς Μονής επισφραγίστηκε χθες μετά από πολυετή προσπάθεια και αγώνα μέσα από τη σύμπραξη όλων αυτών των φορέων που τελικά απέφερε καρπούς και άνοιξε το δρόμο για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής αυτής.
Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων για την Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας είναι απαραίτητο μέσα από αυτή την αξιοποίηση να αναβαθμίσει με επαναπροσδιορισμό των ερευνητικών στόχων και των προσπαθειών, ώστε να παράγεται η απαιτούμενη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας. Η λειτουργία του σταθμού γεωργικής έρευνας ως ερευνητικός σταθμός για την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, ως κέντρο εκπαίδευσης κτηνοτρόφων και απόκτησης πιστοποιητικού, ως κέντρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης των εν ενεργεία κτηνοτρόφων, ως σταθμός γενετικής βελτίωσης των προβάτων και των αιγών, καθώς και διατήρηση και αναβάθμιση των υπό εξαφάνιση προβάτων Ανωγείων και Αστερουσίων περιλαμβάνεται στο πλάνο για την ανάπτυξης της περιοχής. Επιπλέον προτείνεται να καταστεί σταθμός μελέτης διασταυρωμένων ζώων με άλλες φυλές και αξιολόγησή τους προκειμένου να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στους παραγωγούς.
Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόεδρος του «ΕΛΓΩ Δήμητρα» Βασίλης Γκίκας μετέφερε το χαιρετισμό του υπουργού Κ. Σκανδαλιδη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή λέγοντας πως είναι στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι εξαιρετική τιμή για εμένα που βρίσκομαι εδώ και θα ήθελα την συνεργασία αυτή να την βλέπαμε σαν ένα πρωτοφανές εγχείρημα. Το ελληνικό δημόσιο είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα να εφαρμόζει τη λογική των στρατοπέδων. Κάθε δημόσια αρχή, κάθε υπουργείο έβλεπε τις αρμοδιότητές του ή τους χώρους του σαν ένα στρατόπεδο που είχε την απόλυτη εξουσία, αδιαφορώντας για συνέργειες ή συνεργασίες. Ήρθε η κρίση και πρώτα από όλα μας στέρησε τα διαθέσιμα χρήματα που υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως να επενδύαμε ή ενδεχομένως και να σπαταλούσαμε. Η συγκυρία που προτείνεται για τη χώρα μας, να κάνουμε μαζικής κλίμακας οικονομία, απαιτεί τη σύμπραξη πολλών φορέων. Αυτό γίνεται και στην περίπτωση της Σχολής, συμπράττουν πολλοί φορείς, ο Δήμος, η Περιφέρεια, η εκκλησία για να αξιοποιήσουν ένα χώρο που είναι στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Το γεγονός ότι συμπράττουν τόσες αρχές για να υπάρξει ουσιαστική αναπτυξιακή εκμετάλλευση της περιοχής, είμαι σίγουρος ότι θα αποδώσει και είναι ένα παράδειγμα για την πρακτική και τις συνέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε όλη τη χώρα κάτω από τις σημερινές συνθήκες».
Παράλληλα, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του ερευνητικού τομέα σημειώνοντας πως το ερευνητικό κέντρο στο Αμάρι μπορεί καθοριστικά να συμβάλλει σε εξαγωγές προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην παγκόσμια αγορά. Ειδικότερα, ανέφερε:«Θέλουμε να αναδείξουμε το ερευνητικό κομμάτι της δραστηριότητα αυτής, καθώς η Κρήτη έχει ντόπιες φυλές που υποστηρίζουν και παράγουν προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας. Αυτές οι φυλές για πάρα πολλά χρόνια είναι μη πιστοποιημένες. Έχουμε ανάγκη να τις πιστοποιήσουμε, να προχωρήσουμε σε γενετικές βελτιώσεις, ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερα προϊόντα. Εγώ πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αποδώσει και η Κρήτη με το καλάθι της να τροφοδοτεί όχι μόνο τις τοπικές και τις εθνικές αλλά και τις παγκόσμιες αγορές με υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα».
«Ένας στόχος δεκαετιών είναι πλέον πραγματικότητα. Ένα ζήτημα που πάντα θεωρούσα ότι αποτελεί κομβικό σημείο, όχι μόνο για την αναπτυξιακή προοπτική του Αμαρίου, αλλά και για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα τόσο σε επίπεδο νομού, όσο και Περιφέρειας Κρήτης, που ολοκληρώνεται σήμερα. Η αξιοποίηση της έκτασης της Σχολής Ασωμάτων από το Δήμο Αμαρίου και την Περιφέρεια Κρήτης και η αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου της Μονής Ασωμάτων από την Ιερά Μονή Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από όλους τους παραπάνω φορείς. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, που εξέφρασε τη θετική κυβερνητική πολιτική βούληση στο συγκεκριμένο θέμα, αμέσως μετά που του έθεσα το σχετικό αίτημα πριν από ένα περίπου χρόνο. Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί η συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών είχε και για το συγκεκριμένο θέμα θετική κατάληξη».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως η αξιοποίηση της περιοχής συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια θα βοηθήσει με κάθε τρόπο είτε με δικά της χρήματα είτε αναζητώντας ευρωπαϊκά προγράμματα για να συνδράμει καθοριστικά στην προσπάθεια που ξεκινά: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την Κρήτη γιατί εδώ φιλοδοξούμε όλοι μας με τη συνένωση των δυνάμεων να καταστήσουμε την σχολή αυτή ένα κέντρο κτηνοτροφίας για την Μεσόγειο. Είναι ένας στόχος μεγάλος, μπορούμε όμως να τον επιτύχουμε. Θέλω να ευχαριστήσω το υπουργό, τους συνεργάτες του γιατί χωρίς της βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή την αρχή, γιατί σήμερα είναι μόνο η αρχή για όσα θα γίνουν υπέρ της περιοχής αυτής, υπέρ της Κρήτης, υπέρ του Ρεθύμνου. Εμείς από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε το στόχο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και με δικούς μας πόρους για να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή. Μπορούμε πολλά να προσφέρουμε στην έρευνα και την καινοτομία και θα μπορέσει η σχολή αυτή να αποτελέσει πρότυπο όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη».
Ξεχωριστή ημέρα για το Αμάρι χαρακτήρισε την χθεσινή ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συνεργάτες του, τον υφυπουργό προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, τον περιφερειάρχη Κρήτης, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και την εκκλησία, καθώς όπως είπε οι επίπονες προσπάθειες μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων τους απέφεραν καρπούς που σε λίγο καιρό θα δώσουν νέα όψη στην ευρύτερη περιοχή αποκομίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη για ολόκληρο το νησί. «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα για το Αμάρι και ιδιαίτερη, καθώς ξεκινά μια νέα πορεία με την αξιοποίηση της περιοχής της Σχολής Ασωμάτων, βασικό έργο για ολόκληρο το δήμο Αμαρίου. Μπαίνουμε σε μια άλλη τροχιά ανάπτυξης, η οποία πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα τραβήξει ολόκληρο το δήμο Αμαρίου. Παλέψαμε όλοι μαζί για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Οι Αμαριώτες τουλάχιστον ξέρουν τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή και δίδω την υπόσχεση ότι η περιοχή αυτή σε λίγα χρόνια με το δικαίωμα που μας δίδεται από το υπουργείο και με την στήριξη που θα έχουμε θα έχει αλλάξει όψη και θα είναι στολίδι για το νησί. Από δω και μπρος ξεκινά ένας άλλος αγώνας, ώστε να επιβεβαιώσουμε τις προσδοκίες που όλοι οι Αμαριώτες έχουμε για αυτή την περιοχή» είπε ο Στέφανος Σημαντήρας.
Εκ μέρους της Μονής ο πατέρας Μανώλης Διαμαντάκης, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ημέρα ορόσημο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη σημερινή, καθώς μετά από πολυετή προ-
σπάθεια αναβάθμισης και αξιοποίησης της γης των Ασωμάτων πριν από πολλές δεκάδες χρόνια, οι τοπικοί φορείς και η Ιερά Μονή, παραχώρησαν τη γη, ώστε το υπουργείο να ιδρύσει και να λειτουργήσει την γεωργική σχολή Ασωμάτων, η οποία ποικιλότροπα βοήθησε τον τόπο μας. Σήμερα, μετά από 84 χρόνια, μετά από εμπεριστατωμένη πρόταση που κατέθεσαν οι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια, Δήμος και Ιερά Μονή παραδίδει την ίδια γη για πληρέστερη αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της και της Κρήτης γενικότερα. Η επίτευξη της συμφωνίας υπήρξε καρπός μιας αγαστής συνεργασίας όλων των φορέων και επιτεύχθηκε εξαιτίας του αληθινού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της περιοχής. Αφορμή έδωσε η απόφαση του υπουργού Κ. Σκανδαλίδη που άκουσε και δέχτηκε το δίκαιο αίτημα των φορέων. Αυτό που σήμερα γίνεται δίδει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα προς όφελος του τόπου μας».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, διότι για το λόγο ότι εκπροσωπεί την Περιφέρεια Κρήτης σε τουριστική έκθεση στην Μάλτα.
Όλοι οι συμβαλλόμενοι φορείς αναλαμβάνουν τη ρητή υποχρέωση να συμπράξουν στην επιτυχή εκπλήρωση του σκοπού και ειδικότερα:
1. Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ΣΓΕ Ασωμάτων.
2. Την μεταφορά των εγκαταστάσεών του εντός ή και εκτός της έκτασης αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
4. Την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής με αντικείμενα συναφή με την κτηνοτροφική δραστηριότητα του ΣΓΕ Ασωμάτων.
5. Τη λειτουργία του ΣΓΕ Ασωμάτων ως κέντρο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων κτηνοτρόφων.
6. Την ένταξη του ΣΓΕ Ασωμάτων στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιοχής και ανάδειξη των δραστηριοτήτων του και στον τομέα αυτόν.
7. Την περαιτέρω αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
8. Την αναβάθμιση του ΣΓΕ Ασωμάτων σε Πρότυπο Κέντρο Αιγο-προβατοτροφίας για την στήριξη της νησιώτικης κτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας των ξηροθερμικών περιοχών.
9. Τη δημιουργία Εργαστηρίου Γενετικής Βελτίωσης με στόχο την διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού.
10. Τη διάθεση του αναγκαίου ερευνητικού επιστημονικού διοικητικού και βοηθητικού τεχνικού προσωπικού για την υλοποίηση των ανωτέρω.