(Πρόεδρος του Φ.Σ. «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» είναι ο Κρητικός (Βιάννο Ηρακλείου)
Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης).
Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας
·Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» γιόρτασε φέτος τα εκατόν πενήντα δημιουργικά χρόνια του, προσφορά στα Γράμματα, τον Πολιτισμό και την κοινωνική πρόοδο του Ελληνικού λαού. Ιδρύθηκε το 1865 στην Αθήνα από τους γιούς τού Παύλου Λάμπρου, με πρώτο πρόεδρο τον Μιχαήλ Λάμπρου. Το ιδιόκτητο περικαλλές μέγαρο, επί της πλατείας Καρύτση στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο στεγάζεται, θεμελιώθηκε από το διάδοχο Κωνσταντίνο τον Α΄. Διαθέτει πλούσια Βιβλιοθήκη, Πινακοθήκη με έργα Ελλήνων ζωγράφων και φωτογραφικό – αρχειακό υλικό. Σήμερα συνεχίζει το εκπολιτιστικό έργο του, το δραστήριο Δ.Σ. με πρόεδρο τον άοκνο Ομότιμο Καθηγητή Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη.
Στο μέσον ο πρόεδρος του Φ.Σ. Παρνασσός Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης και αριστερά της φωτό ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας Ιωάννης Πιέρης. Στο βήμα ο Γεν. Γραμματέας του Φ.Σ.Π. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος.
· Η Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας ιδρύθηκε το 1836 από αποφοίτους γαλλικών πανεπιστημίων οι οποίοι κατηγορηθέντες ως καρμπονάροι εκδιώχθησαν από την Ιταλία. (Οι καρμπονάροι ήσαν μέλη «μυστικής» εταιρείας όπως τρόπον τινά στην Ελλάδα τα μέλη της «Φιλικής Εταιρείας»). Στεγάζεται στο ιδιόκτητο οίκημα επί της οδού Καποδιστρίου 120 στην Κέρκυρα. Πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας ήταν ο φιλόσοφος και διπλωμάτης Πέτρος Βράιλας-Αρμένης. Η Α.Ε.Κ. στα πρώτα χρόνια της συνταυτίστηκε με το φιλελεύθερο και απελευθερωτικό κύμα της Δυτικής Ευρώπης και βρέθηκε στο κίνημα που κατέληξε στην Ένωση της Επτανήσου με τον κορμό της χώρας. Διαθέτει Βιβλιοθήκη με 50.000 τόμους, χάρτες και πλούσιο αρχειακό υλικό. Σήμερα συνεχίζει το εκπολιτιστικό έργο της, το δραστήριο Δ.Σ. με πρόεδρο τον άοκνο ιστορικό – ερευνητή Ιωάννη Πιέρη.
Η περίλαμπρη εκδήλωση της Αδελφοποίησης των δύο κορυφαίων Πνευματικών Φορέων της χώρας πραγματοποιήθηκε με πλήρη πνευματική ανάταση, στη μεγάλη αίθουσα του Φ.Σ. Παρνασσός, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου 2015.
Στην έναρξη ο πρόεδρος του Φ.Σ.Π. Καθηγητής Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους πολυπληθείς παρευρισκομένους, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών και ακολούθως ο Β΄ αντιπρόεδρος Καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας προέβη σε ενημέρωση για τις διαχρονικές σχέσεις του Φ.Σ. Παρνασσός με τον πνευματικό κόσμο της Επτανήσου.
Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, ιστορικός – ερευνητής Ιωάννης Πιέρης με θέμα τις διαχρονικές πνευματικές σχέσεις των δύο Πολιτιστικών Φορέων με επισήμανση ότι από το παρελθόν πολλά μέλη ήσαν κοινά και στους δύο φορείς. Αμέσως μετά έγινε από τους δύο προέδρους ανταλλαγή διαπιστεύσεων, και αναμνηστικών πλακετών.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης αναγορεύτηκαν επίτιμα ορισμένα επιφανή μέλη του Φ.Σ.Π. με ανάγνωση των βιογραφικών ενός εκάστου από τον Γεν. Γραμμ. Αν. Καθηγητή Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο. Στους τιμωμένουςεπιδόθηκαν διπλώματα, αναμνηστικά δώρα και πρόσφατες εκδόσεις του Φ.Σ.Π.
Επ’ ευκαιρία της 150ετηρίδας του Φ.Σ.Π. και των εκδηλώσεων οι οποίες ήδη πραγματοποιήθηκαν με κορύφωση την εκδήλωση της 3ης Νοεμβρίου ε.έ., απονεμήθηκαν αναμνηστικά στον Α΄ αντιπρόεδρο Λεωνίδα Γεωργόπουλο και στα μέλη του σωματείου «Οι φίλοι του Φ.Σ. Παρνασσός», για την εθελοντική εργασία τους στην επιτυχή πραγματοποίηση των υψηλού επιπέδου επετειακών εκδηλώσεων. Εκ μέρους των μελών του προαναφερομένου σωματείου εξέφρασε ευχαριστίες η πρόεδρος κα Λία Γεωργοπούλου.
Η εκδήλωση έκλεισε με αναφορά του προέδρου Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη επί των προγραμματισμένων προσεχών εκδηλώσεων του Φ.Σ.Π. και τέλος παρασχέθηκε δεξίωση στην αίθουσα φιλοξενίας του «ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ».