«Η βάση της Αττικής δίαιτας κατά τους 4ο-3ο αιώνα π.Χ. αποτελείται από τα σιτηρά, λάδι, σύκα, σταφύλια, και κρασί. Το κρέας καταναλώνεται ελάχιστα ειδικά από τα κατώτερα στρώματα, καθώς μοιράζεται στους πολίτες μετά από θυσίες ή εορτές ή πωλείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην Αγορά. Αντιθέτως τα ψάρια ήταν σημαντικό είδος διατροφής των περισσοτέρων Ελλήνων της κλασικής εποχής παστά και ξηρά για τους φτωχούς ενώ τα πιο ακριβά νωπά για τους πλούσιους» υπογράμμισε η Αρχαιολόγος Νομισματολόγος Προϊσταμένη Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Πολιτισμού Δημηλένα Λαδογιάννη, στην εκδήλωση «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ».
Η «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 στις 18:00 στον «Πολυχώρο ΑΠΟΛΛΩΝ» (Καμίνια -Πειραιά οδός Ερμουπόλεως και Πηλίου 1), με πρωτοβουλία του Κρητικού Επιχειρηματικού Περιοδικού «Ην-Ων» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και παρουσίασε η δημοσιογράφος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΠΑΔΕ ΜΜΕ (Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) Δήμητρα Γκαλονάκη.
Στην ημερίδα ομιλητής ήταν και ο Γενικός Διευθυντής Υποκαταστημάτων και Διευθυντής Ιχθυόσκαλας Πειραιά Βασίλης Κατσιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή κατανάλωση ψαριού στην Αττική και ότι συνεχίζονται οι διατροφικές συνήθειες από την Αρχαία Ελλάδα.
Ακόμη χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Παναγιώτης Χατζηπέρος και από την πλευρά του Κρητικού Επιχειρηματικού Περιοδικού «Ην-Ων» παραβρέθηκε ο εκδότης Κώστας Λιακάκης.
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν: ημερίδα, έκθεση φωτογραφίας, προσφέρθηκε το αρχαίο κρητικό γλυκό «Γάστριν», κεράσματα και καλλιτεχνικό κρητικό πρόγραμμα με την συμμετοχή της ορχήστρας του Συλλόγου Κρητών Άνω Λιοσίων, των χορευτών των Κρητικών Συλλόγων Άνω Λιοσίων και Αγίας Βαρβάρας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ημέρες Θάλασσας» όπου διοργανωτές ήταν ο Δήμος Πειραιά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Αττικής και ο ΟΛΠ.
Το θέμα της ημερίδας ήταν «το Κόστος της Αρχαίας Διατροφής», όπου τονίσθηκε η αξία της διαφύλαξης των τοπικών προϊόντων, καθώς και της Αθήνας για την τουριστική προβολή της περιοχής ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τα κοινά στοιχεία των διατροφικών αξιών της Αθήνας και άλλων περιοχών.
Επίσης έγινε αναφορά και στην «Διατροφή των Μινωϊτών» οι οποίοι έτρωγαν ελαιόλαδο, ελιές, κρέας, ψάρια, μαλάκια, πεταλίδες κ.α.
Ακόμη στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Κρητών Αγίας Βαρβάρας Παντελής Σ. Πρεντάκης, η πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αυλώνα και πρόεδρος του Συλλόγου Αυλωνιτών Μαίρη Σαμπάνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Άνω Λιοσίων Βασίλης Στεφανουδάκης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Κρητών Κερατσινίου Γιάννης Κονταξάκης και ο Μανώλης Βεργγάκης, ο ταμίας του Συλλόγου των Κρητών Περιστερίου Μανώλης Καζεράκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, ο δάσκαλος του Συλλόγου Κρητών Άνω Λιοσίων Βασάλος Δημήτριος, ο δάσκαλος του Συλλόγου Κρητών Αγίας Βαρβάρας Ανδρέας Μαριανάκης κ.α.
Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν: η εταιρία σούπερ-μάρκετ «PROTON» και η εταιρία αρτοποιία-ζαχαροπλαστική «Λυρώνης Νικόλαος».
Χορηγοί επικοινωνίας: Πρακτορείο Ειδήσεων «Ην-Ων» και ψηφιακή εφημερίδα «Δέσμευση».
Φωτογραφίες:Μανόλη Καζεράκη