Εκλεχτοί μερακλήδες, καλλίφωνοι ριζίτες τραγουδιστάδες, με ιδιαίτερα μελωδικές φωνές, καθιστοί στσι τάβλες κι αγκαλιαστοί στσι στράτες και στσι συνεπαρσές, βρίχνουνται συνεχώς στη μνήμη μου, σε ήχο και εικόνα, να τραγουδούνε όμορφα ριζίτικα τραγούδια, στο χωριό μου τον Άϊ  Γιάννη της τέως Επαρχίας Αμαρίου. Παλιοί ριζίτες, προικισμένοι από το Θεό, με σπάνια φωνητικά χαρίσματα, που τους θαύμαζα ιδιαίτερα, επηρεάσανε  καθοριστικά την πορεία μου στο ριζίτικο τραγούδι, από τη μικρή μου ηλικία. Απ’ αυτούς έμαθα να τραγουδώ ριζίτικα τραγούδια, που ταιριάξανε στη βυζαντινή χροιά της φωνής μου και δημιουργήσανε την προσωπική μου έκφραση.

   Με τούτα τα δεδομένα, το έτος 2004, πρότεινα και δημιουργήθηκε μια Αμαριώτικη ριζίτικη παρέα αποδήμων, στην οποία τέθηκα επικεφαλής, από όλα σχεδόν τα χωριά της τέως Επαρχίας Αμαρίου. Είναι γνωστή η πορεία της παρέας αυτής, με την παρουσία της σε πλήθος εκδηλώσεων Πολιτιστικών φορέων, στην Αττικήόπως : στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών, στο Πνευματικό Ίδρυμα Κρητική Εστία, αλλά και εκτός  Αττικής  όπως : στο Κέντρο Ιστορικών Σπουδών Κορινθίας, στην Ι. Μ. Καλτεζών Αρκαδίας, στην Κρήτη, καθώς και σε Τηλεοπτικές και Ραδιοφωνικές εκπομπές.

    Οι περισσότερες εμφανίσεις ’γίνανε σε εξωτερικούς χώρους, βιντεοσκοπηθήκανε και συγκεντρωθήκανε, για αρχειακό υλικό. Το έτος 2009 δημιουργήθηκε το πρώτο DVDμε τραγούδια της πρώτης 5ετίας, αναμνηστικό για τα μέλη της παρέας και μόνο. Το έτος 2014 με τη συμπλήρωση της δεύτερης 5ετίας, δημιουργήθηκε το δεύτερο DVD, με αντίστοιχο περιεχόμενο, καθώς και δύο CD με τραγούδια της 10ετίας. Δεν είμαστε καλλιτέχνες αλλά ερασιτέχνες, που εκφράζομε, απλά και μόνο, το μεράκι και την αγάπη μας, γι’ αυτό το ιδιαίτερο είδος του κρητικού δημοτικού μας τραγουδιού, γι’ αυτό ζητούμε την επιείκεια εκείνων που θα μας ακούσουνε.

                                                                                                                               Σταύρος Φωτάκης

Σχόλια αναγνωστών του άρθρου:

Skordilis Kostas :

Τα ριζίτικα τραγουδιούνται στις χανιώτικες μαδάρες…αξιέπαινη προσπάθεια αλλά βάζετε βυζαντινό χρώμα ενώ αυτά τα περισσότερα τραγούδια έχουν δωρικό χρώμα το πρώτο βιβλίο ριζίτικων γράφτηκε στους λάκκους στον ομαλό 1876 μετά το 1903 κ 1920 στο Σέλληνο 1933 στα Σφακιά κ ακλούθησαν βιβλία στα Κεραμειά εκεί διασώθηκαν ακόμα κ ο ξυλούρης έλεγε τα ριζίτικα είναι από την δύση.

Σταύρος Φωτάκης

Ευχαριστώ θερμά για το σχόλιό σας. Θέλω να σας βεβαιώσω πως αποδέχομαι πλήρως τα γραφόμενα των αξιόλογων ερευνητών-συγγραφέων ριζίτικων τραγουδιών οι οποίοι υποστηρίζουνε ότι τα ριζίτικα τραγούδια πρωτοεμφανιστήκανε στα Χανιά και σιγά σιγά απλωθήκανε παραπέρα. Σύμφωνα λοιπόν με τους μελετητές συνδέονται με την εγκατάσταση των Δωριαίων στη Δυτική Κρήτη, αλλά και με τα μεσο-Βυζαντινά χρόνια σχετιζόμενα με τους Ακρίτες του Βυζαντίου,φθάσανε στην Κρήτη όπου μεταπλαστήκανε και προσαρμοστήκανε στον κρητικό χαρακτήρα. Σε ότι με αφορά κατάγομαι και εγώ από τη Δυτική Κρήτη, δεν γνωρίζω Βυζαντινή μουσική και η προσπάθειά μου βασίζεται στα ακούσματα μου από τους γεροντότερους τα οποία εξωτερικεύω με την προσωπική χροιά της φωνής μου. Έχω όμως και πολλά ακούσματα αξιόλογων Χανιωτών ριζιτών : Γρυλλάκηδες από Λάκκους, π. Άγγελος Ψιλάκης, Νίκος Ψαρός από Σφακιά, Χανταμπάκης από Κεραμειά κ. ά. Επιτρέψετέ μου λοιπόν να τραγουδώ, όπως ξέρω και ας μην είμαι από τις Χανιώτικες Μαδάρες. Καλή χρονιά.

 

Αριθμός Προβολών: 22