ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ Αθήνα 2-10-2011
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 53Α Αριθμ. Πρωτ: 25
ΤΗΛ:6979194475 ΠΡΟΣ: Την Περιφερειακή Ενότητα
ΦΑΞ:2103314346 Ρεθύμνης

ΘΕΜ: «Αναπτυξιακές προτάσεις για την Περιφέρεια Ρεθύμνης»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου θέλει να

σας ευχαριστήσει, γιατί ζητάτε προτάσεις ανάπτυξης της περιοχής από Πολιτιστικά Σωματεία, που αγαπούν ιδιαίτερα τον τόπο τους , έχουν κάνει πολλά αναπτυξιακά συνέδρια και έχουν καταθέσει συμπεράσματα και προτάσεις, που πολλές φορές έχουν μείνει στα χαρτιά.

Η Ομοσπονδία Αμαρίου της Αθήνας στα είκοσι επτά χρόνια λειτουργίας της εκπροσωπώντας τους όπου γης Αμαριώτες ζητεί από την Πολιτεία να κάνει ένα σωστό ισόρροπο σχεδιασμό ανάπτυξης για όλη την Κρήτη για να καταστεί δυνατή η επιβίωση του δοκιμαζόμενου τόπου, όπως δείχνουν και οι δείκτες ευημερίας και να δοθεί η προοπτική ανάπτυξής του.

Ακολουθούν οι αναπτυξιακές προτάσεις όπως έχουν διατυπωθεί και στα συνέδρια:

1.ΟΔΙΚΟ ΔΥΚΤΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Η Κρήτη σύμφωνα με τη μορφολογία του εδάφους για να αναπτυχθεί θα έπρεπε, εδώ και χρόνια να έχει ένα σύγχρονο ταχείας κυκλοφορίας Βόρειο και Νότιο οδικό άξονα με τους κάθετους συνδετήριους άξονες ολοκληρωμένους, όπως συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα με την Εγνατία.

ΚΑΘΕΤΟΣ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟ-ΤΥΜΠΑΚΙ

(ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ)

Το πολύπαθο αυτό έργο, μετά από τόσων χρόνων προσπάθειες, τόσες εξαγγελίες και υποσχέσεις, έχει περιέλθει σε τέλμα, με τις πολυδάπανες μελέτες να παραμένουν αναξιοποίητες στα συρτάρια των υπηρεσιών.

Θα πρέπει άμεσα ο Αμαριώτικος Δρόμος ,για να ολοκληρωθεί, να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Κοινοτικού Πλαισίου ,γιατί αποτελεί έναν από τους κυριότερους κάθετους συνδετήριους

άξονες Βορρά- Νότου της Κρήτης. Είναι ο δρόμος που θα μεταφέρει τα προϊόντα που παράγονται στη Μεσσαρά γρηγορότερα στις αγορές του Ρεθύμνου και των Χανίων και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής.

Με την ολοκλήρωση του έργου από το Βόρειο Οδικό Άξονα στον Κόμβο Αμαρίου στο Ρέθυμνο, που γίνεται τώρα, η επικοινωνία των Αμαριωτών με τις άλλες περιφερειακές ενότητες θα βοηθήσει στην αμοιβαία οικονομική ,πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη όλης της Κρήτης.

Το όραμα τόσον και τόσων γενιών πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Περαιτέρω καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο να εκπνεύσουν οι προθεσμίες για ένταξη οδικών έργων στο Κοινοτικό Πλαίσιο, εξέλιξη που θα σημάνει την αναβολή ,για μια ακόμα φορά της κατασκευή του Αμαριώτικου Δρόμου.

ΑΡΚΑΔΙΩΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Η δευτερεύουσα οδική αρτηρία που συνδέει την περιοχή με το Ρέθυμνο μέσω Αρκαδίου επιδέχεται βελτίωσης.

Με το κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α –Μαρουλά τα απορρίμματα του Δήμου Ρεθύμνου μεταφέρονται από αυτό το δρόμο στο Χ.Υ.Τ.Α. Αμαρίου. Για τη βελτίωσή του χρειάζεται η κατασκευή του δρόμου Χ.Υ.Τ.Α.-Καβούσι-Μέση.

Με την παρέμβαση αυτή η ωφέλεια θα είναι μεγάλη, αφού παρακάμπτεται η Μονή Αρκαδίου και τα χωριά Κυριάννα-Λούτρα και αντικαθίσταται παλαιό και δύσκολο κομμάτι του δρόμου με ένα σύγχρονο, που συντομεύει την πρόσβαση της περιοχής προς το κέντρο.

Η ωφέλεια του Χ.Υ.Τ.Α. ας αποτελέσει αντιστάθμισμα στην περιοχή, η ολοκλήρωση του δρόμου και η επίλυση του ακανθώδους αυτού προβλήματος.

ΑΞΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-ΓΕΡΑΚΑΡΙ-ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ- ΜΑΝΔΡΕΣ

Η δευτερεύουσα οδική αρτηρία που συνδέει σπουδαία παραδοσιακά χωριά με την έδρα του Δήμου Αμαρίου αποτελεί και μια άλλη έξοδος της Επαρχίας Αμαρίου στις μεγάλες εμπορικές αγορές.

Δεν είναι δυνατόν η επένδυση στο Γερακάρι από το σύγχρονο ευεργέτη της περιοχής, απόδημο Κύριο Γιάννη Γενεράλη και την εταιρία GERAKARI LAMASAT να μην τύχει της στήριξης της Πολιτείας με ένα οδικό έργο αντάξιο της προσφοράς.

ΔΡΟΜΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΙ- ΠΑΤΣΟΣ-ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ

Ολοκλήρωση του δρόμου αυτού του οποίου η χρησιμότητα είναι πασιφανής ,αφού παρακάμπτεται η περιοχή του Αγίου Βασιλείου και συντομεύεται κατά δέκα τέσσερα(14) χιλιόμετρα η απόσταση προς Ρέθυμνο, εξυπηρετώντας τα χωριά του Κέντρους και γενικότερα την ενδοχώρα της Περιφέρειας Ρεθύμνης.

2.ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Εδώ έχουν γίνει σοβαρά λάθη όλα αυτά τα χρόνια γιατί δεν υπήρχε καθόλου σχεδιασμός και όλα είχαν αφεθεί στην τύχη τους και στην καταστροφική μανία κάποιων επιτήδειων.

Αναπτύχθηκε η κτηνοτροφία μόνο για να παίρνουν κάποιοι τις επιδοτήσεις χωρίς να επενδύουν στον τομέα αυτό .Η γεωργική γη με τις παραδοσιακές καλλιέργειες εγκαταλείφτηκε, γιατί μετατράπηκε σε βοσκότοπο που περιφράχτηκε με πλέγματα, ακόμη και οι αγροτικοί δρόμοι έκλεισαν με πόρτες. Φανταστείτε ότι τα κοπάδια βόσκουν και μέσα στους οικισμούς.

Χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη γεωργίας και κτηνοτροφίας, να δοθούν κίνητρα και τεχνογνωσία σε νέους αγρότες για να καλλιεργήσουν τη γη με παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως αγκινάρες, ψαρολιές κά ,καθώς και να δοκιμαστούν στην περιοχή σύγχρονα κερδοφόρα βιολογικά προϊόντα.

Για να ενισχυθεί το έργο της γεωργικής ανάπτυξης πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

ΦΡΑΓΜΑ ΠΛΑΤΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Πριν τρία(3) περίπου χρόνια εξαγγέλθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ένταξη των

Μελετών του μεγάλου αυτού έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Οι Προμελέτες σήμερα έχουν ολοκληρωθεί και απαιτείται στη συνέχεια η Προένταξη Χωροθέτησης του έργου, η δέσμευση πόρων και η προώθηση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση του .

Όπως είναι γνωστό η Λεκάνη Απορροής και η Λεκάνη Κατάκλισης βρίσκονται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αμαρίου, επομένως εκτός από την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής, παρέχεται η δυνατότητα επιδίωξης σοβαρών αντισταθμιστικών οφελών με την πραγματοποίηση παράλληλων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή.

Το έργο ευεργετεί και την περιοχή του Αγίου Βασιλείου και βεβαίως τη Μεσσαρά και ως εκ τούτου υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον για την υλοποίησή του από τις Περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνης-Ηρακλείου.

Ο συντονιστικός ρόλος, η δράση και οι πρωτοβουλίες που πρέπει ν’ αναλάβει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αμαρίου, συνεπικουρούμενη από τους ενδιαφερόμενους φορείς των γειτονικών ωφελούμενων περιοχών, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους κατοίκους, είναι αναγκαίος και αναντικατάστατος.

ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ

Επιβάλλεται η επίσπευση των διαδικασιών που έχει αναλάβει ο Ο.Α.Δ.Υ.Κ. και η υπέρβαση των αναφυομένων δυσκολιών για ένταξη στο Ε.Σ.Π,Α. των έργων διάθεσης των Λυμάτων των τεσσάρων(4)οικισμών (Πατσού, Βολεώνων, Παντανάσσης ,Αποστόλων) που ανήκουν στη Λεκάνη Απορροής του Φράγματος.

Για το υπό κατασκευή Υβριδικό Υδροηλεκτρικό Έργο ο Δήμος Αμαρίου πέρα από τα θεσμοθετημένα οφέλη μαζί με το Δήμο Ρεθύμνου και Σητείας θα πρέπει να έχει και επί πλέον οφέλη, αφού ως κινητήριος δύναμη του όλου έργου, ο υδάτινος πλούτος, προέρχεται αποκλειστικά από γεωγραφικές εκτάσεις(Λεκάνη Απορροής) του Δήμου Αμαρίου.

Η ασφαλτόστρωση του υπόλοιπου περιμετρικού του Φράγματος δρόμου και η αξιοποίηση της παραλίμνιας Δημοτικής έκτασης (ίσως μέσω της Αμάρι Α.Ε.) ,είναι δύο παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της γύρω περιοχής.

ΖΩΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Άμεση ολοκλήρωση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου και των χρήσεων γης για όλο το Δήμο Αμαρίου.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ανάδειξη , στήριξη και προβολής των τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, που είναι εξαιρετικής ποιότητας σε λαϊκές αγορές και εκθέσεις ,από τους κατοίκους, τους φορείς και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους γενικότερα.

3.ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Ενεργοποίηση και ενημέρωση των Αμαριωτών για ανάπτυξη μεταποιητικών επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα, καθώς και ενίσχυση των πρότυπων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή και αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες.

4.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο Κεφάλαιο και συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Αμαρίου αποτελεί το μοναδικό και σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτο, Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον Η προστασία του και η ανάδειξη του είναι υπόθεση όλων, υπηρεσιών, φορέων, κατοίκων και πρωτίστως της Αυτοδιοίκησης.

Η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α., του Φράγματος Ποταμών και του νέου Φράγματος Πλατύ, θα πρέπει να έχουν ως γνώμονα πρώτα την προστασία και διαφύλαξη του Περιβάλλοντος, που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Η διαφύλαξη του παραδοσιακού χρώματος των Οικισμών με αισθητικές παρεμβάσεις και η διατήρηση της τοπικής Κουλτούρας και Παράδοσης με προσεγμένες παρεμβάσεις στο

χώρο του Πολιτισμού (Πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανάδειξη ιστορικών μορφών και γεγονότων, επέτειοι κ.λ.π) αποτελούν ένα ξεχωριστό πλούτο που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά.

5.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι εναλλακτικές και θεματικές μορφές τουρισμού μπορούν να προωθηθούν και με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τις δημοτικές υποδομές εστίασης που έχουν δημιουργηθεί (Πάνακρον, Οικοτουριστικό Κέντρο Μέρωνα, Ξενώνας Πλατάνου ) και όλες τις ιδιωτικές, ένα δίκτυο συνεργασίας με συνδετικό κρίκο το Δήμο ή την Αμάρι Α.Ε. είναι απαραίτητο για την αξιοποίηση κάθε μορφής σωστής τουριστικής ανάπτυξης.

Η ανάδειξη και προβολή του Αμαρίου ως επισκεψιμότητα και ως ελκυστικό προορισμό μέσω της προστασίας και ανάδειξης του τοπίου, των αρχαιολογικών χώρων, των Βυζαντινών εκκλησιών, φαραγγιών, φραγμάτων, μονοπατιών, μητάτων, ιστορικών και πολιτιστικών δεδομένων, ορεινών όγκων, παραδοσιακών οικισμών και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

6.ΣΧΟΛΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ

Η Ιερά Μονή Ασωμάτων πρέπει να αναστηλωθεί και να αποκατασταθεί ,γιατί είναι το ιστορικό και θρησκευτικό κέντρο του Αμαρίου με τεράστια ιστορία και προσφορά πολλών αιώνων ,όχι μόνο για το Αμάρι και θα αποτελέσει το κέντρο του θρησκευτικού τουρισμού για τα μνημεία που βρίθουν στην περιοχή.

Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί αφού μετεγκατασταθεί σε νέα σύγχρονα κτίρια και να επανδρωθεί με το κατάλληλο προσωπικό. Έτσι θα συνδεθεί και θα υπηρετεί τη κτηνοτροφία όχι μόνο της Κρήτης.

Δημιουργία Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης αιγοπροβάτων ολόκληρης της Κρήτης στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας κάτι που λείπει.

Λειτουργία Γεωργικού Σχολείου για την εκπαίδευση των αγροτοκτηνοτρόφων.

Το Πάνακρον πρέπει να αποτελέσει το κέντρο της τουριστικής προβολής του Αμαρίου ως χώρος αμαριώτικης φιλοξενίας και προβολής των παραδοσιακών αμαριώτικων προϊόντων και του πολιτισμού.

7.ΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής Αμαρίου να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί που έχουν τοποθετηθεί στα κατά τόπους ιατρεία να μην φεύγουν αν δεν έλθει αντικαταστάτης τους για να παρέχουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και περίθαλψης στους ξεχασμένους Έλληνες.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου να βελτιωθεί η λειτουργία και να γίνει μελέτη για ανέγερση νέου σύγχρονου που να καλύπτει τις ανάγκες της Περιφέρειας.

8.ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση Ρεθύμνου-Πειραιά και υπόλοιπη χώρα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ρεθεμνιωτών, των αποδήμων, των φοιτητών, των τουριστών, των επιχειρηματιών και γενικά των συμφερόντων του τόπου που πλήττονται βάναυσα με την υπάρχουσα κατάσταση.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει γρήγορα η Περιφέρεια για να μην χάσουμε για μια ακάμη φορά το τραίνο της ανάπτυξης της Κρήτης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ

Αριθμός Προβολών: 2