85 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

(Μνημόσυνο στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα)

Την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 σε μια λιτή τελετή με έντονο συγκινησιακό χαρακτήρα ,τελέστηκε μνημόσυνο για το Μεγάλο Εθνάρχη Ελ. Βενιζέλο ,με την ευκαιρία των 85 ετών από τον θάνατό του.

Παραβρέθηκαν Πρόεδροι Ενώσεων και Συλλόγων σε ελάχιστο αριθμό λόγω πανδημίας και ο Γεώργιος Πρασιανάκης αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος αναφέρθηκε με λίγα λόγια στον μεγάλο πολιτικό.

Ο μεγάλος ηγέτης (1864-1936)κλήθηκε το 1909 να αναλάβει τις τύχες του Έθνους ,σε μια κρίσιμη για την Πατρίδα περίοδο, όταν το Ελληνικό Κράτος που το κυβερνούσε  από το 1830  μια κομματική ολιγαρχία είχε βαλτώσει, όταν τα σύνορά μας ήταν στη Μελούνα (έξω από τη Λάρισα) μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 ,όταν τα σύννεφα του πολέμου παρουσιαζόταν απειλητικά στον ορίζοντα, όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν καταρρακωμένες  και κυρίως όταν παντού  επικρατούσε απογοήτευση ,πικρία ,θυμός και μιζέρια.

Ο Βενιζέλος έφθασε σαν από θεία πρόνοια με το θρύλο του θερίσου από την μπαρουτοκαπνισμένη μεγαλόνησο που βρισκόταν στο αποκορύφωμα πολύχρονων αγώνων.

Για το νέο ξεκίνημα ,που θα γινόταν το θεμέλιο της σύγχρονης Ελλάδας, χρειαζόταν 2 πράγματα: Ενθουσιασμός και πειθαρχία. Το πρώτο το εμφύσησε στις ψυχές των Ελλήνων με τη πίστη του .Το δεύτερο το επέβαλε με τη δύναμή του.

Ένας σύντομος απολογισμός της πρώτης διακυβέρνησής του (1910-1920) παρουσιάζει  μια Ελλάδα διπλάσια σε έκταση και πληθυσμό από ότι τη βρήκε. Κυρίαρχος στόχος του ήταν η απελευθέρωση των αλύτρωτων περιοχών και η ενσωμάτωσής τους στο Ελληνικό Κράτος. Με τις συνθήκες Βουκουρεστίου, Σεβρών και Λωζάνης διαμορφώθηκαν κατά τρόπο οριστικό τα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η εξωτερική πολιτική του Βενιζέλου κυριαρχείται από το όραμα της Μεγάλης Ιδέας ,την οποία όμως μετέτρεψε σε ρεαλιστική πολιτική ,από ένα απροσδιόριστο και ανεπεξέργαστο περιεχόμενο το οποίο υπήρχε από το1844.

Τη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησής του(1928 και εντεύθεν) ασχολήθηκε με την οργάνωση του Κράτους και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα όμορα κράτη, στην αρχή της δικαιοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης.

Το σύντομο αυτό σημείωμα ας αποτελέσει ένα ελάχιστο μνημόσυνο στο μεγάλο Κρητικό

Αθήνα  5 Απριλίου 2021

Αντώνιος Μυτιληνάκης

Αντιστράτηγος ε.α.

Πρόεδρος Κρητικής Εστίας

 

 

 

Αριθμός Προβολών: 33