Γράφει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κραουνάκης Νίκος

 

Παρουσία πλήθους κόσμου και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 79η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών του Κέντρους.

Επιμνημόσυνες δεήσεις έγιναν σε όλα τα μαρτυρικά χωριά του Δήμου Αμαρίου.

Η Κεντρική Εκδήλωση για φέτος έγινε στο χωριό Κρύα Βρύση της επαρχίας Αγίου Βασιλείου, με διήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη τωνν164ων θυμάτων της Ναζιστικής Θηριωδίας την 22α Αυγούστου 1944 στα χωριά: Γερακάρι, Γουργούθοι, Καρδάκι, Σμιλές, Βρύσες, Δρυγιές, Άνω Μέρος του Δήμου Αμαρίου και Κρύα Βρύση του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή με προβολές και μαρτυρίες των επιζησάντων της καταστροφής και αφηγήσεις απογόνων αυτών που μας περιέγραψαν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τα γεγονότα της αποφράδας εκείνης ημέρας.

Εντύπωση προκάλεσε το επίκαιρο τραγούδι του συν επαρχιώτη μας Σταύρου Φωτάκη «Θρήνος στα Χωριά του Κέντρους» σε στίχους και αφήγηση του ίδιου και τραγούδι από την Εμμανουέλα Φωτάκη και Στέλλα Μπούτου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί της Τρίτης 22 Αυγούστου με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στο χώρο του μνημείου των πεσόντων, με προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμούς, από τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Ταταράκη Ιωάννη και τον κο Συγγελάκη Αριστομένη Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την κα Πελαντάκη Αγγελική

Αριθμός Προβολών: 25