77ο ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΜΑΡΙΩΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ.

Γράφει ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας μας

Κος Μουρτζανός Μιχ. Βασίλειος

 

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε το 77ο  μνημόσυνο των 164 Αμαριωτών ηρώων του Ολοκαυτώματος στα οκτώ μαρτυρικά χωριά το Κέντρους (Γερακάρι, Άνω Μέρος, Γουργούθοι, Καρδάκι, Σμιλές, Βρύσες, Δρυγιές, Κρύα Βρύση), από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 22 Αυγούστου του 1944.

Λόγω των μέτρων κατά του Covid19 πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο μόνο στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Ομόνοιας, όχι όμως τρισάγιο στο Μνημείο Ηρώων που βρίσκεται στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας στο Αμαριώτικο Σπίτι(Σοφοκλέους 53Α, Αθήνα) όπως συνηθίζαμε να κάνουμε κάθε χρόνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Κος Αντωνακάκης Στέφανος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων Κος Πατεράκης Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Κος Μαριδάκης Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας και Πρόεδρος Μετοχικού Ταμείου Στρατού Αντγος ε.α. Κος Μυτιληνάκης Αντώνιος, ο Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Ωρωπού και πέριξ περιοχών «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ» Κος Γιαννουλάκης Αντώνιος, ο Χοροδιδάσκαλος Αμαριώτικης καταγωγής Δανδουλάκης Φραγκίσκος παρέα με έναν ακόμα άνδρα ντυμένοι με την παραδοσιακή ενδυμασία μας τιμώντας με ένα ξεχωριστό τρόπο τους Ήρωες μας, Προέδροι και μέλη Διοικητικών των Σωματείων-μελών της Ομοσπονδίας μας, και τέλος Αμαριώτες και φίλοι του Αμαρίου.

 

 

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου Κος Κραουνάκης Νικόλαος ο οποίος δεν παράλειψε να στείλει μήνυμα συμπαράστασης προς του σεισμοπαθείς πατριώτες μας στην Κρήτη. Εδώ να σημειωθεί πως για τον λόγω αυτό, για πρώτη φορά ,δεν είχαμε εκπροσώπηση από τον Δήμο Αμαρίου αλλά και από την Ι. Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος ανέφερε: “Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί Κρήτες ,σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ για να τιμήσουμε τους 164 ΗΡΩΕΣ Αμαριώτες που εκτελεστήκαν και ολοκαυτώθηκαν στα μαρτυρικά χωριά του ΚΕΝΤΡΟΥΣ, από τούς Γερμανούς Ναζί.

Εμείς σαν Ομοσπονδία Αμαριωτών πρέπει να γνωρίζετε ότι με αίσθημα ευθύνης και αναγνώρισης της μέγιστης προσφοράς τους έχουμε καθιερώσει εδώ και 37 χρόνια και τους τιμούμε σε επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, εδώ στον Ιερό ναό του Αγ. Κωνσταντίνου.

Αγαπητοί φίλοι θέλω να πιστεύω ότι οι πόλεμοι των όπλων έχουν τελειώσει, εμείς οι Αμαριώτες αλλά και όλοι εσείς πρέπει να δίνουμε καθημερινά τον πόλεμο τις μνήμης και να έχουμε ως πρότυπο το παράδειγμα των 164 τιμώμενων σήμερα ΗΡΩΩΝ νεκρών των χωριών του ΚΕΝΤΡΟΥΣ για να μας υπενθυμίζει το χρέος μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.”

Ο Θεός να ανάπαυση την ψυχή όλων τον Πραγματικών Ηρώων των χωριών του Κέντρους. Όπως ο ήλιος ανατέλλει και δύει καθημερινά, έτσι και η μνήμη των ηρώων παραμένει αιώνια για να μας υπενθυμίζει ότι το παν στη ζωή είναι να ζεις με αξίες, ιδανικά, αυτοθυσία, τιμή και αγάπη για την πατρίδα.

 

Τιμή και Δόξα σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την δική μας ελευθερία.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό μέσα από τον φακό της προσωπικής μου φωτογραφικής μηχανής.

Αριθμός Προβολών: 180