Αναδημοσίευση από :

Δευτέρα,29 Σεπτεμβρίου2014

Η αναμνηστική φωτογραφία αποκαλύπτει την κοινωνική και οικονομική υπόσταση των μαθητών και του δασκάλου

   Παιδιά τότε, το 1969, μαθητές στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Αγίου Ιωάννου Αμαρίου με τον δάσκαλό τους Παντελή Παραδεισανό. Σήμερα έχουν… μεγαλώσει και οι περισσότεροι ξενιτεύτηκαν, νοσταλγούν τον γεννησιμιό τους τόπο και σε δεδομένη ευκαιρία επιστρέφουν. Ορισμένοι από αυτή τη γενιά, παρέμειναν και κάποιοι άλλοι έφυγαν αλλά ξαναγύρισαν για να ζήσουν τα άλλα χρόνια της ζωής τους εκεί από όπου ξεκίνησαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Βλέποντας τη φωτογραφία επιστρέφουν στα δύσκολα αλλά χαρούμενα χρόνια της ανέμελης παιδικής τους ηλικίας και φορτώνονται με αναμνήσεις. Τώρα, νέες οικογένειες στο όμορφο και δροσερό χωριό της Αμπαδιάς δεν βρίσκονται, ίσως μόνο μια στα τελευταία τρία χρόνια που αντιστάθηκε στην εσωτερική, κυρίως, μετανάστευση και παρέμεινε. Ακολουθεί και αυτό το χωριό τη μοίρα των υπολοίπων, που χάνονται πληθυσμιακά στο χρόνο…

   Η αναμνηστική φωτογραφία, σε μια ταραγμένη πολιτικά για τη χώρα περίοδο, με τον δάσκαλο Παραδεισανό, μέλος μιας μεγάλης οικογένειας που εκ παραδόσεως… γεννά εκπαιδευτικούς, όπως και τον σημερινό δήμαρχο Αμαρίου Αδάμ Παραδεισανό, αποκαλύπτει την κοινωνική και οικονομική υπόσταση των μαθητών και του δασκάλου, και λήφθηκε χειμώνα καιρό, με τα 21 παιδιά να είναι με τα επίσημα… βαριά τους ρούχα. Χαρακτηριστικό στη φορεσιά τους είναι πως όλα έχουν στο πέτο κονκάρδα και οι πέντε από τις δέκα μαθήτριες φορούν κορδέλα στα μαλλιά!

   Καθήμενοι, λοιπόν, στην πρώτη σειρά είναι από αριστερά οι: Σπύρος Σοφιολάκης, Γιώργος Χανιωτάκης, Νίκος Βασιλάκης, Μιχάλης Καλογεράκης, Γρηγόρης Καλογεράκης, Ανδρέας Χανιωτάκης, Μιχάλης Παραδεισανός και Κώστας Παραδεισανός. Στη δεύτερη σειρά και όρθιοι είναι οι : Αικατερίνη Μπαγουράκη, Ελευθερία Καλογεράκη, Ζαφειρένια Παραδεισανού, Ελένη Τζίτζικα, Ελευθερία Παραδεισανού, Λευτέρης Χανιωτάκης, Γιώργος Καπαρός, Μανώλης Κορωνάκης και Ιωάννα Βασιλάκη. Στην τρίτη σειρά έχουν πάρει θέση απέναντι στο φακό, οι Παρασκευή Τζίτζικα, Ελένη Καπαρού, Καλλιόπη Παραδεισανού και Ειρήνη Σοφιολάκη.

Αριθμός Προβολών: 5