Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΟΥΔΑΚΗΣ Γεν. Γραμ. της Ομοσπονδίας Αμαριωτών
1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ JACODINA(950 χλμ)
Την Πέμπτη 24/10/2013 αναχώρησε στις 6:00 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη έξω από το ξενοδοχείο STANLEY, το εκδρομικό πούλμαν επιλογής της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής που δημοσιεύτηκε στο 111 φύλλο της Αμαριώτικής Φωνής και ολοκληρώθηκε η διοργάνωσή της από τους κυρίους: Βαμιεδάκη Παναγιώτη Ά Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας και Τσιουδάκη Νικόλαο Γενικό Γραμματέα της σε συνάρτηση με τον Πρόεδρο της κ. Αντωνακάκη Στέφανο,
με κατεύθυνση τον Πειραιά για την παραλαβή από το F/BΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ και τους ερχόμενους από Κρήτη δεκαέξι (16) συντοπίτες μας. Μετά την ολοκλήρωση της επιβίβασης τους στις 7:00 π.μ. το πολυτελές πούλμαν με οδηγό τον κ. Μιχάλη Βογιατζή και Αρχηγό/Συνοδηγό/Ξεναγό τον κ. Αντώνη Γκιόλα, τη φίλη του Δήμητρα και τους υπόλοιπους 50 εκδρομείς, σε σύνολο 53 ατόμων, ξεκίνησε οριστικά για την κάλυψη της ημερήσιας διαδρομής έως την JACODINA της Σερβίας. Άμεσα ο Αρχηγός κ. Αντώνης Γκιόλας μας καλημέρισε και μας καλωσόρισε. Το ίδιο και ο Παναγιώτης Βαμιεδάκης ο οποίος πέραν από τον χαιρετισμό του ανέφερε και όλα τα ονόματα των εκδρομέων στα οποία συμπεριλαμβάνονται τρία ακόμη εκλεκτά μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας πέραν των τριών παραπάνω ο κ. Γιάννης Σαββάκης ταμίας της και οι κυρίες: Καπελώνη Παναγοπούλου Βασιλική και Δραμιτινού Παχτσεβάνογλου Καλλιόπη και ακόμη το τέως μέλος κ. Νεονάκη Ζαμπέλη Κρυσταλλία, όπως και έξι αγαπητά πρόσωπα του πρακτορείου που ανέλαβε την πραγματοποίηση της εκδρομής μας. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Στέφανου Αντωνακάκη ο οποίος πολύ σύντομα και εμπεριστατωμένα ύστερα από την καλημέρα και το καλωσόρισμά του ευχήθηκε να περάσουμε ένα καλό επταήμερο όλοι μαζί και να επιστρέψουμε ευχαριστημένοι στη βάση μας.
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, γράφων και περαιτέρω συντονιστής κ. Τσιουδάκης Νίκος χαιρέτησε με τη γνώριμή του σε ανάλογες περιπτώσεις τακτική, δίνοντας παράλληλα και το σχετικό ημερήσιο πρόγραμμα με την παρακάτω ρίμα του :
Καλημέρα
·Τση καλημέρα ’ντίλαλος πήγαινε ούλος πίσω
και πάλι θα την ξαναπώ ομπρός να τον γυρίσω.
·Καλή σας μερ’ Αμαριανοί και Φίλοι απ’ άλλα μέρη,
στη Jacondina πγαίνουμε καθένας να το ξέρει.
·Καλωσορίζουμ’ ούλους σας απ’ την Ομοσπονδία,
ευχές η επταήμερη να 'χει επιτυχία.
·Χαρήκαμε πάρα πολύ που ’ρθατε κι απ’ την Κρήτη
και μας εφέρατ’ άρωμα πρώτο εις στον πλανήτη.
·Σωματική και ψυχική να 'χομ’ ευρωστία,
να δούμε χώρες μ’ ομορφιές κ’ ιστορικά μνημεία
·Σήμερα η διαδρομή θα ’ναι πολύ μεγάλη
που θα τη μηδενίσομε με ψυχικά μας κάλλη.
·Και θα μας βοηθήσουνε κι οι ομορφιές τση φύσης
και είν αδύνατο κανείς να ’χει αμφισβητήσεις.
·Στάσεις θα κανομ’ αρκετές ούλοι για να μπορούμε,
τσι βασικές ανάγκες μας να ικανοποιούμε.
·Κι αν θα ’χετε παράπονα ούλα στο Βαμιεδάκη,
που έχει μεγαλύτερο από εμέ μουστάκι.
·Ο Πρόεδρος είναι καλός να μην τον ενοχλείτε,
την κάθε σας αντίρρηση σε μένα να την πείτε.
·Όσοι δεν γνωριζόμαστε εδά θα γνωριστούμε
και κάθε δευτερόλεπτο καλλιά θα το περνούμε.
·Και θα φανεί ξεκάθαρα μετά ’πο λίγη ώρα,
που θα κεράσομε ρακή μαζί με πάστα Φλώρα.
·Καλό ταξίδι να ’χομε και όσοι επιθυμείτε
ότι καλό ’χετε στο νου σ’ ούλους μας να το πείτε
·Να γίνει συνοικέσιο και να στεφανωθούνε,
τα έθιμα Αμαριωτών στεφάνι να γενούνε !!!
Ο κ. Παναγιώτης Βαμιεδάκης έδωσε τόσο το γενικό πρόγραμμα της εκδρομής όσο και το ειδικότερο πιο αναλυτικό και τις σχετικές ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών που θα πηγαίναμε, στη φοιτήτρια Αικατερίνη Βουρλάκη , για διανομή του σε όλους τους εκδρομείς, κάνοντας παράλληλα και προφορική ενημέρωση, με την πιθανότητα μικροαλλαγών του εξειδικευμένου προγράμματος ξενάγησης μας.
Η αγωνίστρια κ. Κατίνα Σηφακάκη 97 χρόνων πολύ χαρούμενη και με μαντινάδες έκανε τον δικό της χαιρετισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων « Ανήκω σ’ αυτή τη γενιά που αγωνίζεται. Η τύχη ανήκει στους τολμηρούς. Στο ηλιοβασίλεμα της ζωής μου, τα παζαρέματα, τα κουκουλώματα κ.λ.π. δεν βοηθούν για μια πιο ανθρώπινη και πιο ζεστή ζωή» και έκλεισε με την μαντινάδα :
·Εμείς κι αν εγεράσαμε κ’ έπεσαν τα μαλλιά μας
ούτε το κέφι χάσαμε ούτε την ανθρωπιά μας!
Για την χαρά που νιώσαμε όλοι μας την ευχαρίστησα ως εξής :
·Κατίνα του εικοσιδυό (1922 κατά ταυτότητα) αιώνες να περάσεις,
κι όσοι σε αδικήσανε στο μνήμα τους να κλάψεις !
Και για να προϊδεάσω τον οδηγό και ξεναγό συνέχισα :
·Ο οδηγός και ξεναγός να μας σε ανεχτούνε
και μεις για ’ποζημίωση ρακή θα τσι κερνούμε!
·Μιχάλης είν’ ο οδηγός κι Αντώνης ξεναγός μας
και σ’ ούλη τη διαδρομή θα βρίχνουνται ομπρός μας!
·Για να μας ξεναγήσουνε στα όμορφα τα μέρη
να δούμε και να μάθομε η φυσ’ όσα προσφέρει!
Και για τη σύζυγο του κ. Γεωργίου Κόντα Γαλάτεια κυπριακής καταγωγής:
·Έχομενε και μυρωδιές απ’ το νησί τη Κύπρο
που τσι ’φερε η Γαλάτεια κλεισμένες σ’ ένα κίτρο
Ευχές και μαντινάδες, στην οικογένεια Μαρίνου και Όλγας Τσικολιδάκη, να τους ζήσει ο νεογέννητος εγγονός που πολύ πρόσφατα απέκτησαν.
Είναι πάρα πολλά ουσιαστικά και απόλυτα όσα στη συνέχεια ειπώθηκαν και ακούστηκαν από όλους μας, συμμετέχοντες καθ’ οιονδήποτε τρόπο αναντίρρητα στα διαδοχικά δρώμενα, που για οικονομία του χώρου δεν είναι δυνατόν να τα περιγράψω και θεωρώ πως θα τύχω της απόλυτης κατανόησης όλων. Μετά το κέρασμα της πάστας φλώρας ακολούθησαν συνεχή ροκοκεράσματα με διάφορα καλούδια από όλους, που με μαθηματική ακριβή συχνότητα συνεχίστηκαν καθ’ όλην τη διαδρομή όλων των ημερών και είναι περιττό να επαναλαμβάνω την πραγματοποίησή τους.
Όλα τα παραπάνω : ανέκδοτα, μαντινάδες, ποιήματα, τοπικές ιστορίες και λοιπά κάλυπταν όσο χρόνο άφηνε ο καταπληκτικός ξεναγός μας που από στήθους και χωρίς κανέναν ενδοιασμό μας ξεναγούσε χωροταξικά και ιστορικά για κάθε σημαντικό σημείο που περνούσαμε και όχι μόνο έδινε και τις ανάλογες απαντήσεις στις πάσης φύσεως σχετικές ερωτήσεις για τις οποίες δύσκολα άφηνε περιθώρια να γίνονται αφού κάλυπτε με απόλυτη ακρίβεια, με την ευφράδεια και ψυχική του διάθεση τα πάσης φύσεως γεγονότα.
Στις 3:30 μμ. ύστερα από ενδιάμεσες στάσεις και φαγητό στον Πλαταμώνα, φτάσαμε στο συνοριακό μας φυλάκιο των Ευζώνων και προχωρήσαμε στο φυλάκιο της F.Y.R.O.M. στη Γευγελή. Βάλαμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω και συνεχίσαμε με πολύ κέφι για τα σύνορα της με τη Σερβία στα οποία φτάσαμε στις 7:15 μμ. και μετά τις σχετικές νέες διαδικασίες περάσαμε στη Σερβία, όπου με αμείωτο το κέφι όλων καταλήξαμε 11:55 μ.μ. στο ξενοδοχείο μας «ΑΛΦΑ» για δείπνο και διανυκτέρευση παράλληλα στον ποταμό Μορόβα στην πόλη JACODINA.
2η ΜΕΡΑ: JACODINA– ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (570 χλμ)
Παρασκευή 25/10/2013: Αναχώρηση μετά το πρωινό μας στις 8:40 π.μ. για τη Βουδαπέστη με τον προσδιορισμό της διαδρομής μας ως εξής:
·Μια καλημέρα θα σας πω Θεού ’ναι και τη θέμε
στο Βελιγράδι πάμενε ούλοι να το κατέμε.
·Εχθές καλά περάσαμε κι ήτανε ούλα φίνα
και κοιμηθήκαμε καλά στην πόλη JACODINA
·Τον ύπνο απολαύσαμε δίπλα εις το ποτάμι
κ' ένιωθες πως σ’ αγκάλιαζε του χταποδιού πλοκάμι
·Κ’ ύστερα από ξενάγηση λίγη στο Βελιγράδι
στη Βούδα θ’ αναπαύσομε το σώμα μας το βράδυ.
·Καλά θα τα περάσομε και τούτη την ημέρα,
που θα ’χομε πιο καθαρό και δροσερό αέρα!!!
Στο άλμπουμ του ξενοδοχείου έγραψα:
·Η Ομοσπονδία Αμαριωτών που ’ρθε απ΄την Ελλάδα
ένιωσενε πραγματική του ύπνου νοστιμάδα!
Με σχετικές ξεναγήσεις ποιήματα κ.λ.π. φτάσαμε στην πρωτεύουσα της Σερβίας το Βελιγράδι στις 11:00 π.μ. όπου και είχαμε σύντομη περιήγηση με αντίστοιχη ξενάγηση στην παλιά πόλη βασικά. Το πιο γνωστό και ωραίο σημείο της το φρούριο Kalemegdanπου έχει μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο φανταστικό πάρκο με πολλά αξιοθέατα όπως το στρατιωτικό μουσείο, το ζωολογικό κήπο, αλλά και ωραία θέα στην πόλη και τους ποταμούς Δούναβη και Σάββα με την καταπληκτική συμβολή τους. Πολύ κοντά του βρίσκεται η εντυπωσιακή πλατεία της Δημοκρατίας με πολλά και όμορφα κτίρια. Είδαμε επίσης τον πύργο Νεμπότσα που σημαίνει «ατρόμητος», και που ομοιάζει με τον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης. Εκεί βρήκε τον θάνατο ο Ρήγας Φεραίος το 1978, που αγωνιζόταν για την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα από τους Οθωμανούς.
Στη 1.00μμ αποχαιρετήσαμε την ωραία πρωτεύουσα της Σερβίας και της τέως Γιουγκοσλαβίας με συνεχιζόμενη την ξενάγηση από τον κ. Αντώνη Γκιόλα στον οποίο με εκτίμηση του έργου του όπως και των άλλων είπα τα έξης:
·Πολλή καλή ξενάγηση μας έκαμες Αντώνη,
μα το μυαλό μας δεν μπορεί τόσα ν’ αφομοιώνει!
·Ευχαριστούμε και τον οδηγό πού ’φτιαξε το ρολόι,
και οδηγεί με σταθερό το χέρι στο τιμόνι!
·Ευχαριστούμενε ξανά τον ποιητή το Χάρη,
που είπενε ποιήματα με τη θερμή του χάρη!
Και αφιέρωσα στον Παναγιώτη Βαμιεδάκη για το μαθηματικό τεστ του, που μας βασάνισε, δέκα (10) στίχους από τον ερωτόκριτο έμμετρα, που αρχίζουν ως εξής:
Παν τα μαντάτα εδώ κι εκεί και ανεβοκατεβαίνα
πως ήρθεν ο Ρωτόκριτος όπου’ λειπε στα ξένα,
και φέρνει ο αέρας τη λαλιά τούτη στην Αρετούσα,
χαρά μεγάλην έδειξε τα’ αυτιά τζ’ οντέ τ’ ακούσα,….
Συνέχισε ο Ιπποκράτης Χαλκιαδάκης με τοπικές ιστορίες και ανέκδοτα, ακολούθησαν και άλλοι διακοπτόμενοι για την ανάλογη ξενάγηση.
Στις 5.00μμ περάσαμε από τα σύνορα της Σερβίας στην πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, και με το «καλώς ήρθατε στη χώρα των Μαγυάρων» του ξεναγού μας συνεχίσαμε με τους ίδιους ρυθμούς για τη Βουδαπέστη, που όσο την πλησιάζαμε θαυμάζαμε την ομορφιά της. Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο μας DANUBIUSFLAMENCOστην πόλη Βούδα, πήραμε το βραδινό μας φαγητό και με αυτοενοικιαζόμενο καραβάκι από 15 ευρώ το άτομο, η άνω κάτω κρουαζιέρα που κάναμε στο Δούναβη ήταν φανταστική. Είδαμε και ξεναγηθήκαμε: Στα πανέμορφα γύρω κτίρια, τις κρεμαστές γέφυρες που ενώνουν τη Βούδα με την Πέστη, το ογκώδες μπαρόκ κοινοβούλιο και άλλα. Στη συνέχεια ο ακούραστος καλός οδηγός μας ικανοποίησε την επιθυμία μας και μας ανέβασε στο λόφο ΓΚΕΛΛΕΡΤ που υψώνεται 140 μέτρα πάνω από τον Δούναβη, με το Μνημείο Απελευθέρωσης που έχει ύψος 36 μέτρα πάνω από το λόφο. Σύμβολο Ελευθερίας: η γυναικεία μορφή με κλαδί ελιάς στα χέρια. Απολαύσαμε την υπέροχη πανοραμική θέα της Βούδας και της Πέστης και γυρίσαμε στο ξενοδοχείο μας για διανυκτέρευση.
3η ΜΕΡΑ :ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ( Δημητρίου μεγαλομ. Μυροβλήτου)
Σάββατο 26-10-2013: Αναχώρηση μετά το πρωινό μας για περιήγηση και ξενάγηση από την Ηπειρωτικής καταγωγής τοπικής ξεναγού κ. Καλλιόπης Βακιρτζή, την οποία άμεσα προσφώνησα ως εξής:
·Καλωσορίζου’ ούλοι μας του τόπου ξεναγό μας
που σ΄ούλη τη διαδρομή θα είναι οδηγός μας!
Συνέχισα για τους εορτάζοντες και εορτάζουσσες:
·Σ΄όσους γιορτάζουν εύχομαι και σ’ όσους μας ακούνε
χρόνια πολλά και ευτυχή κι ότι καλό ποθούνε.
·Η χθεσινή ξενάγηση ήταν πολλή ωραία
και με πλωτό το Δούναβη είδενε η παρέα.
·Και για το κοινοβούλιο το ραντεβού θα γίνει
να δούμε που τη χωρ’ αυτή το κράτος διευθύνει.
·Καλά θα τα περάσομε και τούτη την ημέρα
με τσ’ ομορφιές του Δούναβη και την καλή παρέα.
·Χρόνια πολλά θα ευχηθώ και ότ’ επιθυμείτε
να σας το στείλει (ο) Άγιος πάντα να τον υμνείτε!!!
Και για την εορτάζουσα Δήμητρα ευχές από όλους και ιδιαίτερη μαντινάδα.
Η ξεναγός άρχισε την ουσιαστική τοπογραφική και ιστορική περιγραφή της πόλης Βούδα και Πέστης. Πρώτη στάση στην Πλατεία Ηρώων όπου δεσπόζει το μνημείο της χιλιετηρίδας προς τιμή της ίδρυσης του Ουγγρικού κράτους που το 1896 γιόρτασε τα 1000 χρόνια από την ίδρυσή του. Όλα τα κτίσματα της χιλιετηρίδας συγκεντρώθηκαν στο Άλσος Norosligetτο μεγαλύτερο της Βουδαπέστης. Με αφορμή της χιλιετηρίδας εγκαταστάθηκε η πρώτη υπόγεια γραμμή μετρό της Ευρώπης και κτίστηκαν και πολλά άλλα ιστορικά κτίρια όπως το Μουσείο Καλών Τεχνών, το Κάστρο κ.α.
Στις 10:30 π.μ. η ξενάγηση συνεχίστηκε μέσα στο ουγγρικό κοινοβούλιο. Αριστερά από την κεντρική σκάλα μακέτα από σπιρτόξυλα. Η επίχρυση από 40 κιλά χρυσού σκάλα με 96 σκαλιά (96 συμβολικό νούμερο για την Ουγγαρία) μας οδήγησε στο κέντρο του κοινοβουλίου όπου από ειδική φρουρά φυλάγεται το Άγιο Στέμμα της Ουγγαρία με τους διάφορους συμβολισμούς του (Σταυρό, μήλο σπαθί κ.λ.π.). Αίθουσα της Γερουσίας με κοινοβούλιο 386 θέσεων κ.λ.π. Η περιήγηση συνεχίστηκε με λεπτομερή ξενάγηση στον Πύργο των Ψαράδων στο πιο αντιπροσωπευτικό κτίριο της Βουδαπέστης πίσω από τον Ναό του Ματθία (Εκκλησία της Παναγίας :13ος – 19ος αι.). Ανεβήκαμε και εκεί 96 σκαλιά, επιβλητικό το άγαλμα του Αγίου Στεφάνου με τα λιοντάρια μπροστά και αναμφίβολα η θέα πέραν των άλλων αποζημιώνει με ότι καλύτερο τον κάθε επισκέπτη. Στην εκκλησία της Παναγίας, γοτθικού ρυθμού θεοκεντρική, έκαναν τους γάμους τους οι βασιλείς, όπως και η Σίσυ με τον Φραγκίσκο Ιωσήφ Α το 1867.
Επόμενος σταθμός αναλυτικής ξενάγησης το Νησάκι της Μαργαρίτας στις 12:50 μ.μ. Η σχετική ξενάγησή μας έγινε με τρενάκι αντί του ποσού των 4 ευρώ κατ’ άτομο. Είδαμε και χαρήκαμε τις πάσης φύσης ομορφιές του: Ζωικές και φυτικές. Τον κόσμο που έκανε πικ-νικ κάτι το τελείως απρόβλεπτο γι αυτή την εποχή στην Ουγγαρία. Τον Εγγλέζικο Κήπο με γρασίδι, το θέατρο, τον κήπο με τα τριαντάφυλλα, την τεχνητή λίμνη, τη Γυμναστική Ακαδημία κ.α. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας 2:30 μ.μ. για μεσημεριανό φαγητό και περαιτέρω ελεύθερο χρόνο.
Στις 7:30 μ.μ. αναχώρηση για προορατική διασκέδαση με φαγητό σε τοπική ταβέρνα με τσιγγάνικα βιολιά με κόστος 30 ευρώ κατ’ άτομο. Οι περισσότεροι συμμετείχαμε κι απολαύσαμε διάφορα τραγούδια με φολκλορικούς τους χορούς στους οποίους καλούσαν να πάρουν μέρος σε διάφορους ρόλους άτομα από τα πρώτα κυρίως τραπέζια και επέλεξαν από το δικό μας τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Στέφανο Αντωνακάκη και τον κ. Μαρίνο Τσικολιδάκη που ανταποκρίθηκαν άριστα στους ρόλους που τους ανέθεσαν. Στο διπλανό μας τραπέζι από Έλληνες ένα ζευγάρι γιόρταζε την επέτειο των γάμων τους στο οποίο ύστερα από παρότρυνση της παρέας μας να τους ευχηθώ με μια μαντινάδα είπα :
·Όσα το Μάη εις τσ' αγρούς λουλούδια' ν’ ανθισμένα
τόσα να ’ναι τα χρόνια σας κι αυτά ευτυχισμένα!
Άμεσα κυρία από παρακείμενο τραπέζι ήρθε και με παρακάλεσε να χορέψουμε. Θεώρησα πως είναι μέλος του φολκλορικού και ευχαρίστως αποδέχτηκα την πρότασή της. Όμως παρατήρησα ότι δεν ανταποκρινότανε στους ανάλογους χορευτικούς ρυθμούς και κάποια στιγμή σταμάτησε, ενώ συνέχισα με τους δικούς μας χορευτές και χορεύτριες στους ρυθμούς του χασαποσέρβικου που ακουγότανε. Ο χορός τελείωσε και με νοήματα κάλεσα την αυτόκλητη πριν λίγο παρτενέρ μου να έρθει στην πίστα. Άμεσα και πολύ πρόθυμα ανταποκρίθηκε, με εναγκαλιάσματα και θερμά φιλιά της που ευγενικά φερόμενος της τα ανταπέδωσα ανάλογα διαπιστώνοντας παράλληλα πως δεν ήταν η κυρία από το φολκλορικό αλλά συνδαιτυμόνας σε άλλο τραπέζι άγνωστης εθνικότητας και παραταύτα με χαριεντισμό, χάριν αστειότητος της είπα:
·Σεργιάνισε με μια βραδιά στσι δρόμους του κορμιού σου
να σου χαρίσω ομορφιές που δεν τσι βάνει ο νου σου!
Ο πραγματικός σοβαρός αστεϊσμός μου βρήκε θετική διασκεδαστική ανταπόκριση από όλους τους Έλληνες και ελληνόφωνους παραβρισκόμενους την οποία θεώρησα πως θα έπρεπε να ην μεταφέρω και στην κυρία που βασικά την είχε προκαλέσει, όπως και έγινε με την βοήθεια της κ. Μαρίας Τριπολιτάκη που πήγαμε στο τραπέζι της για τη σχετική μετάφραση μέσω πάλι του δικού της μεταφραστή στα Ερζεγοβίνικα. Είναι περιττό να περιγράψω τα όσα ακολούθησαν από την χαρά που τους έδωσε η αντίστοιχη μασκότ της παρέας όπως και σε όλους μας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο με χαρούμενες αναμνήσεις για διανυκτέρευση.
4η ΜΕΡΑ: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΑ ΧΩΡΙΑ – ΒΙΕΝΝΗ (280 χλμ)
Κυριακή 27/10/2013 : Αναχώρηση 8:30π.μ. ύστερα από το πρωινό για Βιέννη. Ο Βαμιεδάκης Παναγιώτης επηρεασμένος από το χθεσινοβραδινό σόου στα τσιγγάνικα βιολιά με το που ξεκινήσαμε είπε:
·Το Νίκο τον εχάσαμε πίσω απ’ ένα τέλη,
μα Βούλα μην ανησυχείς στον φέραμε εν τέλει!
Και πήρε άμεσα την απάντησή μου:
·Άλλη φορά η γυναίκα μου θα έρχεται κοντά μου,
για να θωρεί και να μετρά τα κατορθώματά μου!
Συνέχισα με τον χαιρετισμό της ημέρας:
·Φεύγομε και αφήνομε πίσω τη Βουδαπέστη
που τη χωρίζ’ ο Δούναβης στη Βούδα και στην Πέστη
·Και εχαρήκαμε πολύ από την ξενάγησή τζη
τση Μαργαρίτας το νησί ειχ’ η κατάληξη τζη
·Κ’ είδαμε ενδιάμεσα και μεταξύ των άλλων
ποιο είν’ το κοινοβούλιο για νόμους των Μαγυάρων.
·Εις τα τσιγγάνικα βιολιά επήγαμε το βράδυ
και μέρα το εκάμαμε τση νύχτας το σκοτάδι.
·Η παρουσία μας εκεί ανάψενε λαμπάδα
και ούλοι καταλάβανε τι πάει να πει Ελλάδα
·Εις το φολκλορικό συμμετοχή είχε ο Πρόεδρός μας
κι ο γραμματέας έγραψε θερμό επίλογό μας.
·Για τα χωριά του Δούναβη σήμερα ξεκινούμε
και όσα πίσω αφήνομε ποτέ δεν τα ξεχνούμε
·Εις στη Βιέννη θα ’χομε αργά το φαγητό μας
ευκή να είναι ο καιρός κ’ εκεί ο σύμμαχος μας.
Ο ξεναγός κύριος Αντώνης άρχισε και πάλι να μας ξεναγεί και να μας υπενθυμίζει όσα ήτανε στο δρόμο μας και είχαμε ξαναδεί όπως η αρχική Obudaπου ενώθηκε με τη Βούδα και την Πέστη το 1872 και αποτέλεσαν την μεγάλη πόλη Βουδαπέστη.
Πρώτη στάση στον Άγιο Ανδρέα για περιήγηση, ξενάγηση και ψώνια. Συνεχίσαμε γι την πόλη Έστεργκον (με ενδιάμεση στάση για φωτογραφίες στο Βίσεγκαντ, το κάστρο που ανήκει στη Σλοβακία). Ξενάγηση μέσα στη μεγαλύτερη εκκλησία της τέως πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, τη βασιλική του Αγίου Στεφάνου, και ολόκληρης της χώρας πάνω στο λόφο του κάστρου, γοτθικού ρυθμού με τρούλο, ύψους 79,5 μέτρων. Έχει σκάλα αλλά και ανσασέρ για να ανεβείς στο μητροπολιτικό ναό έδρα του Αρχιεπισκόπου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Συνεχίσαμε για την Βιέννη με ξενάγηση τραγούδια, παιχνίδι από την κ. Μαρία Παπαχρήστου, ανέκδοτα από πολλούς και σχετικά πειράγματα περάσαμε στην Αυστρία χωρίς έλεγχο λόγω Ευρωπαϊκής ένταξης και των δυο χωρών και πολύ άνετα φτάσαμε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας τη Βιέννη. Ξενάγηση μέχρι το ξενοδοχείο μας RAMADA.
Για βραδινό φαγητό πήγαμε στο κέντρο της πόλης με το πούλμαν μέχρι του επιτρεπόμενου ορίου και πεζή το υπόλοιπο διάστημα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για διανυκτέρευση αφού είχαμε πάρει μία πρώτη γενική εικόνα της επίσης ωραίας αλλά με άλλα χαρακτηρίστηκα πόλης.
5η ΜΕΡΑ: ΒΙΕΝΝΗ – ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ (28η Οκτωβρίου ημέρα του ΟΧΙ)
Δευτέρα 28/10/2013: αναχώρηση μετά το πρωινό μας στις 9:00π.μ. με την ελληνόφωνη ξεναγό κ. Κωσταντίνα.
Εθνικός και επίκαιρος πρωινός χαιρετισμός:
·Σήμερα είναι Εθνική γιορτή πολλή μεγάλη
που στον πλανήτ’ ολόκληρο δεν θα υπάρχει άλλη.
·Ο Μουσολίνη προσπαθεί (1940) τη χώρα μας να πάρει
μ’ αντίσταση τζη σθεναρή τον κάνει να κλατάρει.
·Η κεφαλή του ήτανε με άχερα γεμάτη
κι είχε σχήμα στρογγυλό ως είναι και του κάτη.
·Ήταν κι αυτοί οι Ιταλοί για τη μακαρονάδα
κι όχι να κάνουν πόλεμο στην ήσυχη Ελλάδα.
·Στην Αλβανία οι Κρητικοί πέρασαν κακουχία,
μα ’δωσαν στην Ελλάδα μας δόξα κι ελευθερία.
·Για κατοχή σημερινή φταίν’ οι πολιτικοί μας,
αλλά δεν θα αλιώσουνε (ποτέ) και την παράδοσή μας.
·Εμείς τσι παραδόσεις μας πάντα θα τσι κρατούμε
και στον παράδεισο βαθιά μέσα μ’ αυτές θα μπούμε.
·Σημερινή ξενάγηση θα γίνει στη Βιέννη
μα' δοξασμέν’ (η) Ελλάδα μας μεσ’ στη καρδιά μας μένει!!!
Με περιήγηση και συνεχή ξενάγηση στα αξιοθέατα τη πόλης του Μπαρόκ και του Βαλς φτάσαμε στα θερινά ανάκτορα της Μαρίας Θηρεσίας, το αριστούργημα του Σιεμπρούν με τα 1400 δωμάτια όπου με εισιτήριο 20 ευρώ το άτομο και αφού πήραμε ακουστικά ξεναγηθήκαμε με πολλές λεπτομέρειες στα 40 και θαυμάσαμε τον πλούτο και το μεγαλείο τους. Επισκεφθήκαμε για λίγη ώρα και τον αντίστοιχο κήπο τους και συνεχίσαμε την περιήγησή μας με το πούλμαν ολοκλήρου του ριγκ της πόλης και είδαμε εξωτερικά τα θαυμάσια κτίρια της : Το κοινοβούλιο, τα χειμερινά ανάκτορα της Μαρίας Θηρεσίας, το θέατρο, το δημαρχείο, το χρηματιστήριο, την όπερα, τα πάρκα της και άλλα έως τις 12:00 που τελείωσε το πρόγραμμα της η κ. Κωνσταντίνα και συνεχίσαμε με τον δικό μας κ. Αντώνη για τον Άγιο Γεώργιο, Αγία Τράδα που ο κρητικός από τη Γέργερη Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Αρσένιος Καρδαμάκης μας καλωσόρισε πολύ εγκάρδια και μας ενημέρωσε για τα δρώμενα της περιοχής. Είναι Μητροπολίτης από τον Νοέμβριο του 2001. Οι Έλληνες διαπρέπουν και μεγαλουργούν συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων μας, λειτουργεί σχολή με 300 παιδιά κ.λ.π.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Αντωνακάκης Στέφανος ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο ευγενέστατο Μητροπολίτη και έκανε σχετική αναφορά για τον τόπο καταγωγής μας, τους σκοπούς που πραγματοποιούμε από την Ομοσπονδία και τα νέα μας που με την έκδοση της Αμαριώτικης φωνής και της ιστοσελίδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Ακολούθησε και ο δικός μου σύντομος και βιαστικός χαιρετισμός:
·Από τ’ Αμάρι δροσερό αέρα κουβαλούμε,
το χέρι σας το δεξιό με σεβασμό φιλούμε!
Κατά τον ανάλογο αποχαιρετισμό μας, δώρισε σε όλους μας από μια εικόνα της Παναγίας με το μικρό Χριστό στην αγκαλιά της.
Συνεχίσαμε για τον καθεδρικό ναό της πόλης του Αγίου Στεφάνου με 137μ. ύψος το καμπαναριό του. Ύστερα από το μεσημεριανό φαγητό μας σε κοντινή “ESTERHAZY” χθεσινοβραδινή ταβέρνα, πήγαμε πεζοί στην όπερα των 2200 θέσεων από τις οποίες 500 για όρθιους, αντί του ποσού των 4 ευρώ κατ’ άτομο και μας έγινε η σχετική ξενάγηση. Με την ευκαιρία και για να μείνει αξέχαστη η ευχάριστη επίσκεψή μας στην κυρίως αίθουσα, εντελώς αυθόρμητα, είπα λίγους στίχους από το ριζίτικο:
·Ήλιε, ’που βγαίνεις το πρωί και βασιλεύγεις βράδυ.
Ήλιε, κι αν πας στον τόπο μας και πας στα γονικά μας…
Ακολούθησε προαιρετική επιστροφή στο ξενοδοχείο ή παραμονή στο κέντρο της πόλης για ότι επιθυμούσε ο καθένας.
6η ΜΕΡΑ: ΒΙΕΝΝΗ- JACODINA(800 χλμ)
Τρίτη 29-10-2013: Αναχώρηση μετά το πρωινό μας στις 7.40 πμ με όλα τα πράγματά μας για επιστροφή στη JACODINAτης Σερβίας με τον άμεσο πρωινό χαιρετισμό μου που έχει ως εξής:
·Εχθές ξεναγηθήκαμε σε ούλη τη Βιέννη
και ειδαμένε ομορφιές π’ ο νους δεν τσι χορταίνει.
·Τση Σίσης ωραιότατο ήτανε το παλάτι
και απ’οσα είδαμε καλά εγούλωσε το μάτι.
·Η Κωνσταντίνα με σπουδή μας είχε ξεναγήσει
κι απούλα το τριανταδυό πολλά είχε στοιχήσει.
·Σαράντα τα δωμάτια που ’δαμε στο παλάτι,
στο 37 του ράιχ το πιο καλό κρεβάτι.
·Έντεκα κόρες πέντε γιούς εγέννησε η Σίση,
μα δεν ξεναγηθήκαμε ποιοι τα' χανε βαφτίσει.
·Είδαμε και την Όπερα τρίτη εις τον Πλανήτη’
που η γλυκιά τζη μουσική μεθεί ως και την Κρήτη.
·Το ρίγκ γυροφέραμε κ’ είδαμε ούλα τ’ άλλα,
απ’ όσα στο περίγυρο, ήσαν μικρά, μεγάλα.
·Βιέννη αποχαιρετούμε σου όλο το μεγαλείο
που μα σε πηρ’ απ’ την καρδιά κάθε κακό φορτίο.
·Στη Jacodinaσήμερα θα φτάσομε το βράδυ
και θ’ απολαύσομε ξανά τον ύπνο στο σκοτάδι!!!
Και από τον φοιτητή Τίτο Ιερωνυμάκη που έμεινε στη Βιέννη για άλλο προορισμό:
·Διώχνει μακριά το στεναγμό το βλέμμα το δικό σας,
κ’ ελπίδα δίνει στη καρδιά κάθε χαμόγελό σας!
Η ξενάγηση άρχισε και πάλι από τον ξεναγό κ. Αντώνη για ότι το αξιόλογο βλέπαμε, για υψόμετρο Βιέννης 530-610 μ., υπόγεια 205-305μ. και τα σχετικά ρακοκεράσματα, ιστορίες κλπ σχετικά.
Ο κ. Χάρης Αντωνάκης μας διάβασε αποσπάσματα από τα ποιήματά του:
Τση πατρίδας μου το χρώμα, Αμάρι των χρωμάτων, εδώ Κουρήτες τραγουδούν και για την κρίση που περνούμε.
Η αγωνίστρια κ. Κατίνα Σηφακάκη της γενιάς του 40-45 μας διάβασε αρκετά από την πολυετή δράση της αγωνιζόμενη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εξασφαλίζονται με την αγάπη και την μετριοφροσύνη. Στρατεύτηκε στο Αλβανικό μέτωπο και βγήκε στο βουνό για ένα κόσμο που ονειρεύτηκε…
Ηταν ένας πραγματικά ιστορικός πανηγυρικός και πήρε άμεσα την απάντησή μου:
·Αγάπη λέξη ιερή γεμάτη μεγαλείο
που πρέπει να εμπεδωθεί σε καθενούς κρανίο!
Συνεχίστηκε η ξενάγηση: από αέρια 7500 αγελάδων η τρύπα του όζοντος, αετός 55 κιλών σε ύψωμα ως σύμβολο δύναμης κλπ. Παράκαμψη του δρόμου για Βουδαπέστη προς Βελιγράδι.. Περάσαμε τα σύνορα Ουγγαρίας Βοϊβοδίνας. Στάση για μεσημέρι και ξενάγηση στο Νόβισαντ πληθυσμού 350.000 κατοίκων. Συνεχίσαμε μέσω Βελιγραδίου με πολύ κέφι μέχρι που στις 7.45μμ φτάσαμε στη Jacodinaγια δείπνο και διανυκτέρευση.
7η ΗΜΕΡΑ : JACODINA– ΑΘΗΝΑ(950 χλμ)
Τετάρτη 30-10-2013: Αναχώρηση 6.15πμ χωρίς πρωινό. Το πήραμε σε πακέτο.
Και ο τελευταίος πρωινός χαιρετισμός μου:
·Εχθές ετελειώσανε οι μέρες τσ’εκδρομής μας
και μένει η σημερινή που’ ναι τσ’ επιστροφής μας.
·Ωραία επεράσαμε καθένας μας το ξέρει
και σήμερα γυρίζομε στση χώρας μας τα μέρη.
·Και θα’ ναι η διαδρομή πάρα πολύ μεγάλη
σύνορα θα περάσομε με προσοχή και πάλι.
·Ευχαριστούμενε πολύ για κατανόησή σας
η Παναγία κι ο Χριστός να βρίχνουνται μαζί σας!!!
Με συνεχή ξενάγηση και αμείωτο τον ρυθμό των υπολοίπων όπως πάντα φτάσαμε στις 10.55πμ στα σύνορα Σερβίας- F.Y.R.Ο.M.. και 12.27πμ από Γευγελή (F.Y.R.O.M.) στην Ελλάδα μας και είπα :
·Ελλάδα μας πανέμορφη είσαι σαν αγελάδα,
που άλλοι σε αρμέγουνε και πίνουνε το γάλα!
Μετά το μεσημεριανό μας φαγητό στον Πλαταμώνα αναχωρήσαμε στις 3.15μμ. Τα ανέκδοτα, οι ιστορίες μαντινάδες και ποιήματα συνεχίστηκαν όπως από τον κ. Μανώλη Μαρκίδη και άλλους.
Ο κ. Παναγιώτης Βαμιεδάκης έκανε τον αποχαιρετισμό του πρώτος από την Ομοσπονδία: Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ. Καλό χειμώνα. Καλό ταξίδι.
Ακολούθησε ο Πρόεδρος Στέφανος Αντωνακάκης ευχαρίστησε για την επιτυχία της εκδρομής όλους μας. « Η Ομοσπονδία μας ενώνει τους Αμαριώτες όπου γης». Τον οδηγό μας κ. Μιχάλη και ξεναγό μας κ. Αντώνη που έκαμαν ότι δυνατόν να πάμε γεροί και να γυρίσομε όλοι καταλήγοντας: «Σε επόμενη όλοι μαζί να μην λείπει κανείς μας». Στη συνέχεια ευχαρίστησα και εγώ όλους γενικά και θα ήθελα και τον καθένα ξεχωριστά, όμως ο χρόνος δεν επαρκεί και θα περιοριστώ με την κατανόησή σας στα εξής: Για την αγωνίστρια κ. Κατίνα Σηφακάκη :
·Τα ενενήντα πέρασες τα εκατό τα φτάνεις
εις τα 220 γενέθλια να κάνεις.
·Και ούλοι πού ’μαστ’ επαέ εσένα ν' ακλουθούμε
και μέχρι τότε στ’ εκδρομές παρέα να βρεθούμε!
Για τον ποιητή κ. Θεοχάρη (Χάρη) Αντωνάκη :
·Πολλά συγχαρητήρια στον ποιητή το Χάρη
καμάρι για το Φουρφουρά και ούλο το Αμάρι!
Για τον λυράρη κ. Μανώλη Μαρκίδη:
·Ευχαριστούμε τον αγαπητό λυράρη το Μαρκίδη
και θα’ πρεπε τη λύρα του να φέρει στο βουργίδι!
Για τον επιδέξιο οδηγό μας κ. Μιχάλη Βογιατζή :
·Ευχαριστούμενε πολύ τον οδηγό Μιχάλη,
που μέρες οδηγούσενε χωρίς ποτέ να σφάλλει!
Για τον υπέροχο ξεναγό μας κ. Αντώνη Γκιόλα:
·Αντώνη μας ξενάγησες με μνήμης μεγαλείο
και πρόταση μας να γραφτείς στο Γκίνες το βιβλίο.
Και για όλους τους εκδρομείς:
·Και ούλοι οι υπόλοιποι χρόνια πολλά να ζείτε
και σε επομεν’ εκδρομή να μας ακολουθείτε!!!
Ακολούθησε ο ξεναγός μας κ. Αντώνης Γκιόλας εκφράζοντας την ευαρέσκειά του προς όλους, που χάρη και στην θαυμάσια απόδοση του ρόλου του γράφοντος, η αποτελεσματικότητα της εκδρομής μας ξεπέρασε κάθε προηγούμενη.
Συνέχισαν και αρκετοί άλλοι με ευχαριστίες ανέκδοτα, μαντινάδες, ιστορίες, κ.λ.π. χωρίς βέβαια να μειωθεί η συχνότητα των κερασμάτων, όπως ο κ. Στέλιος Παλαιολόγος, η κ. Αθηνά Κυδωνάκη, η κ. Κατίνα Σηφακάκη, ο κ. Νίκος Κυδωνάκης, ο κ. Ιπποκράτης Χαλκιαδάκης, ο κ. Γιώργος Κόντας, ο κ. Θεοχάρης (Χάρης) Αντωνάκης, ο κ. Μανώλης Μακριδάκης από την Κυριάννα Ρεθύμνου που πέρα από τις ευχαριστίες του είπε πως στο σπίτι τους θα είμαστε ευπρόσδεκτοι όποτε περάσομε για ένα κέρασμα και μετέφερα και τις αντίστοιχες (ευχαριστίες) των υπολοίπων όπως και αρκετές μαντινάδες τόσο δικιές μου όσο και πολλών άλλων και όσες περίμενα την κατάλληλη ώρα όπως του κ. Στέλιου Παλαιολόγου για τα διαχρονικά μας παθήματα:
·Μας έρχεται κάθε σκατάς θαρρούμε πως σωθήκαμε,
και σε λιγάκι βλέπουμε πως ….. αποσκατωθήκαμε.
Της συζύγου μου Βούλας:
·Από τσι Μάλλες είμαι εγώ μα πήρα Αμαριώτη
κι αν θα χιονίζει και φυσά δε νιώθω τη κρυγιώτη!
Και για την κ. Ελισάβετ Μαρκίδη :
·Περνούμε το Μαλλιακό κ’ είν’ άφαντη η μαρίδα,
κέρασμα Αποστολιανής θέμε συκομαίδα
Ακαταπόνητα με αμείωτο το κέφι και ενώ πλησιάζαμε στον Πειραιά ήτο έκδηλη η επιθυμία να ξαναγυρίσουμε πίσω και να επαναλάβομε την τόσο ωραία εκδρομή, δείγμα της ψυχικής ανάτασης, που πραγματικά υπερίσχυσε της σωματικής κόπωσης από την τόσο μεγάλη ημερήσια διαδρομή πέραν των υπολοίπων.
Στις 8:45 μ.μ αποχαιρετίσαμε τους συντοπίτες μας για Κρήτη έξω από τα καράβια Φαιστός Παλλάς και Έλυρος που ο οδηγός μας είχε κερδίσει το στοίχημα να τα προλάβει.
Ο κύκλος της ανεκτίμητης ωραίας εκδρομής μας έκλεισε στην πλατειά Καραϊσκάκη, που ξεκίνησε, με τις καλύτερες αναμνήσεις των 7 ημερών και αρκετές καλές φωτογραφίες από όσε δόθηκαν στον, με πολύ μεράκι χειριστή της ιστοσελίδας μας :
www.omospamari.gr, κ. Γιάννη Σαβάκη, θα αναρτηθούν σε ανάλογη διάταξη για να θυμίζουν τον κύκλο της εκδρομής μας, που ξεκίνησε με μαντινάδες και κατέληξε όπως η Βιέννη σε ένα ΠΟΙΗΜΑ.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους