Απο: Α. ΝΟΥΚΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ <anouk@tee.gr>

Σε δύο εκδηλώσεις επικεντρώθηκε η δραστηριότητα του συλλόγου τον Αύγουστο στο Χωριό.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 13 Αυγούστου. Αφορά στην προβολή παλιών φωτογραφιών από τη συλλογή που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την έκδοση λευκώματος.

Από τις ομιλίες για τα εδώδιμα χόρτα

Η προβολή, αντίστοιχη εκείνης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 4η Μαρτίου 2012 εμπλουτισμένη με υλικό που προέκυψε, οργανώθηκε σε θεματικές ενότητες σχετικά με το περιεχόμενο τους. Οικογενειακές, άτομα και παρέες, της μετανάστευσης ιδιαίτερα εκείνης των αρχών του 20ου αιώνα στην Αμερική, του στρατού, της χωροφυλακής, σχολικές, στη δουλειά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, και γεγονότα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμμετοχή των πλέον ηλικιωμένων, από τους  οποίους     κάποιοι αναγνώρισαν πρόσωπα, άγνωστα στους νεότερους, άλλοι ερμήνευσαν το περιεχόμενο πολλών φωτογραφιών και αναφέρθηκαν σε  γεγονότα.

Η δεύτερη εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο σειράς δράσεων, που συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση και κατανόηση της έννοιας της βιοποικιλότητας, ως φυσικής κατάστασης.  Πως εκφράζεται στον τόπο μας και πως απειλείται στην εποχή μας. Αφορά σε δύο ομιλίες συνέχεια εκείνων του Αυγούστου 2011 για τον Πάλλευκο Κρίνο στην προϊστορική  Κρήτη, και τα Σπάνια και Απειλούμενα φυτά του Ψηλορείτη,

έκθεση “τσιτσιριστών”

Η πρώτη ομιλία της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών Γεωργίας Καμάρη με τίτλο: “Τα Αρχαιόφυτα της Κρήτης”  αφορούσε  σε φυτά που έχουν εισαχθεί πριν το 1500 μ.Χ. και εντάσσονται στις παραδοσιακές καλλιέργειες της Κρήτης.

Η δεύτερη ομιλία από την κ.  Αντωνία Ψαρουδάκη Γεωπόνο Φυτικής Παραγωγής, Διδάσκουσα του Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τίτλο “ Αυτοφυή Εδώδιμα Χόρτα  στην Ανατολική Κρήτη. Υφιστάμενη κατάσταση και Προοπτικές.”

Σύμφωνα με την ομιλήτρια, επιστημονικές έρευνες των τελευταίων χρόνων, έχουν καταδείξει την  διατροφική, φαρμακευτική και πολιτισμική αξία των αυτοφυών χόρτων και λαχανικών

Η εργασία που παρουσιάστηκε εξετάζει την δυναμικότητα των γενετικών δεξαμενών αυτών των σημαντικών διατροφικών πόρων στην ύπαιθρο της Κρήτης καθώς και τις συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση τους στις μέρες μας. Επισημάνθηκαν κίνδυνοι απώλειας της διατροφικής πληροφορίας και των γενετικών πόρων και προτάθηκαν λύσεις.

Η εκδήλωση με  τις ιστορικές Φωτογραφίες

Η ομιλίες πλαισιώθηκαν με  έκθεση συλλογής των ειδών των άγριων χόρτων  που χρησιμοποιούνται στις Κουρούτες και αλλού στο μαγείρεμα των τσιτσιριστών.

Συλλέκτριες η Αντωνία Ριζικιανού και η Μαρία Στεφανάκη.

H συλλογή περιείχε 25 είδη ενώ αναφέρθηκαν επί πλέον οκτώ, σύνολο 33  είδη για την παρασκευή αυτού του μοναδικού γευστικής απόλαυσης εδέσματος, τρανή απόδειξη πώς η έννοια της βιοποικιλότητας  είναι άρρηκτα δεμένη και συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του τόπου, συνήθειες που αξίζουν κάθε κόπο και κάθε προσπάθεια για την διάσωση και διάδοση τους.

Το Συμβούλιο ευχαριστεί και από αυτό το βήμα όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τις κυρίες που ετοίμασαν και προσέφεραν εξαιρετικά κεράσματα και στις δύο εκδηλώσεις.

 

Αριθμός Προβολών: 41