Μεγαλειώδης συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2023, στο Πετροχώρι Αμαρίου, στο καφενείο του Αντώνη Καραμπασάκη για να τιμηθεί η ζωή και το έργο του Αδάμ Πατρικαλάκη. Έγινε από τον παπά Γιώργη τρισάγιο.
Γύρω στα 150 άτομα έφαγαν, ήπιαν, χόρεψαν και τίμησαν τον Αδάμ Πατρικαλάκη. Υπήρχε φωτογραφικό υλικό με όλη του τη ζωή.
Η κρητική μουσική του Κώστα Μουντάκη ακουγόταν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία και του Μάνου Μουντάκη.
Ο Πρόεδρος των Αμαριωτών, Νίκος Κραουνάκης, ο τέως Πρόεδρος Στέφανος Αντωνακάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πετροχωρίου Λευτέρης Πατρικαλάκης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αμαρίου και πολλοί Αμαριώτες τίμησαν τη μνήμη του.
Πριν από 100 χρόνια, γεννήθηκε ο Αδάμ Πατρικαλάκης, το τελευταίο παιδί της οικογένειας του Μιχάλη και της Αγγελικής Πατρικαλάκη.
Ο Γιώργος, ο Στεφανής, η Μαρία, ο Λευτέρης και ο Μανώλης, τα αδέρφια του.
Γεννήθηκε το 1923 και το 1940 βρέθηκε στο Ρέθυμνο, στο Λύκειο με συμμαθητή τον Παύλο Βαρδινογιάννη.
Είχε ανοικτούς ορίζοντες. Τελείωσε την Ανωτάτη Εμπορική και πήρε σύνταξη από την Β’ Εφορία Περιστερίου ως Διευθυντής.
Είχε όραμα και ήθελε να δει το Πετροχώρι να πηγαίνει μπροστά.
Έφτιαξε το πρώτο ελαιοτριβείο, μαζί με τον Νίκο Βαρούχα και τον Γιάννη Τσαγκαράκη. Δημιούργησε βιοτεχνία ζυμαρικών, το «Ammari» η οποία δυστυχώς δεν άντεξε στον χρόνο.
Παντρεύτηκε το 1952 την Ευαγγελία Κοκαράκη από το Κλήμα της Μεσσαράς και απέκτησε τον Σταύρο και την Αγγελική.
Η Ευαγγελία ήταν στην εθνική αντίσταση τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, παίρνοντας ειδική αναγνώριση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σώζοντας άντρες από άλλα χωριά, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν όλα τα παλικάρια και τα σκότωσαν στο Άνω Μέρος Αμαρίου.
Τα καλύτερα χρόνια τα έζησε μετά τη σύνταξή του, όταν γύρισε με την γυναίκα του στο Κλήμα και έκανε τον βοσκό και τον αγρότη.
Φιλοξενούσε πάντοτε στο σπίτι του όποιον χρειαζόταν βοήθεια.
Άνθρωπος με φιλοσοφική σκέψη, με μαντινάδες, με οράματα και αγάπη για τον άνθρωπο, την Κρήτη, την Ελλάδα.
Δημιούργησε δυνατές φιλίες με τον Γιάννη και Μανώλη Μακρυδάκη, τον Αντώνη και Νίκο Μακρυδάκη από Θεσσαλονίκη, τον Μανώλη Χανιωτάκη από Θεσσαλονίκη, τον Νίκο Δεβεράκη από το Πετροχώρι, τον Τρύφωνα Μαρκοβίτση από τα Γιαννιτσά, τον Λαζαράτο Διονύση από Κεφαλονιά, τον Σταύρο Ζαχαριουδάκη του Αντωνίου, τον Αριστείδη Κοκαράκη, τον Λύσανδρο Κοκαράκη, τον Σχη Σταύρο Ζαχαριουδάκη, τον Στέφανο Στεφανάκη από Κουρούτες, τον Μανώλη Μαυρικάκη από τον Άγιο Νικόλαο, τον Στέλιο Καπαρό και τον Γιώργο Παττακό από το Άνω Μέρος, τους αξιωματικούς Αντώνη και Διογένη Καμπουράκη, τον Μιχάλη Μαθιουδάκη και τον στρατηγό Βασίλη Μαθιουδάκη από το Κλήμα.
Ένας μοναδικός άνθρωπος με πολλή αγάπη για όλους.
Ένας μοναδικός πατέρας, παππούς, ένας οικογενειάρχης.