Από : (madeincreta.gr)
Έγινε γνωστός με το προσωνύμιο παρά με τον ονοματεπώνυμο!
Του Μανόλη Παντινάκη
Τέσσερις… Πετεινοί έκραζαν πριν από χρόνια στην επαρχία Αμαρίου, ένας στο Άνω Μέρος, ένας στο Φουρφουρά, ένας στη Βισταγή κι ένας στην Αγία Φωτεινή. Όμως, και από τους τέσσερις αυτός στην Αγία Φωτεινή ήταν ο πιο… ζωηρός και μάλιστα κυριαρχούσε στο… κοτέτσι της οικογένειας του Χαράλαμπου Νεονάκη στους γειτονικούς Αποστόλους, αφού χρειάζονταν να πατήσει πόδι και να επιβληθεί ανάμεσα σε έξι… πουλάδες που ήταν οι αδελφές του!
Σήμερα οι… Πετεινοί μειώθηκαν σε αριθμό στα χωριά της περιοχής, αφού ένας ή δυο έχουν παραδώσει την ψυχή τους και παρόμοια σύνθεση στην οικογένεια με αυτή του Νεονάκη έχει ο λαϊκός καλλιτέχνης και Ζορμπάς στο Θρόνος Νικηφόρος Σηφακάκης που στη φαμίλια του έχει τέσσερις κόρες και ένα γιό, όχι όμως… Πετεινό!
Ο Νίκος Νεονάκης ο κυρίαρχος πλέον… κούκλης, όπως αποκαλούν τον κόκορα στην Κρήτη έχει συμβιβαστεί με το προσωνύμιο από τότε που το έλαβε στα παιδικά του χρόνια, χωρίς ούτε και αυτός να ξέρει το νονό του.
Δεν τον απασχολεί όμως γιατί έτσι τον γνωρίζουν πλέον «οι πάντες εντός και εκτός Αμαρίου» και είναι ο… ηγέτης του κοτετσιού! Επιπλέον το στέκι του(ταβέρνα και κρεοπωλείο) έχει γίνει το σημείο αναφοράς της περιοχής. Ενδεικτικά, όταν ζητείται συνάντηση, το ραντεβού δίδεται «για καφέ στου Πετεινού», όπως έγινε πρόσφατα με τον δήμαρχο Αμαρίου Στέφανο Σημαντήρα…
Ο Νίκος Νεονάκης ή κύριος Πετεινός κόβει
στο κρεοπωλείο του τον… πετεινό
Η μητέρα του Καλλιόπη που την «ψήλωσαν σε Πόπη», μεγάλη μάνα εφτά παιδιών, του Πετεινού και των έξι πουλάδων, δεν δυσανασχετεί με το άλλο… βαφτιστικό του γιού της Νίκου, αλλά και ούτε πως γέννησε στα εφτά παιδιά τα έξι θηλυκά. «Ο Νίκος, ο Πετεινός», θα πει «γεννήθηκε στις 29 του Δεκέμβρη του ’61. Όταν τον έφερα από το νοσοκομείο στο χωριό ο μακαρίτης ο άντρας μου έπαιξε μπαλοτές, όχι πως ήλθε ο γιος μετά από δυο κόρες. Ο Νίκος είναι το τρίτο μου παιδί και ειλικρινά σας λέγω πως το ίδιο τον είχε, όπως και όλα μας τα παιδιά.»
Και βέβαια πριν μισό αιώνα και πλέον, για τους πατριάρχες στις οικογένειες των βουνών της ρίζας, το να έρχεται ο γιος μετά από το… χορό των θηλυκών, θεωρούνταν «το γεγονός της χρονιάς».
Όμως αν έρχονταν και πάλι γυναίκα, έπεφτε, δυστυχώς, μαύρο και τα πράγματα άλλαζαν! Μέχρι να επανέλθει η διάθεση στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, περνούσε καιρό! Αυτό συνέβη κι όταν γεννήθηκε ο Πετεινός, θυμάται η μητέρα του: «Μαζί με εμένα ήταν και μια άλλη γυναίκα από τον Άη Βασίλη που γέννησε τη δεύτερη κόρη. Ο άντρας της δεν ήλθε ούτε να δει ούτε αυτή ούτε το μωρό. Ο άντρας μου δεν ήταν το ίδιο, ήταν άντρας των αντρών και δεν καταπιάνονταν με μικροπρέπειες…»
Πετεινός και δίπλα στη ζυγαριά του κρεοπωλείου, για την… ακρίβεια του βάρους
Πετεινός και στο… τσιγκέλι
ΟΙ… ΠΟΥΛΑΔΕΣ
«Φτάνουμε οι πετεινοί στο Αμάρι», σημειώνει για τον αριθμό των ατόμων με το ίδιο παρατσούκλι στην επαρχία, ο Νίκος Νεονάκης και συνεχίζει: «Μου το κόλλησαν από παιδάκι επειδή ήμουν ο μοναχοκόκορας στο κοτέτσι και οι αδερφές μου με είχαν ξενηνιάσει!
Ένιωθα αγάς και η γυναίκα μου με έλεγε ξενηνιασμένο. Από μικρός αγαπούσα τις τηγανητές πατάτες και σε κάθε φαγητό τις ήθελα. Ώσπου, την έκοψα τη συνήθεια όταν αρνήθηκε να μου κάνει κάτι ξεχωριστό από τους άλλους και μου είπε αν θέλω τηγανητές πατάτες να πάω να μου τις τηγανίσει η μάνα μου! Ε, τότε συμβιβάστηκα…»
Οι τρεις από τις έξι αδελφές… πουλάδες και ο… Πετεινός, έμειναν στην Αγία Φωτεινή και στα πέριξ! Η Δήμητρα παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στο Θρόνος, η Αθανασία διατηρεί καφενείο και ταβέρνα στους Αποστόλους, η Μαρία λειτουργεί κομμωτήριο στην Αγία Φωτεινή, ενώ οι άλλες τρείς ξενιτεύτηκαν. Η Ειρήνη στην Αμερική έχοντας εστιατόρια, η Μυρωνία είναι δημόσιος υπάλληλος στην Αθήνα όπως στην Αθήνα βρίσκεται και η Γεωργία που εργάζεται ως υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία…
Και τα εφτά παιδιά του Χαράλαμπου Νεονάκη, του γνωστού «Μπάμπη», εκτός από ένα δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη αγορά και ως φαίνεται το εμπόριο και η παροχή υπηρεσιών είναι στα ενδιαφέροντά τους.
Ο Νίκος ο Πετεινός και δίπλα του η Ενωσία Μυτάρα,
τώρα και πολλά χρόνια κυρία Πετεινού
«Το μαγαζί της Αθανασίας», σημειώνει ο Νεονάκης ο … Πετεινός, «ήταν του παππού μου του Νίκου του Παντέρμου, του Παντερμονικολή και το έκανε καφενείο και κρεοπωλείο. Το κληρονόμησε ο πατέρας μου ο Μπάμπης και συνέχισε τις ίδιες λειτουργίες, ήλθε μετά στην αδερφή μου στην Αθανασία και έφυγα εγώ και ήλθα στην Αγία Φωτεινή έχοντας τα ίδια αντικείμενα δραστηριότητας…»
Και δεν είναι μόνο που ακούγεται ο 51 χρόνων Νίκος Νεονάκης κυρίως ως Πετεινός! Στο κρεοπωλείο του, τονίζοντας το προσωνύμιο του, έχει εγκαταστήσει και ομοιώματα κοκόρων! Ένα δίπλα στη ζυγαριά, για να… εποπτεύει το βάρος των πωλούμενων ειδών κρέατος και τυροκομικών και ένα στα τσιγκέλια. Και το σημαντικό: Στην ταβέρνα στα σπεσιαλιτέ της ξεχωρίζει «ο κοκκινιστός κόκορας με μπάμιες, πατάτες κ.ά.»
Η Μαρία, από τις έξι… πουλάδες της οικογένειας
του Χαράλαμπου Νεονάκη στους Αποστόλους