Γέννηση

Τον Φεβρουάριο, η Ελπινίκη  Λαγγουβάρδου  του Νικολάου και της  Λένας,  ,  απέκτησε ένα υγιέστατο  αγοράκι με τον σύζυγο της Ονούφριο, στο Μπάρι της Ιταλίας ,όπου  ζουν και εργάζονται. Μαζί τους είναι και  οι ευτυχείς  γονείς της Ελπίς, να υποδεχθούν το πρώτο τους  εγγονάκι !

Να σας ζήσει.

Γάμος και βάπτιση.

Το Σάββατο στις 30 Δεκεμβρίου , έγινε ο γάμος της Μαρίας Χριστοδουλάκη ,της Χρυσής, και του Λευτέρη  Μανουσογιωργάκη, του Γεωργίου και της Κατερίνας.

Στην συνέχεια έκαναν και την βάπτιση της κόρης τους. Τα μυστήρια  ετελέσθησαν στην Μητρόπολη  Ρεθύμνου. Κουμπάρος  ο Νίκος Πολιουδάκης. Νονοί η Χρύσα Σταθάκη και  ο Ηλίας Σαρτζετάκης, που  έδωσαν  στη  νεοφώτιστη το  όνομα  Κατερίνα .Η πολύ ωραία δεξίωση έγινε στο κέντρο Γεράνι Palace, στο Ρέθυμνο.

Να ζήσετε  όλοι μαζί ευτυχισμένοι

Αρραβώνας 
Στις  25/12/2017 ο Άγγελος Τσαγρής  αρραβωνιάστηκε την Γεωργία Κορλού  από την Καρδίτσα  στο ξεκίνημα της καινούργιας σας ζωής ευχόμαστε ολόψυχα κάθε ευτυχία

Βασιλόπιτα  2018

Στην αίθουσα του συλλόγου μας, στο καμάρι μας, κόψαμε και φέτος την βασιλόπιτα, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου όλο το χωριό και οι φίλοι μας. Όλο το  διοικητικό συμβούλιο , με τον πρόεδρό μας Αριστομένη Ψιστάκη που πάντα προσπαθούν, πρόθυμα για την πρόοδο του χωριού μας. Μαζί μας ήταν και ο Δήμαρχος Αμαρίου κύριος  Μουρτζανός και ο Αντιδήμαρχος κύριος Φραγγιουδάκης  επίσης ο πρόεδρος  Δ.Σ. Αμαρίου κύριος Γαλάτιος Μοσχονάς. Ο Ιερέας μας Ζαχαρίας Κουφάκης έκανε τον Αγιασμό. Όλοι μαζί περάσαμε μια όμορφη βραδιά .  Και του χρόνου!

Κηδεία

Στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου πέθανε  στις 3  Μαρτίου , η Ελευθερία  Παύλου Βουμβουράκη ετών  96 .Η κηδεία της έγινε στην Βισταγή .

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Ιστορική αναδρομή του χωριού Βισταγή

Η πραγματική ονομασία του χωριού είναι «Πισταγή”, κεκτημένης ταχύτητας όμως, όλοι την λένε «Μπισταή”. Από το 1577 αναφέρεται από τον Fr. Barozzi σαν «Pistagi”, υπαγόμενη στην επαρχία Αμαρίου. Από τον Καστροφύλακα το 1583, σαν «Pistagi” με  451 κατοίκους. Από τον Βασιλικάτα, σαν «Bistagi” to 1630. Από τον Μανώλη Βαρούχα ( Νοταριακές πράξεις) Αμαρίου 1597-1613 αναφέρεται σαν «Πισταγή” 90 φορές με αρκετά μάλιστα συμβόλαια.Ο Χουρμούζης Βυζάντιος, την αναφέρει σαν ” Πισταγή” το 1842.Στην απογραφή του 1881, αναφέρεται σαν «Πισταγή” και υπάγεται στον Δήμο Μοναστηρακίου, με 514 κατοίκους χριστιανούς.1900 , από δω και πέρα γράφεται ” Μπισταγή” για να καταλήξει αργότερα «Βισταγή”.

Ο ‘Άγγλος φιλοκρητικός , Ιλαρίων Σκίννερ, που κατέβηκε με πολλούς άλλους ευρωπαίους φιλοκρητικούς , για να πολεμήσει αντάμα με τους Κρήτες το Τούρκικο θεριό, στο βιβλίο του «Σκληραγωγία εν Κρήτη” κατά το 1867, μιλάει για το πολυπληθές χωριό της «Πισταγής”.

Περιγράφει τις ομορφιές της τοποθεσίας αλλά και την παλληκαροσύνη των κατοίκων και την ικανότητα τους στη χρήση του μαχαιριού.

Ιδιαίτερη όμως αναφορά για τους κατοίκους του χωριού κάνει ο Παντελής Πρεβελάκης στο βιβλίο του ” Ο Κρητικός – Η πρώτη Λευτεριά” λέει ” Πρώτοι – πρώτοι έφταναν οι άντρες από το χωριό Μπισταγή ,θαρραλέοι, ξανθοί, μεγαλόκορμοι, στολισμένοι στάρματα και στα παφίλια.”

Η τοποθεσία του πρώτου οικισμού ήταν περίπου 2χλμ νοτιότερα , στη θέση ” Ξεροχώρι”.

Η παράδοση λέει, ότι στο μέρος που είναι σήμερα κτισμένο το χωριό υπήρχε δάσος πυκνό κι ότι  ένας βοσκός που έβοσκε εκεί τα ζώα του παρατήρησε το εξής περιστατικό.

‘Ένας μεγαλόσωμος τράγος εξαφανιζόταν για λίγο και παρουσιαζόταν μετά με βρεγμένο το γένι του! Τον παρακολούθησε λοιπόν ο βοσκός κι έτσι ανακάλυψε την πηγή του νερού.

Μεταφέρθηκε λοιπόν ο οικισμός «Ξεροχώρι” στην νέα θέση λόγο της πηγής.

Οι κάτοικοι κυρίως κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Σήμερα όμως έχει να επιδείξει λαμπρούς επιστήμονες, μάλιστα ιατρούς , δικηγόρους, στρατιωτικούς , τραπεζικούς, κι άλλους πολλούς άξιους άντρες και γυναίκες.

Πηγές : «Μελέτη” ‘Άρης  Κουτάκης Παπά Ελευθέριος Φουρτίνης

Στο βάθος των αιώνων , χάνουμε τα ονόματα των πρώτων οικιστών. Διασώζωνται μερικά από συμβόλαια του Νοτάριου ( συμβολαιογράφου) Μ. Βαρούχα, ο οποίος από το έτος 1597 που άρχισε, αναφέρει μερικά ονόματα από το χωριό «Πισταγή”.

Τα κορίτσια τα λέει με την κατάληξη «πούλα” δηλ Λαγκουβαρδοπούλα , Βλαστοπούλα , Δευτερεγοπούλα κ.λ.π.

Αναφέρει τον ευλαβέστατο παπά Γεώργη Λαγκουβάρδο , Ιωάννη Δράκο , Μάρκο Παπαγιανόπουλο , Ιωάννη του Χαλόπα , Νικόλαο Κοπανά , Κωνσταντή Βλαστού Σαρμάνη , Κωνσταντή Μουριζή. Αυτά το έτος 1604 Εμμανουήλ Βαρούχας.

Στα Βάθη των αιώνων χάνουμε, τα ονόματα των πρώτων οικιστών. Έχουμε όμως ιδιαίτερα παλαιά επίθετα οικογενειών τα οποία υπάρχουν στο χωριό ακόμη.

Βεργίτσης , Σφακιανάκης, Προβιάς, Λαμπίρης , Πατένας , Πάτερος , Λαγκουβάρδος , Μαλλιαρός , Γαργερός, Μανούσακας , Φουρτίνης , Τσαγρής , Ξανθός , Αδύναμος , Γερογιάννης , Κούμάντος, Σκουλούδης, Κατσούγκρης, Κυπαρίσσης , Χριστοδουλάκης , Βουμβουράκης , Γεωργουλάκης , Παπαδάκης , Λαϊνάκης, Ψιστάκις, Βροντάκης ,Καουκάκης , Νικολιδάκης , Σουφαλιδάκης , Δρανδράκης.

Η κάθε μία οικογένεια με την δική της ιστορία. Αλλά και πολλά ιδιαίτερα αρχαία ονόματα Κλέαρχος , Χαρίτος , Χαρίλαος, Χαρίδημος, Μανούσος , Φρίξος, Αχιλλέας , Μενέλαος, Άγγελος , Αλέξανδρος , Θεμιστοκλής, Νικήστρατος , Νικόδημος, Κίμων, αλλά και Αριάδνη , Θεονύμφη ,Ελπινίκη , Κλειώ, Αριστέα, Ουρανία , Αλεξάνδρα, Ιουλία, Δόξα .

Καλό Πάσχα

Αλέξανδρος Προβιάς

Αριθμός Προβολών: 276