Τη Παρασκευή   29 Δεκεμβρίου 2017 το βράδυ ,οι Πατσώτες  της Αθήνας  πραγματοποίησαν  τον ετήσιο χορό τους με μεγάλη επιτυχία στο νέο  Κέντρο ΑΟΡΗ  (Κηφισού 40 δίπλα στα ΚΤΕΛ Κηφισού)  των αδελφών Σταυρακάκη. Στη διασκέδαση ήταν ,  το  μουσικό συγκρότημα των αδελφών Γιώργου και Νίκου Στρατάκη και  το χορευτικό συγκρότημα Δικταίοι Καστρινοί  του Γιώργη Φραγκάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο ήρωας Ελευθέριος  Γ. Χαροκόπος ο οποίος πολέμησε στον Α΄ ΠΠ στη Μικρασιατική εκστρατεία όπου και τραυματίστηκε και στη Μάχη της Κρήτης. Τη τιμητική πλακέτα  επέδωσε στον γυιό του Γιώργο  ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γιώργος Μαριδάκης .Επίσης τιμήθηκε ο ιερέας του Χωριού μας αιδεσιμότατος Ευάγγελος Παντινάκης για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο τόπο του προκειμένου να παραμείνει ζωντανός. Τη τιμητική πλακέτα επέδωσε ο Πρόεδρος των ΑΧΕΠΑΝΣ ΑΘΗΝΩΝ  Ιατρός κος Χονδρός Δημήτριος .Τέλος  βραβεύθηκε και η Ζαχαρένια Παττακού  σαν ηρωίδα γυναίκα της κατοχής  και τη τιμητική πλακέτα επέδωσε η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Ακολούθησαν 3 βραβεύσεις  σε παιδιά που εισήλθαν σε ανώτατες Σχολές  το καλοκαίρι που πέρασε ή εξήλθαν από αυτές μετά από επιτυχή αποφοίτηση : Τη Αμαλία Χαροκόπου,τη Νεφέλη Φ.Ακουμιανάκη και Άννα Ι.Σαββάκη

Η  βραδιά  κύλισε σε έντονους ρυθμούς κεφιού και χαράς  αλλά και συγκίνησης πολλές φορές  και όλοι στο τέλος έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι . Είχαμε την ευκαιρία  να συναντηθούμε όλοι οι Πατσώτες της Αθήνας να ξαναδεί ο καθένας  χωριανός  τον άλλο ,συγγενή ή φίλο ,να πούμε τα βάσανα και τα προβλήματά μας  , αλλά να δούμε και άλλους φίλους από άλλα χωριά ή από άλλα μέρη της Κρήτης. Συγκινητική η προσέλευση πολλών Παντανασσωτών και μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους .

Για την επιτυχία της βραδιάς εργάστηκε με μεράκι όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και ιδιαίτερα τα νέα μέλη του. Η μόνη ανησυχία που είχαμε ,ήταν πώς θα τακτοποιήσουμε  όλους  τους  καλεσμένους μας  ,επειδή οι δηλώσεις συμμετοχής ήταν περισσότερες  από τα καθίσματα που διαθέτει το κέντρο .Τελικά ως δια μαγείας ,τακτοποιήθηκαν όλοι.

Τέλος  οφείλω να ευχαριστήσω  τους ιδιοκτήτες  του Κέντρου ,Γιάννη και Δημήτρη Σταυρακάκη  ,για τον  υπέροχο χώρο που δημιούργησαν με μεράκι και φαντασία  ,ώστε να αισθάνεται ο κάθε επισκέπτης  την αρχοντιά και τη κρητική φιλοξενία. Κυρίως όμως θέλω να τους ευχαριστήσω  για το περίσσευμα καρδιάς που κατέθεσαν  και οι δυό τους  και ήταν πάντα δίπλα μας ,ακούραστοι  και πανέτοιμοι για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Ευχαριστώ επίσης τους Χορηγούς και Δωροθέτες της εκδήλωσης .

Εύχομαι σε όλους τους χωριανούς μας υγεία και προκοπή και του χρόνου να είμαστε όλοι παρόντες

Δείτε το βίντεο :  https://www.youtube.com/watch?v=QtKEJDsIoK8

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=_7X76H4cntA

Αντώνης Μυτιληνάκης

Αντιστράτηγος ε.α. επί τιμή

 

 

 

 

ΟΜΙΛΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 29-12-2017 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΟΡΗ ,ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Γ.ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ

 

Πώς να μιλήσω, τι να πω

και πώς ν’ αποτολμήσω

την αντριωσύνη κι αρχοντιά

σε λόγια να τις κλείσω;

 

Πήρα μολύβι και χαρτί

Κι έφερα τη μορφή σου

Απ’ της ψυχής τα τρίσβαθα

Για την ιστόρησή σου.

 

Έχουν περάσει 32 ½ χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα. Έλλειψη όμως μόνο σωματική γιατί τον έχουμε δίπλα μας, κοντά μας, συμβουλάτορα και επιβραβευτή.

Με αστείρευτη ψυχική δύναμη ξεπερνούσε την καταπόνηση που του δημιουργούσε ο βαρύτατος τραυματισμός του και πάντα ένοιωθε έτοιμος να προσφέρει στην οικογένεια και την πατρίδα.

Γεννήθηκε το 1896 από τον Γεώργιο και την Αμαλία Χαροκόπου.

Κατατάχθηκε το 1916 στο 1ο Κρητών και το 1917 προήχθη σε δεκανέα. Συμμετείχε στην εκστρατεία των συμμάχων στην Ουκρανία και το 1919 προήχθη σε λοχία. Πολέμησε στη Μικρά Ασία (Εσκί Σεχήρ, Αλμυρά έρημο, Σαγγάριο). Τραυματίστηκε τρεις φορές με σοβαρότερο τον τραυματισμό του στις επιχειρήσεις της 13/8/1921, με βλήμα μέσα στους πνεύμονες που και έμεινε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, προκαλώντας του συχνές αιμοπτύσεις. Ήταν τότε ετοιμοθάνατος και μεταφέρθηκε από τη Μικρά Ασία στον Πειραιά, προσβεβλημένος από τέτανο. Του απονεμήθηκε πολεμικός σταυρός Γ’ τάξεως.

Προβιβάσθηκε στο βαθμό του ανθυπολοχαγού το 1922.

Παρά τη βαρύτατη αναπηρία του, από τον Ιούνιο 1941 μέχρι και τον Μάιο 1945 συμμετείχε στην εθνική αντίσταση και τις εθνικές ανταρτικές ομάδες. Έλαβε μέρος στη μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο (Κόρακα καμάρα, Περιβόλια) ως εθνικός αγωνιστής μέλος της ΕΟΕ Ρεθύμνης και ύστερα από την πτώση του νησιού ως ομαδάρχης στην εθνική ανταρτική οργάνωση Χρ. Τζιφάκη.

Φυλακίστηκε από τους Γερμανούς, καταδικάσθηκε δις σε θάνατο και δραπέτευσε, βοηθούμενος από την οργάνωση.

Το 1944 είχε τοποθετηθεί ως αξιωματικός του φρουραρχείου Ρεθύμνης και απολύθηκε την 31/5/1945. Του απονεμήθηκε μετάλιο εθνικής αντίστασης το 1957, για τις εξαίρετες υπηρεσίες του.

Στις εκθέσεις του διοικητή ενόπλων τμημάτων Ρεθύμνης Γ. Βάμβουκα και του στρατιωτικού διοικητή Ρεθύμνης και στα στοιχεία της ένωσης αγωνιστών εθνικής αντίστασης αναφέρεται «Ήταν γεννημένος για να αγαπά την ελευθερία. Παρά το επικίνδυνο τραύμα του, αεικίνητος, εξετέλεσε επικινδύνους αποστολάς με κίνδυνο της ζωής του. Εξαιρετική η δράσις του εις όλους τους τομείς: Διαφυγή Άγγλων, υπόθαλψις ηγετικών στελεχών του αγώνος, σύνδεσμος διαβιβάσεων ελλήνων και άγγλων αξιωματικών. Παρείχε πληροφορίας υψίστης σημασίας προς την διοίκησιν. Συγκρότησε ένοπλον ανταρτικήν ομάδα και εγκατεστάθησαν εις λημέριον ΒΑ της πλαγιάς του Βρύσινα από τον Σεπτέμβριο του 1944. Είχε διοικητική και πολεμική ικανότητα αρίστη. Ήταν επιβλητικός, σοβαρός ανιδιοτελής και τίμιος».

Ο στρατάρχης Alexander, ανώτατος διοικητής των συμμάχων στο μέτωπο της Μεσογείου του απένειμε πιστοποιητικό, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για τη βοήθεια που έδωσε σε ναύτες, στρατιώτες και αεροπόρους της Βρεττανικής κοινοπολιτείας για να δραπετεύσουν ή να αποφύγουν τη σύλληψη από τον εχθρό, οργανώνοντας με υποδειγματικό τρόπο τις αποστολές.

Παντρεύτηκε με την Ελένη Προκοπάκη, που και αυτή είχε αναπτύξει αξιόλογη κοινωνική δράση την περίοδο του πολέμου, όπως προκύπτει από τις ευχαριστήριες επιστολές της οργάνωσης «Φανέλλα του στρατιώτη». Απέκτησαν πέντε παιδιά, τα: Αμαλία, Γεώργιο, Χρυσή, Σοφία και Αλεξάνδρα και, παρά τις αντιξοότητες, τα εφοδίασαν με τους πολύτιμους θησαυρούς της προσωπικότητάς τους.

 

Διαβήκαν χρόνοι και καιροί

κυλά η κάθε μέρα

κι ευχαριστούμε το Θεό

που σ’ είχαμε πατέρα.

 

Θέλω να σημειώσω ότι για τη δράση του πατέρα, άντλησα τις πληροφορίες μου από τα έγγραφα της εποχής και τις θύμησες από τ’ αδέρφια μου.

Ευχαριστώ επίσης ιδιαίτερα τον Στρατηγό Αντώνη Μυτιληνάκη, για την πολύτιμη βοήθειά του και τις υποδείξεις του στην έρευνά μου.

Αλεξάνδρα Χαροκόπου – Καρατζά

Α/Α        Χορηγοί εκδήλωσης Πατσωτών Αθήνας 29/12/2017 ΑΟΡΗ

1              CANDIA STROM  του  Μπάμπη Βεληβασάκη .

2              Hellas Planet L.T.D Κανελλόπουλος Γεώργιος Δεκελείας 185 Αχαρναί.

3              icone store  του Νίκου Κουμεντάκη.

4              ΑΝΕΚ LINES & BLUE STAR FERRIES.

5              Βιομηχανία κουφωμάτων Union Profile του Κουμεντάκη Νίκο Κηφισού 44.

6              Δωμάτια Απόδρασης The Lock Escape Rooms.

7              Επαγγελματικός Εξοπλισμός Μαζικής Εστίασης – Κλιματισμός ΣΑΒΒΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ.

8              Εταιρεία ΕΡΜΗΣ Πανδρόσου 26 Παττακός Γεώργιος.

9              ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ.

10           Ιστορικός συγγραφέα Γεώργιος Χαροκόπος.

11           Κέντρο ΑΟΡΗ λεωφόρος Κηφισού 40 Αθήνα (Δίπλα στα ΚΤΕΛ).

12           Κόνσολας Travel .

13           Κρητικό Μεζεδοπωλείο Πατούχας στη Καλλιθέα .

14           Μαγαζί Ελιδάκι και Ρακάκι στη Γλυφάδα – Πρόσφορα του Νίκου Ζουριδάκη .

15           ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.

16          Όμιλος Βαρδινογιάννη.

17           ΟΠΤΟΜΕΤΡΟΝ της Στεφανίας Φλουρή.

18           Παύλος Κανελλόπουλος.

19           Πρατήριο υγρών καυσίμων Οικονομάκης Γεώργιος Φιλαφελφείας 45 Αχαρναί.

20           Σαββάκης Κώστας Γ Παπανδρέου 117 Μεταμόρφωση.

21           Σαββάκης Σταύρος Φιλελλήνων 13 Καματερό.

22           Ταβέρνα «ΔΡΥΜΟΣ” Χαροκόπος Αντώνης  .

23           Ταβέρνα ΠΑΝΑΚΡΟΝ Χαροκόπος Αντώνης  .

24           Ταβέρνα ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ Νικήστρατος Χαροκόπος.

25           Τσαφάς Λεωνίδας STIL SILVER .

26           Φανοποιείο Γιώργος Γαμπιεράκης

27            Ο Σύλλογο του χωριού μας.

Αριθμός Προβολών: 247