Αναδημοσίευση από : rethnea.gr

 
21/01/2016
 
Σεπτέμβριος του 1951. Η καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου χτυπά. Είναι το κάλεσμα των μικρών μαθητών να πάνε στο σχολείο και ο δάσκαλος Κωστής Κουμεντάκης υποδέχεται 39 ιδιαίτερα προσωπάκια από την Παντάνασσα για να τους μεταδώσει γνώσεις, να μεταλαμπαδεύσει ιδέες, να διαμορφώσει χαρακτήρες.
 
Τα παιδιά βρίσκονται για πρώτη φορά στο νέο τους σχολείο και η ζωή στην Παντάνασσα αρχίζει να αποκτά μια άλλη δυναμική. Έχει άλλωστε προηγηθεί η κατοχή, το κάψιμο σπιτιών από τους Γερμανούς και η δυσλειτουργία του σχολείου. Σημειωτέον ότι το πρώτο σχολείο στην Παντάνασσα ξεκίνησε τη λειτουργία του σε διαφορετικό χώρο κατά τη 10ετία του 1910 και σύμφωνα με πληροφορίες εκεί φοίτησαν και παιδιά μουσουλμάνων. Το 1951 μεταφέρεται στο χώρο όπου και τώρα βρίσκεται το κτίριο και έκτοτε δεκάδες παιδιών μαθαίνουν τα πρώτα τους γράμματα κοντά σε αγαπητούς και ξεχωριστούς δασκάλους.
Ιούνιος 2003. Ο δάσκαλος παπα-Γιώργης Καναβάς χτυπά για τελευταία φορά το κουδούνι του σχολείου και αποχαιρετά όχι μόνο τη σχολική χρονιά 2002-2003 αλλά και τα έξι εναπομείναντα παιδιά που έρχονται από Πατσό και Βολιώνες. Με παράπονο κλειδώνει την πόρτα και είναι σχεδόν βέβαιος πως η αίθουσα δε θα ξαναγεμίζει με παιδικές φωνές και ο αέρας δε θα ξαναμυρίσει ξυσμένο μολύβι. Τούτο είναι λυπηρό για τη ζωή και του ίδιου του χωριού καθώς το κλείσιμο του σχολείου σηματοδοτεί την πτώση, κυρίως ηθική, της μικρής κοινωνίας.
 
Τα χρόνια περνούν και το κτίριο σιγά σιγά αρχίζει να καταρρέει στην κυριολεξία. Ο Σύλλογος Παντανασσωτών Αθήνας αναλαμβάνει λοιπόν την πρωτοβουλία της αναστήλωσης του χώρου, ώστε να γίνει συνεδριακός χώρος και χώρος πολιτισμού για τους κατοίκους του χωριού. Έτσι αφ' ενός θα διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και αφ' ετέρου θα σφραγιστούν αναμνήσεις και άνθρωποι που φοίτησαν σε αυτό το σχολείο και δε θα περάσουν στη λήθη μαζί με τόσα και τόσα άλλα επειδή δε βρέθηκε κανείς να φροντίσει για τη διαφύλαξη και διαιώνισή τους, κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
 
Πράγματι, ο Δήμος Αμαρίου παραχωρεί το κτίριο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Παντάνασσας και το έργο εντάσσεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, οπότε και οι εργασίες περατώνονται το περασμένο καλοκαίρι. Στις 27 Δεκεμβρίου 2015 γίνονται τα εγκαίνια του χώρου παρουσία του Δημάρχου Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανού, του Αντιδημάρχου και δημοτικών συμβούλων καθώς επίσης και του προέδρου του Συλλόγου Παντανασσωτών Αθήνας, o οποίος στάθηκε πρωτεργάτης και υπέρμαχος για την εκπόνηση του εγχειρήματος, του μελετητή και του μηχανικού του έργου. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παντάνασσας πλαισιωμένα από τους χωριανούς παραδίδουν πλέον με συγκίνηση αλλά και περισσή χαρά το χώρο που φιλοξένησε τόσες γενιές Παντανασσωτών κατά τα πρώτα αθώα και δημιουργικά χρόνια της ζωής τους.
 
Το «Συγχαρητήρια!» προς τους δύο Συλλόγους για τη συνεργασία και την αγάπη που επέδειξαν για το χωριό ίσως φαντάζει ελάχιστο μπροστά σε μια τόσο δύσκολη και πολλές φορές γεμάτη προβλήματα ενέργεια. Ευχή, όμως, ως μαθήτρια που φοίτησε σε τούτο το σχολείο είναι η προσπάθεια αυτή να γίνει το εφαλτήριο για μια σειρά πρωτοβουλιών, εξίσου σπουδαίων, που πάντοτε θα ξεκινούν το ίδιο ζωηρά και δραστήρια ώστε το χωριό μας να ατενίζει το μέλλον αισιόδοξα, ζωντανά και δημιουργικά. Μα πάνω απ' όλα ενωμένα.
 
Μαρία Γ. Καναβά
Αριθμός Προβολών: 3