• Εκθειάστηκε ιδιαίτερα το συνολικό έργο του συγγραφέα-ερευνητή

22/08/2017 της Εύας Λαδιά (αποσπάσματα από ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ)

 

   Ημέρα αντάξια του ιστορικού και πολιτιστικού του παρελθόντος έζησε ο Άγιος Ιωάννης Αμαρίου με την παρουσίαση του βιβλίου «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές» που υπογράφει ο επιφανής συντοπίτης κ. Σταύρος Εμμ. Φωτάκης. Κατάμεστη από κόσμο η πλατεία έξω από το Πνευματικό Κέντρο του χωριού το απόγευμα της Δευτέρας 14 Αυγούστου 2017, τιμούσε έναν συγγραφέα που χάρις στις μελέτες και στις παρουσιάσεις του έβγαλε το χωριό του από τα τείχη της αφάνειας και μας το γνώρισε γωνιά γωνιά αναδεικνύοντας και τις σημαντικές μορφές του, που δεν είναι λίγες. Από τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου Αγίου Ιωάννη, που ανέλαβε την οργάνωση, είχαν όλα διευθετηθεί στην εντέλεια, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί εκδήλωση σε πνευματικό κέντρο μεγαλούπολης. Με τον άρτιο συντονισμό του προέδρου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Ο ΚΥΜΙΝΑΡΗΣ» κ. Μιχάλη Καπαρού, χαιρέτισαν την εκδήλωση με ιδιαίτερα θερμά λόγια ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου κ. Νίκος Κραουνάκης.

Ένας σπουδαίος ερευνητής

   Αναφερόμενος στον συγγραφέα ο συντονιστής κ. Καπαρός εστίασε σε χρήσιμα βιογραφικά στοιχεία που αναδεικνύουν την προσωπικότητά του και κατέληξε : «Συγχαίρουμε από καρδιάς τον Σταύρο Φωτάκη, για το αξιόλογο συγγραφικό του έργο και για τις πέντε επαινετικές διακρίσεις του από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι μεγάλη τιμή για το χωριό μας και το Αμάρι γενικότερα. Τον ευχαριστούμε, για την πολύ σημαντική προσφορά του για το χωριό μας και του ευχόμαστε καλή συνέχεια.».

Εύστοχες οι παρουσιάσεις από εξαίρετους ομιλητές

   Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τους Αϊγιαννιώτες εκπαιδευτικούς, αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε :

Καλλιόπη Α. Παραδεισανού, φιλόλογο – Κώστα Α. Παραδεισανό διευθυντή Δημοτικού Σχολείου : «»Αετοπετά η σκέψη μου και στη γ-Κορφή προβαίρνει

                     και Αϊγιαννιώτικες, μαθές, Αναδρομές μου φέρνει.»            

Το βιβλίο «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές» του Σταύρου Φωτάκη, καρπός πολύχρονης και πολύμοχθης ερευνητικής εργασίας, βασισμένης σε  πλούσιο αρχειακό υλικό και βιβλιογραφική έρευνα, ένα πόνημα ζωής, προδίδει μεράκι, αγάπη, σεβασμό, πάθος για την παράδοση, τον πολιτισμό, την ίδια τη ζωή. Ένα «κτήμα ες αιεί», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Θουκυδίδης, για «το νυν και το αιέν» (το τώρα και το πάντα). Το φωτογραφικό υλικό και η θεματολογία, που αφορά στον υλικό και πνευματικό βίο, αγκαλιάζει πολλές γενιές ανθρώπων, ξετυλίγει το νήμα της παράδοσης αιώνων. Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί ύψιστη τιμή για τον ίδιο τον συγγραφέα, τον τόπο, τον άνθρωπο.»

Ειρήνη Π. Παραδεισανού, φιλόλογο : «Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Σταύρο Φωτάκη βυθίζεσαι στις μνήμες των παιδικών σου χρόνων. Ξαναβλέπεις τα τραχιά και φαγωμένα απ’ τον ήλιο πρόσωπα των Αϊγιαννιωτών που κάποτε συντρόφευσαν τα καλοκαίρια σου. Κάποιοι απ’ αυτούς δε ζουν πια. Άνθρωποι πελεκημένοι στην πέτρα, τον ήλιο και τον αέρα. Άντρες και γυναίκες που ζήσαν σε χρόνια τόσο διαφορετικά από τα δικά μας. Μια φωτογραφία καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τη στιγμή που πέρασε και να την κρατήσει ανέπαφη στο χρόνο. Ο άνθρωπος που αποκόπτεται από το παρελθόν του μοιάζει με πλεούμενο που ανεμοδέρνεται στο φουρτουνιασμένο πέλαγος, δίχως πυξίδα να του δείξει το δρόμο.Το βιβλίο αυτό, αν σκύψουμε στις σελίδες του, μπορεί να γίνει μια τέτοια πυξίδα για τα παιδιά μας. Κι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σταύρο Φωτάκη που με μεράκι συνέλεξε αυτές τις σπάνιες φωτογραφίες και μας τις παρέδωσε ανέπαφες.»

Αδάμ Ι. Παραδεισανό συνταξιούχο εκπαιδευτικό : «Ένα φωτογραφικό αρχείο που, με πολύ κόπο και μεράκι, δημιούργησε ο Σταύρος Φωτάκης, μετά από μια υπερπροσπάθεια τουλάχιστον 15 χρόνων, να πείσει όλους τους Αϊγιαννιώτες να του εμπιστευτούν το φωτογραφικό υλικό, ένα συναισθηματικό πλούτο που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Δεν θα μιλήσω για τον Σταύρο Φωτάκη. Όποιος θέλει να δει ποιός είναι, ας πάει στην πρώτη σελίδα στο Προλογικό Σημείωμα της δασκάλας Ελένης Πλαγιωτάκη Σαατσάκη, που πολύ περιληπτικά περιγράφει τον συγγραφέα. Του χρωστούμε ευγνωμοσύνη γιατί, έκανε κάτι που δεν θα μπορούσαμε να το κάνομε όλοι οι υπόλοιποι.» Η παρουσίαση συνοδεύτηκε με προβολή και ανάλυση πολλών φωτογραφιών από το βιβλίο του συγγραφέα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου Νίκος Κραουνάκης είπε :

Ευχαριστώ τον Σταύρο Φωτάκη, που απόψε μου θύμισε λίγες ευχάριστες αναμνήσεις από το σχολείο μου. Στην πορεία των Αμαριώτικων Συλλόγων της Αθήνας και της Ομοσπονδίας, ανάμεσα στους πολλούς που γνωριστήκαμε, κάποιοι άνθρωποι έχουνε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχουνε προσφέρει κάτι περισσότερο από τους άλλους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Σταύρος Φωτάκης. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τον γνώρισα και τον ευχαριστώ πολύ, γιατί ποτέ δεν έχει αρνηθεί τη βοήθειά του σε ό,τι του ζητήθηκε.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός τόνισε : 

Θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για το Σταύρο το Φωτάκη, το συνάδελφο και φίλο. Το 1998 που αποστρατεύτηκε από την Ελληνική Αστυνομία με το βαθμό του Υποστρατήγου, μπορώ να πω πως εμείς οι Αστυνομικοί στο Αμάρι, χάσαμε το στήριγμά μας και πικραθήκαμε. Όπως είδα όμως απόψε αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο Σταύρο, να αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο σ’ αυτό που πράγματι αγαπούσε. Αγαπούσε την παράδοση της περιοχής και προσπάθησε να την αναδείξει. Αναζήτησε και κατέγραψε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Φίλε Σταύρο, σ’ ευχαριστούμε γι αυτό που έκανες για το Αμάρι και τον Άϊ Γιάννη και εύχομαι ο μεγαλοδύναμος να σου δίδει μακροζωϊα, να συνεχίσεις να προσφέρεις με το συγγραφικό και ποιητικό σου έργο.

Συγκίνηση και ευχαριστίες

   Μετά το πέρας των ομιλιών συγκινημένος πήρε το λόγο ο κ. Φωτάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων : «Πρέπει να ομολογήσω ότι, αν και κοπίασα αρκετά και ήξερα τι ακριβώς είχα κάνει, δεν περίμενα αυτή την ενθουσιώδη αποδοχή από όλους σχεδόν τους συγχωριανούς και τα επαινετά σχόλια, προφορικά και γραπτά, της προσπάθειάς μου. Ε, αυτή είναι η καλύτερη πλερωμή μου. Βέβαια όση προσπάθεια και αν καταβάλει κάποιος, η τελειότητα είναι άπιαστη. Θέλω να ευχαριστήσω πολλούς και φοβούμαι πως κάποιον ίσως ξεχάσω και αν αυτό συμβεί ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, γιατί θα γίνει χωρίς τη θέλησή μου. Θα ξεκινήσω από τον χρηματοδότη αυτής της έκδοσης, τον συγχωριανό μας επιχειρηματία τον Γιώργο Γαζοράκη, του Πολύδωρου και της Λαμπρινής, που χωρίς την δική του εξ ολοκλήρου οικονομική κάλυψη, δεν ήταν δυνατόν να εκδοθεί το βιβλίο. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου, πηγαίνουν όλα για την ενίσχυση των Συλλόγων μας. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, όπως φαντάζομαι όλοι οι χωριανοί, γιατί έδειξε για άλλη μια φορά την αγάπη του για τον τόπο του, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, δεν του επιτρέπουνε να τον επισκέπτεται συχνά. Όμως, η απλόχερη οικονομική του συμβολή, σε κάθε περίπτωση, τον καταγράφει στους αθόρυβους μα σημαντικούς ευεργέτες του χωριού μας. Και αφού ευχαρίστησε όλους τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης κατέληξε: Τελειώνοντας, θέλω να αφιερώσω αυτή την τιμή στους γονέους μου, που μου χαρίσανε την αναπνοή και την ανατροφή μου, αλλά και σε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους, που μου προσφέρανε απλόχερα, τον πλούτο των γνώσεών τους και τη σοφία τους. Θεωρώ πως, δεν έκαμα τίποτε παραπάνω, από αυτό που έπρεπε να κάμω. Έκαμα «το πρώτο μου χρέος εχτελώντας τη θητεία μου στη ράτσα..», όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης. Έκαμα τα πρέποντα, προς τον τόπο μου, προς τους προγόνους μου και ελπίζω προς τους επόμενους. Έκαμα λίγα από τα πολλά, που μπορούμε και πρέπει να κάνομε όλοι.» Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση που τιμά και την περιοχή αλλά και το Ρέθυμνο των παραδόσεων στα Γράμματα και στις Τέχνες.

 

Φωτορεπορτάζ: Κωστής Παραδεισανός

Αριθμός Προβολών: 59