Είναι  γνωστό και αναγνωρίζεται παγκοσμίως πως η νικηφόρα για τους Έλληνες μάχη του Μαραθώνα που δόθηκε το 490 π.Χ. εναντίον των Περσών είναι η σπουδαιότερη μάχη που δόθηκε ποτέ, όπου Γης, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αν αυτή δεν είχε κερδηθεί σήμερα η μορφή του κόσμου θα ήταν εντελώς διαφορετική. Σε αναγνώριση του παγκόσμιου αυτού γεγονότος με την επανέναρξη των Ολυμπιακών αγώνων το 1896 μ.Χ. καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος δρόμος ως ύψιστης σημασίας αγώνισμα με τη διαδρομή Μαραθώνας-Αθήνα,  την οποία βασικά είχε ακολουθήσει ο Φειδιππίδης αμέσως μετά τη μάχη για να αναγγείλει στους Αθηναίους  το «νενικήκαμεν» και ταυτόχρονα να καταπέσει νεκρός από εξουθένωση.

Αυτή, λοιπόν, τη διαδρομή που σήμερα αριθμεί 42.195 μ. ακολούθησα κι εγώ για πρώτη φορά το 2010, με την παρότρυνση των θυγατέρων μου Κάντιας και Λίας που στελεχώνουν την Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων (ουδέποτε άλλοτε είχα ασχοληθεί παρά την έντονη επιθυμία μου), όταν συμπληρώνονταν 2.500 χρόνια από την ιστορική μάχη και το ενδιαφέρον παγκοσμίως υπήρξε τεράστιο ώστε οι περιορισμένες θέσεις συμμετοχής (12.500) να έχουν συμπληρωθεί μέσα στο πρώτο κιόλας εικοσιτετράωρο από την έναρξη των εγγραφών, οκτώ σχεδόν  μήνες πριν τον αγώνα (30 Οκτωβρίου 2010). Θεωρήθηκε απ’ όλους τιμητική η συμμετοχή στον επετειακό αυτό αγώνα, έστω κι αν δεν κατάφερναν να τερματίσουν μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο των οκτώ ωρών, ο οποίος ισχύει για τη μακρινή αυτή διαδρομή. Από τότε και κάθε χρόνο όλο και περισσότερο αυξάνεται το ανώτατο όριο των συμμετοχών  και φέτος που ήταν ο 35ος Μαραθώνιος έφτασε  τις 18.500 θέσεις, που και πάλι συμπληρώθηκαν  πολύ πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα την 12η Νοεμβρίου.

Με την εμπειρία, λοιπόν, των οκτώ αυτών επιτυχημένων προσπαθειών μου (τερμάτισα κανονικά και στους οκτώ παρά το προχωρημένο της ηλικίας μου, η οποία ξεπερνά ήδη τα 74 χρόνια) επιθυμώ να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την άψογη κάθε φορά διεξαγωγή των αγώνων, για την τόσο αυξημένη φέτος για πρώτη φορά συμμετοχή νέων και νεάνιδων του τόπου μας, αλλά και για τη μεγάλη προσφορά των εθελοντών και εθελοντριών, που καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάθε χρόνο, πασχίζουν να εξυπηρετήσουν όλους  τους δρομείς και όχι μόνον αυτούς. Και είναι ασφαλώς αρκετά  συγκινητικό να βλέπεις τόσους πολλούς νέους μαζί να προσπαθούν για το καλύτερο, είτε σαν δρομείς, είτε σαν εθελοντές, είτε με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα,  πάντα με κέφι, με χαμόγελο και ευγένεια, σαν να πρόκειται για γιορτή (στην ουσία πρόκειται για γιορτή αθλητική, πολιτιστική και ιστορική). Σε αντίθεση με τους νέους εκείνους  που, καθημερινά σχεδόν, κατατείνονται σε διάφορες δήθεν «αντιεξουσιαστικές» και λοιπές δραστηριότητες, οι οποίες και τους ίδιους (πλην των λίγων εκείνων που με τη βοήθεια των κομμάτων αργότερα «καταλήγουν» στην… εξουσία) αλλά και τη χώρα μας βλάπτουν. Μια χώρα που γέννησε το ολυμπιακό ιδεώδες και θα μπορούσε να αποκομίζει πολύ μεγάλα οφέλη από τον αθλητικό τουρισμό, αν και οι νέοι αυτοί έστρεφαν το ενδιαφέρον τους και ανάλωναν τη δυναμικότητά τους σ’ αυτόν.

Μακάρι ο αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που τείνει να συναγωνίζεται πλέον τους διασημότερους Μαραθώνιους του κόσμου, να αρχίσει να εμπνέει θετικά ολάκερη τη νεολαία μας και να τη βοηθάει να στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την παρότρυνση βέβαια και την καθοδήγηση της πολιτείας αλλά και των Μ.Μ.Ε που θα πρέπει να προβάλλουν περισσότερο το γεγονός και τη σημασία του.

 

Νοέμβρης 2017

Γιώργης Λέκκας

Επίτ. Πρόεδρος Συλλ. Κρητών Στιχουργών «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΥΚΑΛΑΣ»

Ιδρυτ. Μέλος Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου

Αριθμός Προβολών: 43