ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

«ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΟΝ»

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1977

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ

Την Κυριακή 1η Απριλίου 2018, ο Σύλλογος Μοναστηρακιανών Αθήνας «ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΟΝ», πραγματοποίησε εκδήλωση για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυσή του (1977 – 2017).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του συγχωριανού – συγγραφέα κ. Ιωάννη Αλεξανδράκη «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ»  η Φύση, οι Άνθρωποι, η Ιστορία, ο Πολιτισμός.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα – αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Δημητρίου Καβρουλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην 40 χρονη παρουσία του Συλλόγου στα Πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Έγινε αναφορά στο πλήθος των δραστηριοτήτων του καθώς και σε πρόσωπα που στήριξαν διαχρονικά το Σύλλογο. Η ομιλία υποστηρίχθηκε από προβολή video που απεικόνιζαν πρόσωπα και δράσεις του Συλλόγου. Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου                    «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» του Γιάννη Αλεξανδράκη, ένα έργο ζωής και παρακαταθήκη για το χωριό και τις επόμενες γενιές. Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η κ. Θεανώ Ευμολπίδη με τρόπο εξαιρετικό, η οποία με ενδιάμεσες παρεμβάσεις γεφύρωνε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ομιλητριών . Ο λόγος της συνεκτικός, δίνοντας συνοχή και αλληλουχία στα νοήματα που ανέπτυξαν οι ομιλήτριες.

Η κ. Ηρώ Αλεξανδράκη περιέγραψε το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το περιεχόμενο του βιβλίου στο σύνολό του.

Η κ. Εύη Καραλή – Ζαμπετάκη αναφέρθηκε στο συγγραφέα και έκανε μια σύντομη αναφορά στο Μοναστηράκι. Εστίασε την ομιλία της στις ιστορικές μνήμες, τον πολιτισμό και το ιστορικό Σχολαρχείο Μοναστηρακίου.

Η κ. Ιφιγένεια Μπενέτου – Γαζοράκη, παρουσίασε την ενότητα τα παλιά σπίτια του χωριού και ο αρχαιολογικός χώρος Μοναστηρακίου.

Η κ. Πολίνα Καφάτου αναφέρθηκε στην πανέμορφη φύση που πλαισιώνει το Μοναστηράκι και στους ανθρώπους που έχουν ποτίσει με τον ιδρώτα τους τα χώματά του.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του βιβλίου το Δ.Σ του Συλλόγου τίμησε τον συγγραφέα με αναμνηστική τιμητική πλακέτα με ομόφωνη απόφαση του.

Ο Συγγραφέας ευχαρίστησε  το Δ.Σ, κυρίως διότι ανέλαβε ο Σύλλογος την έκδοση του βιβλίου. Το βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν σ΄ όλες τις οικογένειες του χωριού που παρευρέθηκαν και σ΄ όλους τους προσκεκλημένους.

?

Στην εκδήλωση πέραν των χωριανών, διακρίναμε τον Πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως  κ. Γεώργιο Μαριδάκη (απηύθυνε χαιρετισμό), τον Αντιπρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως στρατηγό κ. Αντώνη Μυτιληνάκη, το μέλος του Δ.Σ της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Στέλιο  Βανταράκη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αμαριωτών κ. Νικόλαο Κραουνάκη (απηύθυνε χαιρετισμό) τον Γεν. Γραμματέα κ. Νίκο Τσιουδάκη, τον τ. Πρόεδρο της Ομοσπονδίας    κ. Στέφανο Αντωνακάκη (απηύθυνε χαιρετισμό), τον Ελλογιμώτατο καθηγητή κ. Αντώνη Καφάτο, τον πρέσβη κ. Γιάννη Νεονάκη, τον Πρόεδρο Αποφοίτων Ριζαρείου κ. Κώστα Μαστοράκη. Παρευρέθησαν επίσης, αρκετοί Πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών της επαρχίας μας και πλήθος χωριανών και φίλων του Συλλόγου. Διαβάστηκε μήνυμα του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού «ο Κόκκινος Χάρακας» κ. Γιώργη Μανογιαννάκη. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτριος Καβρουλάκης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και κυρίως τους συνεργάτες του, μέλη του Δ.Σ.

?

Ευχαρίστησε επίσης και όσους υποστήριξαν οικονομικά την έκδοση του βιβλίου καθώς και όσους προσέφεραν αφιλοκερδώς παρασκευάζοντας εδέσματα και καλούδια, μέλη του Δ.Σ και φίλους του Συλλόγου, τα οποία προσφέρθηκαν ως κέρασμα στο τέλος της εκδήλωσης. Εν αφθονία υπήρχε τσικουδιά, κρασί και αναψυκτικά.

Στους παρευρισκόμενους, μετά το πέρας του κεράσματος, προσφέρθηκε συλλεκτική φιάλη κρασί με τα χαρακτηριστικά της επετειακής εκδήλωσης των 40 χρόνων του Συλλόγου.

 ΓΕΝΝΗΣΗ

–         Ο Μαρίνος Παλιουδάκης και η σύζυγός του Αγγελική, απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους, αγόρι, στις 16.2.2018.

Το Δ.Σ. εύχεται στους γονείς του να τους ζήσει.

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

–         Ο Νίκος Φιλιππάκης του Κων/νου και η συζυγός του Ειρήνη, βάπτισαν το αγόρι τους στις     5.5.2018 και το ονόμασαν Κωνσταντίνο.

–         Ο Αλέξανδρος και η Ειρήνη Μουστάκη, εγγονή της Ριρίκας και του αείμνηστου Ηλία Παπαδάκη, βάπτισαν το αγόρι τους στις 6.5.2018  και το ονόμασαν Χαράλαμπο.

–         Ο Γιώργης Καμηλάκης του Εμμανουήλ και η σύζυγός του Νίκη Σταυρουλιδάκη, βάπτισαν το πρώτο τους παιδί, κορίτσι στις 13.5.2018 και το ονόμασαν Ρηγούσα.

Το Δ.Σ. εύχεται να ζήσουν τα νεοφώτιστα.

ΘΑΝΑΤΟΙ

–         Πέθανε και κηδεύτηκε στις 31.3.2018, στο Περιστέρι Αττικής, η Βασιλικούλα Δαβερώνα του Αντωνίου, σε ηλικία 82 ετών.

–         Πέθανε και κηδεύτηκε στις 30.4.2018, στις Βρύσες Αμαρίου ο  Γιώργης Πολυχρονάκης, σε ηλικία 95 ετών.

Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ – ΜΥΣΤΡΑΣ

Το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε διήμερη εκδρομή στη Μονεμβασιά. Με μεγάλη διάθεση 50 εκδρομείς μέλη και φίλοι του Συλλόγου ξεκίνησαν για ένα ενδιαφέροντα προορισμό, τη Μάνη. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Καβρουλάκης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εκδρομείς και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή και υποστήριξη στο έργο του Συλλόγου. Η πρώτη στάση ήταν στο ήμισυ της διαδρομής για λίγη ξεκούραση και καφέ. Στη συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής επισκεφτήκαμε τα σπήλαια του Διρού, ένα από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου, δίπλα είναι και το σπήλαιο Αλεπότρυπα που είναι κλειστό. Η συνέχεια και το μεσημέρι μας βρήκε σ΄ ένα παραθαλάσσιο χωριό το Λιμένι για ένα πλούσιο θαλασσινό φαγητό. Μετά κατευθυνθήκαμε σε ξενοδοχείο της Μονεμβασιάς και ύστερα από λίγη ξεκούραση, αργά το απόγευμα επισκεφτήκαμε το κάστρο της Μονεμβασιάς.

Η ξενάγηση έγινε από τον π. Δήμαρχο κ. Νεκτάριο Μαστορόπουλο, συνοδευόμενος από την Κρητικιά σύζυγό του. Η ιδιότητά του ως εκπαιδευτικού (καθηγητής), π. Δημάρχου αλλά και ως συγγραφέα ιστορικών βιβλίων γύρω από τη Μονεμβασιά, προσέδωσε μεγάλο κύρος στην ξενάγηση με την επίκληση σπάνιων εγγράφων μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος. Περιηγηθήκαμε μαζί του στον αύλειο χώρο της οικίας του ποιητή Γιάννη Ρίτσου και στις εκκλησίες του Κάστρου, με μοναδικές αφηγήσεις. Αυτά που ακούσαμε από τον  κ. Μαστορόπουλο, τα τόσα ενδιαφέροντα δεν τα είχαμε ακούσει άλλες φορές από επαγγελματίες ξεναγούς.

Το βράδυ αφεθήκαμε, σεργιανίζοντας στα σοκάκια του Κάστρου, απολαμβάνοντας τον έναστρο ουρανό. Οι πιο ρομαντικοί ξύπνησαν το πρωί, πριν ανατείλει ο ήλιος για να απολαύσουν μια ιδιαίτερη και μοναδική στιγμή, της Ανατολής του ηλίου να αναδύεται μέσα από τη θάλασσα. Χίλια χρώματα και εικόνες μοναδικές. ΄Ονειρο – Μαγεία !!! Μετά το πρωϊνό αναχωρήσαμε στα «Φιορ» της Λακωνίας. Τον Λιμένα του Γέρακα. Μετά από μια μικρή στάση αναχωρήσαμε για Σπάρτη – Μυστρά και επίσκεψη στο λόφο με τα ιστορικού ενδιαφέροντος κτίσματα, εκκλησιές και παλάτια. Αφεθήκαμε στην μαγεία της ξενάγησης από την φίλη του Συλλόγου κ. Ευγενία Χαραλαμποπούλου – αρχαιολόγου με μοναδικό τρόπο και επιστημονική τεκμηρίωση. Το μεσημέρι μας βρήκε σε ταβέρνα του Μυστρά με μοναδική θέα την Σπάρτη και τον κάμπο της, απολαμβάνοντας εδέσματα παραδοσιακά Μανιάτικης γης. Μετά από γεύμα και λίγη ξεκούραση, φορτωμένοι με εικόνες και γνώσεις πήραμε  τον δρόμο της επιστροφής, με μια μικρή ενδιάμεση στάση. Καθ΄ όλη την διάρκεια της εκδρομής τα μέλη του Δ.Σ θεσμικά και εξωθεσμικά ενημέρωναν τους εκδρομείς με ιστορικού ενδιαφέροντος αναφορές από τα μέρη που περιδιαβαίναμε, (Δερβενάκια, μάχη Δερβενακίων, Μονεμβασιά, Σπάρτη, ποταμούς Ευρώτας, Μυστράς κ.λ.π). Δεν εξέλειπαν τα ανέκδοτα και τα τραγούδια τα οποία κι αυτά προσέφεραν τη δέουσα χαλάρωση στους εκδρομείς. Ευχάριστη έκπληξη ήταν ο μικρός Βαγγελάκης γιος του Διογένη και εγγονός του Βαγγέλη Γαζοράκη. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδρομής, από συμμετέχοντες μέχρι τους συνεργάτες του μέλη του Δ.Σ και ιδιαίτερα την π. Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γεωργία Κυριακάκη – Αναστασάκη για την τέλεια οργάνωση της εκδρομής.

 

ΚΑΛΟ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αριθμός Προβολών: 74