ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

«ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΟΝ»

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1977

 

ΓΕΝΝΗΣΗ

         Ο Τάσος Αναστασάκης γιος της Γεωργίας Αναστασάκη – Κυριακάκη και η σύζυγός του Χαρά, απέκτησαν δίδυμα, αγόρι και κορίτσι στις 16-9-2017.

 

Το Δ.Σ. εύχεται να τους ζήσουν.

 

ΘΑΝΑΤΟΙ

         Πέθανε και κηδεύτηκε στην Αθήνα στις  7-10-2017 η Αργυρώ Γεωργίου Αλεξανδράκη σε ηλικία 100 ετών.

         Πέθανε και κηδεύτηκε στην Αθήνα στις   6-11-2017 ο Δημήτρης Ανδρέου Βαρούχας σε ηλικία 78 ετών.

         Πέθανε και κηδεύτηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 18-11-2017 ο Φώτης Αντωνίου Καφάτος σε ηλικία 77 ετών.

 

Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια.

 

         ΚΟΠΗ  ΠΙΤΑΣ – ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου θα γίνει την  Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12.00,  στο ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ (Σοφοκλέους 53 Α στον 1ο όροφο). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν και αρχαιρεσίες. Για δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την 10-1-2018, ενημερώνοντας τα μέλη του Δ.Σ.

          ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ   ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ

Η Αποκριάτικη Συνεστίαση – χορός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 στο κέντρο διασκέδασης «ΚΛΕΙΔΙ» που βρίσκεται στο ΙΛΙΟΝ (Αγ. Φανουρίου 38.  Τηλ. 5757430). Ώρα προσέλευσης  13.00

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ

«ΤΟ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ»

( η Φύση, οι Άνθρωποι, η Ιστορία, ο Πολιτισμός )

Φέτος, 2017, ο Συλλογός μας συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής και ενεργού συμμετοχής στα Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Με την ευκαιρία αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιήσει Πολιτιστική εκδήλωση την  Κυριακή 1η Απριλίου 2018 και ώρα 11.30΄ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», που βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας 50. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής θα γίνει αναφορά στην Ιστορία του Συλλόγου και θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του συγχωριανού μας και πρώην Προέδρου του Συλλόγου μας κ. Γιάννη Αλεξανδράκη με τίτλο: «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» (η Φύση, οι Άνθρωποι, η Ιστορία, ο Πολιτισμός).

 Η παρουσία όλων των μελών μας και των φίλων του Συλλόγου θα είναι μεγάλη τιμή για το Διοικητικό Συμβούλιο, το Σύλλογό μας και το χωριό μας.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ:   ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ  ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΛΙΜΝΗ  ΜΟΥΣΤΟΥ

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποίησε εκδρομή ο Σύλλογος με προορισμό την Καστάνιτσα Αρκαδίας και την Λίμνη Μουστού.  Ομάδα 46 εκδρομέων χωριανών και φίλων του χωριού ξεκίνησαν στις 07.30 το πρωί με στόχο τον ανωτέρω προορισμό. Παρά τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες της Αθήνας το ταξίδι ήταν χωρίς δυσκολίες και ο καιρός ιδανικός για  ένα τέτοιο προορισμό. Η πρώτη στάση για λίγη ανάπαυση και καφέ ήταν στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, με μια υπέροχη λιακάδα. Επόμενος σταθμός ήταν το μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς. Η παράδοση αναφέρει ότι ιδρύθηκε το 1310, ενώ η πρώτη ιστορική μνεία της εμφανίζεται το 1612 σε σιγίλιο του Πατριάρχη Νεόφυτου Β΄. Το μοναστήρι τελευταία φορά καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ Πασά. Από το 1991 λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

Το μεσημέρι μας βρίσκει στο χωριό Καστάνιτσα (Τσακωνιά) όπου στην πλατεία ευρίσκεται               ο ναός της  Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κτισμένος το 1780 περίπου, με το ξεχωριστό περίτεχνο ξυλόγλυπτο όβαλ τέμπλο (σε βάση και ύψος) που ήλθε από την Ρωσία περί το 1800, δωρεά της Μεγάλης Αικατερίνης και ντόπιων εμπόρων. Στο χωριό διακρίνονται πολλά πυργόσπιτα, με τον πιο γνωστό Πύργο του Καψάμπελη – κτίσμα Βυζαντινών χρόνων. Όλα τα σπίτια είναι κάτασπρα και αυτό ως ιστορική συνέχεια των 30 καμινιών ασβέστη που υπήρχαν στο χωριό και αποτελούσαν κύρια πηγή εσόδων πουλώντας τον ασβέστη. Το χωριό έλαβε πιθανόν την ονομασία του από το δάσος των 4.500 στρεμμάτων καστανόδενδρων που αποτελούν σήμερα την κύρια πηγή εσόδων του χωριού μαζί με την υλοτομία.

 Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους υπαλλήλους για τις δραστηριότητες του φορέα και τις πλούσιες εκδηλώσεις τους. Στις δραστηριότητες τους είναι η διατήρηση των παραδόσεών τους όπως η τσακώνικη διάλεκτος – η φορεσιά τους η γιορτή του κάστανου, γιορτή μελιτζάνας (τσακώνικης), τσακώνικοι χοροί, τραγούδια, φωτογραφικές εκθέσεις με φωτογραφικό υλικό παραδοσιακών επαγγελμάτων, αναπαράσταση της παρασκευής ασβέστη με παραδοσιακό ασβετοκάμινο, διοργάνωση γιορτής πουλιών από το κέντρο διαχείρησης του βουνού του Πάρνωμα με το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος 9.500 στρεμ. από κεντόδενδρους.

 Το μεσημέρι αργά μας βρήκε σε παραδοσιακή ταβέρνα στο κέντρο του χωριού με εδέσματα γύρω από την τοπική τους κουζίνα. Κάστανο με αγριογούρουνο, μελιτζάνες με κρέας, ρεβυθάδα φούρνου με κάστανα, σκορδαλιά με κάστανο κ.α. Γύρω στις 17.00 ξεκίνησε η επιστροφή με πέρασμα από την λίμνη «Μουστού». Έναν σπουδαίο υδροβιότοπο με έκταση σήμερα περί τα 1000 στρέμματα. Ο υδροβιότοπος είναι  ενταγμένος στο πρόγραμμα «NATURA 2000» χαρακτηρισμένος ως προστατευόμενη περιοχή καθώς αποτελεί καταφύγιο αποδημητικών πουλιών (αγριόκυκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες, νερόκοτες). Στους καλαμιώνες της φωλιάζουν γεράκια, πορφυροτσικνιάδες και καλομοκανάδες. Στην βάθους 5 μέτρων λίμνη συναντώνται κέφαλοι, χέλια, κρασπεδοχελώνες και είδη φρύνων και σαυρών. Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη αποτελείται από καλαμιώνες και αλμυρίκια, ενώ περιμετρικά της λίμνης ανθούν ο λευκός κρόκος, κόκκινες και λευκές ανεμώνες,  κυκλάμινα, παπαρούνες και ο γνωστός λευκός νάρκισσος, ένα λουλούδι με μεθυστικό άρωμα το γνωστό μας μανουσάκι.

 Η νύκτα ήλθε νωρίς και δεν μας επέτρεψε να απολαύσουμε την λίμνη Μουστού, όπως αρχικά είχαμε στοχεύσει.

Η επιστροφή ήταν μονόδρομος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησε τους συντελεστές της επιτυχίας  της εκδρομής που πέραν των μελών του Δ.Σ ήταν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Ακολούθησαν ανακοινώσεις για μελλοντικές δραστηριότητες του Συλλόγου.

 

 ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ  Ο  ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ  ΧΡΟΝΟΣ

 Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αριθμός Προβολών: 52