ΕΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ      Οι Αιωνόβιες    Οι Καμένες

«Οι κορμοί των δένδρων είναι βασανισμένοι από μια αγωνιώδη προσπάθεια . Συστρέφονται, γονατίζουν να προσευχηθούν, υψώνουν σκληρά μπράτσα μέλη τυραγνισμένα  από την κίνηση , όλο αγκώνες και γόνατα . Οι στριφτές ρίζες βυζαίνουν από τη καρδία της Γής το χρυσό λάδι , για το καντήλι των Αγίων και για τη σαλάτα του φτωχού». Στρατής Μυριβήλης

Το δέντρο της ελιάς,  το πολύτιμο  θεϊκό  δώρο που ορίζει από τα αρχαιότατα χρόνια  τον βίο των λαών της Μεσογείου σε όλες τις εκφάνσεις του,  που αποτελεί διαχρονικά  δημιουργικό ερέθισμα   ποιητών  και καλλιτεχνών,   αποτελεί    το θέμα του ημερολογίου 2018 του συλλόγου Κουρουθιανών Αθήνας1.

Αιωνόβιες ελιές στους κάμπους και τα λιβάδια των Κουρουτών,  δεν εντυπωσιάζουν μόνο με το μέγεθος2 τους που δηλώνει για τους ειδικούς τους  αιώνες της  ηλικίας τους. Οι εντυπωσιακές μορφές και οι ποικίλοι  πλαστικοί  σχηματισμοί  που αποτυπώνονται στους κορμούς,   εξάπτουν την φαντασία και τις καθιστούν  άξιες παρατήρησης και   θαυμασμού.

Οι καμένες ελιές προέκυψαν από μια πυρκαγιά που το καλοκαίρι  του 1989  κατέκαψε σημαντική περιοχή του χωριού στις  βορειοανατολικές παρυφές  του.  Μισοκαμένοι  κορμοί  -με τον τρόπο που καίγεται ο κορμός της ελιάς από το εσωτερικό του- στέκουν στον χώρο σαν οργιώδους φαντασίας  εκφραστικά γλυπτά . Διάτρητες  δαντελωτές στριφογυριστές φόρμες  ακουμπούν ακροθιγώς στη γη και ελίσσονται με αιχμηρές απολήξεις προς τον ουρανό. Το μαύρο  καρβουνιασμένο  ξύλο στην εσωτερική κοίλη επιφάνεια, προβάλει σαν την αποτρόπαια   όψη του θανάτου, και εντείνει την υποβλητική παρουσία τους.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις  οι ρίζες  άντεξαν και αναβλάστησαν.  Κυριολεκτικά «αναγεννήθηκαν από τις στάχτες» όπως  ο μυθικός Φοίνιξ.  Καμένος κορμός και νέοι βλαστοί σε  συνύπαρξη δηλωτική   της δύναμης    της αναγεννητικής διαδικασίας της φύσης.  Ελπιδοφόρο σύμβολο νίκης της ζωής…

 

1Το πέμπτο θεματικό ημερολόγιο του συλλόγου Κουρουθιανών Αθήνας  αντλεί το περιεχόμενο του  από το φυσικό περιβάλλον που κυριαρχεί στην αγροτική περιοχή του τόπου Όπως και στα προηγούμενα το θέμα  προβάλλεται όχι ως προς τις φυσικές και τις ωφελιμιστικές  ιδιότητες του αλλά ως προς  την καθαρά   αισθητική αντιληπτική      θεώρηση και την ανάγνωση του συμβολικού περιεχομένου της έκφρασης του.                                                2 Η ελιά στα Μέσα Σόχωρα, από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες στον κόσμο, έχει περίμετρο 14,60 μ. σε ύψος 0,80 μ. Το 1950 ως αποτέλεσμα νεανικής απερισκεψίας, ανατινάχτηκε  τμήμα της περιμέτρου της στη βόρεια παρειά.

 

 

 

 

Έκδοση,  Σύλλογος Κουρουθιανών Αθήνας,

Γενική επιμέλεια-Κείμενο- Φωτογραφίες, Αντώνης Νουκάκης, Σχεδίαση Γιώργης Νουκάκης

Αριθμός Προβολών: 65