Θλιβερό καθήκον μας συγκέντρωσε σήμερα στον Ιερό αυτό χώρο, για να απευθύνομε τον ύστατο χαιρετισμό στον Γιώργο Πολυχρονάκη, στον άνθρωπο που αγάπησε όλους κι αγαπήθηκε απ’ όλους, που είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τη λεβεντιά και την αρχοντιά του και την αγαθή ψυχή του.

Από  μικρός στα βάσανα και στις στερήσεις γιατί είχε την ατυχία να ζήσει την ορφάνια και τα ορφανοτροφεία.

Μεγάλος πια πέρασε τα Κατοχικά και τα μετά Κατοχικά χρόνια και δούλεψε, πάλεψε κουράστηκε και κατόρθωσε να γίνει άριστος χρυσοχόος και να στήσει δική του επιχείρηση στην Αθήνα και να γίνει γνωστός στο πανελλήνιο.

Εκεί γνωρίστηκε και αγάπησε την Δέσποινα και μαζί μ’ αυτήν αγάπησε με πάθος τον τόπο αυτό, το χωριό μας. Έφτιαξε σπίτι, βίλα για την εποχή εκείνη και εργαστήριο χρυσοχοΐας και έγινε γνωστός σε όλη την Κρήτη και πέρα αυτής με τα κομψοτεχνήματα του που στόλιζαν και στολίζουν τους λαιμούς και τα χέρια ανδρών και γυναικών.

Δούλεψε σκληρά και βοήθησε την οικογένεια του πρώτα και πολλούς που ζήτησαν τη βοήθειά του. Η μεγάλη του αγάπη ήταν τα εγγόνια του, που τα θεωρούσε δύο φορές παιδιά του ήταν πάντα δίπλα τους στη ζωή, στις σπουδές τους , παντού. Δούλεψε σκληρά γι’ αυτά μέχρι που μπορούσε. Κι αυτά το αναγνώριζαν και τον λάτρευαν.

Ήταν γνωστός στην ευρύτερη κοινωνία και αγαπητός απ’ όλους για την καλοσύνη του την γλυκύτητα του λόγου του, την ταπεινοφροσύνη του, την απλότητα του. Πάντα χαμογελαστός χαιρετούσε τον κόσμο, δεν μάλωνε με κανέναν. Πρόθυμος πάντοτε να προσφέρει σε όλες τις εκδηλώσεις ένα έργο του για κλήρωση.

Φίλε Γιώργο

Μπορεί να πέθανες πλήρης ημερών, αλλά θα διατηρουμε στα μύχια της ψυχής μας ζωηρή την ανάμνηση της γελαστης μορφής σου. Άφησες τον μάταιο τούτο κόσμο και μαζί αφίσες μνήμη αγαθή.

Μακάρι να μπορούσαν πολλοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Βρύσες 2 Μαΐου 2018

Γιώργος Κουκλινός

Αριθμός Προβολών: 39