Αναδημοσίευση από : madeincreta.gr

Μέσα στα χαλάσματα αφέθηκε στην τύχη του και το δημοτικό σχολείο

Αφέθηκε στη μοίρα του και χορτάριασε το κτίριο του δημοτικού σχολείου 

Θα ήταν παράξενο αν μέσα στα χαλάσματα που σκέπασαν την ιστορία αιώνων στο έρημο Χωρδάκι του Αμαρίου, να έμενε στη… ζωή το οίκημα που πριν λίγες δεκαετίες δίδονταν στους 15 μικρούς μαθητές του χωριού η γνώση και έμπαιναν οι βάσεις για την παραπέρα εξέλιξή τους…

Και δεν φτάνει που παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και της καταστροφής, αλλά στην αίθουσα που κάποτε οι μικροί «γεύονταν» τα 

χωρδάκι πρόβατα μαθητές ερείπια

Το εσωτερικό της αίθουσας που κάποτε δίδονταν η γνώση στα παιδιά του μικρού χωριού

πρώτα τους γράμματα, τώρα… παίρνει μαθήματα, όπως εμφανίζεται στις εικόνες του Made in Creta, το κοπάδι με τα ζώα κτηνοτρόφου της περιοχής!

Μέσα στον οικισμό με τα χαλάσματα, παραμένουν όλοι κι όλοι έξι κάτοικοι, ο Γιώργος και η Μαρία Χατζηδάκη, ο Επαμεινώνδας και η Αθηνά Χατζηδάκη, η Νότα Παττακού και η Χρυσαυγή Λαγουδάκη και πλήθος από… κοράκια και άγρια πουλιά και ζώα της φύσης (δείτε εδώ).

Το διδακτήριο βρίσκεται στην έξοδο του Χωρδακίου προς του Άνω Μέρος, και η εικόνα που παρουσιάζει είναι θλιβερή. Τα πάντα έχουν καταστραφεί, ο χώρος της αυλής χορτάριασε και έμεινε για να… θυμίζει η πλάκα των ευεργετών του σχολείου, στον τοίχο της εισόδου της αίθουσας των μαθητών: «Ευηργέτησαν τώδε Γεώργιος Ευσ. Σουμπασάκης, Κωνσταντίνος Αλιφιεράκης, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, Γεώργιος Βουλγαράκης, Θεοχάρης Εμ. Σαριδάκης 31.12.1954».

χωρδάκι πρόβατα μαθητές ερείπια

Ευτυχώς παρέμεινε ψηλά στην είσοδο της αίθουσας η πινακίδα με τα ονόματα των ευεργετών

χωρδάκι πρόβατα μαθητές ερείπια

Το κτίριο του παλαιού σχολείου στην έξοδο του χωριού προς το Άνω Μέρος

 

Αριθμός Προβολών: 3