Ο ΜΗΤΣΟΣ,  Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ ΤΟ 1962

Την  16-4-2015, έφυγε από κοντά μας  o Δημήτρης  Ιερωνυμάκης  του Μάρκου, συνταξιούχος δάσκαλος, σε ηλικία 84 χρονών. Υπήρξε ένα σεβαστό και διακεκριμένο μέλος της κοινωνίας της Παντάνασσας , των Βολιωνών  και ολόκληρου του Ρεθύμνου. Ήταν παντρεμένος, με την επίσης δασκάλα, Μαρίτσα Ιερωνυμάκη και απέκτησαν τρία υπέροχα παιδιά, όλα επιστήμονες, την Ζωή (Φιλόλογο), τον Μάρκο (Στρατηγό ΕΑ) και τον Κυριάκο (Χημικό).

Αρχικά διορίστηκε δάσκαλος στην Κάλυβο Μυλοποτάμου ,  δίδαξε στη συνέχεια  για λίγο στο Όρος Ρεθύμνου και από το 1960 μέχρι το 1980, για 20 ολόκληρα χρόνια, μάθαινε τα πρώτα γράμματα  στα παιδιά της Παντάνασσας,  το  χωριό του πατέρα του.  Από το 1980 μέχρι το 1982 δίδαξε στις Βολιώνες, όπου και κατοικούσε. Τα τελευταία χρόνια,  μέχρι την συνταξιοδότησή του, δίδαξε στο Ρέθυμνο.  Πάντως, τόσο τα χρόνια που έμενε στις Βολιώνες, όσο και στο Ρέθυμνο δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται και να το δείχνει  ότι είναι και «Αντανασσώτης».

Με ανοικτό μυαλό, δίδασκε τα παιδιά, όχι μόνο την με στενή έννοια ύλη του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και τα  προετοίμαζε  για την ένταξη τους στην κοινωνία, με  ανθρωπιά, εντιμότητα και φιλότιμο. Αρετές που υπηρετούσε και διέκριναν τον ίδιο.  Επειδή, ασκούσε το λειτούργημα του δασκάλου σε μια αγροτική κοινωνία, προετοίμαζε τα παιδιά και στην ένταξή τους σ’ αυτή, μαθαίνοντας τους,  την φύση και τον τρόπο να ζήσουν σ’ αυτή. Θυμάμαι τα περιβολάκια που μας έβαζε να φυτεύουμε και να φροντίζουμε στον κήπο του σχολείου , να μας ωθεί στην ευγενή άμιλλα  και να επιβραβεύει τα καλύτερα.  Από τον «Μήτσο» τον δάσκαλο – όπως ήταν σε όλους γνωστός- έμαθα να αναγνωρίζω τα λιπάσματα από τον διακριτικό αριθμό (πχ  11-14-14), με την έκφραση ΑΖΩΦΩΣΚΑ (άζωτο-φώσφορος-  κάλιο) που μας έβαζε να την επαναλαμβάνουμε μέχρι να γίνει κτήμα μας.

Για όσα χρόνια ήταν στην Παντάνασσα, αλλά και μετά την αποχώρησή του, υπήρξε ο άνθρωπος   στον οποίο προσέτρεχαν οι χωριανοί για να τους λύσει κάθε διαφορά, μικρή ή μεγάλη, ως διαμεσολαβητής. Τα κατάφερνε πάντα να λύνει ή έστω να αμβλύνει τις διαφορές.

Ήταν άνθρωπος της παρέας, μερακλής και καλός χορευτής, αλλά και ευαίσθητος στις σχέσεις του με συγγενείς και φίλους.  Τους αγαπούσε όλους και το έδειχνε εμπράκτως.  

Για την Παντάνασσα θα είναι πάντα “Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Ι. Ιερωνυμάκης

Αριθμός Προβολών: 1