Γράφει ο Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου Νίκος Τσιουδάκης

Την Κυριακή 25-02-2018 το μεσημέρι,  η Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου πραγματοποίησε τον προγραμματισμένο ετήσιο χορό της στο Κρητικό Κέντρο “ ΖΟΡΜΠΑΣ”. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα  της Ομοσπονδίας Επισήμων, Αμαριωτών και Φίλων κατέκλισε  κυριολεκτικά το φιλόξενο Κέντρο. Το διοικητικό συμβούλιο της  Ομοσπονδίας και το χορευτικό κλιμάκιο του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης, με Χοροδιδάσκαλο το Μουρτζανό   Βασίλη από το Φουρφουρά, ανέβηκε στην πίστα και η  όλη σχετική διαδικασία ξεκίνησε από συντονιστή του προγράμματος κ. Νίκο Τσιουδάκη ως εξής:

 • Χαίρετε αξιότιμες κυρίες κύριοι μας

φίλες και φίλοι αγαπητοί που βρίσκεστε μαζί μας

 • Σας σε καλωσορίζουμε στο Κέντρο αυτό του Χνάρη

           που ’ναι το πιο ιστορικό και φιλικό στ’ Αμάρι (ΖΟΡΜΠΑΣ)

 • Που ’χει μενού εξαίρετο πάντα καλοφτιαγμένο

            και ξεκινάει με ρακή και τάκο μουσκεμένο

 • Κι αφού βραβεύσεις κάνουμε σε δύο Αμαριώτες

Θ’ αρχίσουνε τα όργανα με Αμαρίου νότες

 • Τση λύρας το κελάηδημα Κεχαγιαδάκη Αντώνη

      στην πίστα ν’ ανεβούμενε ούλους θα ξεσηκώνει

 • Κι άμα θα φάμενε καλά και πιούμε το κρασάκι

      στην πίστα θ’ χορέψουμε ούλοι μας με μεράκι

 • Να δείξουμε πόσο πολύ τα έθιμα κρατούμε

και σ’ ούλους τσι νεότερους μ’ αγάπη προωθούμε

 • Κι ευχόμαστε από καρδιάς γέροι μικοί μεγάλοι

με αγκαλιά να σύρουμε τον πρώτο πεντοζάλη

 • Χρόνια καλά σε ούλους μας και με χαρά μεγάλη

σε νέα μας εκδήλωση να σμίξουμε και πάλι!!!

                                         Σας ευχαριστώ!!!

 • Θερμό σας χειροκρότημα έδειξε πως τιμάτε

όσους μ’ αγάπη σας μιλούν και τους χειροκροτάτε!!!

-Παρευρίσκονται και τιμούν με την παρουσία τους οι αξιότιμες κυρίες και κύριοι:

Ψαρουδάκης Εμμανουήλ Αντιδήμαρχος Αμαρίου

Μαριδάκης Γεώργιος πρόεδρος Παγκρητίου ένωσης

Αντωνακάκης Στέφανος επίτιμος πρόεδρος ομοσπονδίας Σωμ. Επαρχίας Αμαρίου

Μυτιληνάκης Αντώνιος Στρατηγός ε.α.

Φωτάκης Σταύρος Στρατηγός, συγγραφέας και επικεφαλής Αμαριώτικης Ριζίτικης παρέας

Σαλβαράκης Χαράλαμπος πρόεδρος Κρητικής Εστίας

Καρχιμάκης Μιχαήλ τ. υφυπουργός και στέλεχος στο “Kίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών”

Κοντοσταθάκου Εύα Αντιδήμαρχος οικονομικών Δήμου Αθηναίων

Κοντόγγονα Ελένη ιδιαιτέρα Δημάρχου Αθήνας

Λέκκα Ελένη Δημοτ. Σύμβουλος Δάφνης Υμηττού

Όμηρος Λεωνίδου Πρόεδρος Ελληνοκυπρίων Βριλησσίων

Γιαννούλης Δημήτριος πρόεδρος Κρητών Αχαρνών

Λαμπράκη Ευαγγελία πρόεδρος Συλλόγου Αρκαλοχωριτών Ηρακλείου

Φραγκιαδουλάκη Καίτη τέως πρόεδρος Συλλόγου Αρκαλοχωριτών Ηρακλείου

Καπετανάκης Κωνσταντίνος  πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Παπάγου

Μπαχλιτζανάκης Εμμανουήλ αντιπρόεδρος Κρητών επιστημόνων

Λέκκας Γεώργιος τ. πρόεδρος του Συλλόγου στιχουργών Μιχ. Καυκαλά

Βιβιλάκη Κατερίνα αντιπρόεδρος Συλλόγου Ωρωπού “Μεγαλόνησος”

Πηλαρινός Μιχαήλ αντιπρόεδρος Συνδέσμου Κρητών Ν. Ηρακλείου Αττικής

Δανδουλάκης Φραγκίσκος Χοροδιδάσκαλος

Ζουλάκη Φωφώ Δημοσιογράφος εκδότης της εφημερίδας “Παγκρήτια Νέα”

Βανταράκης Στέλιος Υπεύθυνος έκδοσης “Παγκρητικά Νέα”

Παττακοστελής & Καπετανάκη Ευαγγελία από το Ρ/Σ “Κρήτη FM” για βιντεοσκόπηση

Μουρτζανός Βασίλης με το χορευτικό του συγκρότημα Κρητών Πετρούπολης

Σεβντάς Θεόδωρος Φωτογράφος

Κεχαγιαδάκης Αντώνης Λύρα

Λαδουκάκης Αδαμάντιος Λαούτο

Φετοκόπης Εμμανουήλ Λαούτο

Κουφάκης Σίμος Κρουστά

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Κραουνάκης έχει το λόγο για το δικό του χαιρετισμό:

Αγαπητοί Αμαριώτες, εκλεκτοί φίλοι μας,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στον ετήσιο χορό της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, σ’ αυτόν εδώ το φιλόξενο χώρο του Κρητικού κέντρου Ζορμπάς.

Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και σας ευχόμαστε από καρδιάς Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, με Υγεία προσωπική και οικογενειακή.

Φίλες και φίλοι

Φέτος συμπληρώνονται 34 χρόνια από της ιδρύσεως (1984-2018) της Ομοσπονδίας μας, οποία δημιουργήθηκε στη συνέχεια της Ένωσης Αμαριωτών (1966-1984).

Το νέο Δ.Σ. στο οποίο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει σήμερα δύο πρώην Προέδρους για την προσφορά τους στον τόπο μας, το περήφανο Αμάρι. Τον συντοπίτη μας Γιώργο Μαριδάκη Πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως, που διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Αμαριωτών και μαζί με τους συνεργάτες του έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία της Ένωσης. Τον επίσης συντοπίτη μας προηγούμενο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αμαριωτών Στέφανο Αντωνακάκη, που συνέχισε το έργο του προκατόχου του αείμνηστου Γιάννη Λίτινα, για μια δεκαετία (2007-2017), με αγάπη και μεράκι, με τη στήριξη των εκλεκτών συνεργατών τους στα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια.

Φίλες και φίλοι

Το νέο Δ.Σ συνεχίζει την ιστορική πορεία της Ομοσπονδίας με φιλότιμες προσπάθειες και όλοι μαζί επιδιώκουμε να αγκαλιάσουμε τους απόδημους Αμαριώτες και να προβάλουμε τα προβλήματα της επαρχίας μας, με την ελπίδα να προσθέσουμε και εμείς ένα ακόμη λιθαράκι.

Η συνεργασία μας με τον Δήμο Αμαρίου και τους αρμόδιους φορείς είναι συνεχής και πάντα για την ανάδειξη των προβλημάτων και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Το Αμαριώτικο Σπίτι, αυτή η φιλόξενη Αμαριώτικη γωνιά στεγάζει όλα τα Σωματεία-μέλη και αποτελεί το πολιτιστικό-πνευματικό κέντρο για όλους τους Αμαριώτες.

Η εφημερίδα μας, η Αμαριώτικη Φωνή παρά τις δυσκολίες και το μεγάλο κόστος έκδοσης λόγω της κατάργησης των ατελειών συνεχίζει και ταξιδεύει τα νέα του τόπου μας σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει Αμαριώτης και φίλοι. Και αυτό μόνο με τη δική σας οικονομική στήριξη και αγάπη. Η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας www.omospamari.gr και το email info omospamari.gr είναι στη διάθεσή σας, για ενημέρωση, επικοινωνία και συνεργασία με απόψεις και προτάσεις.

Επιδίωξή μας είναι να φέρουμε όσο μπορούμε περισσότερα νέα παιδιά να πλαισιώσουν τα Σωματεία-μέλη και την Ομοσπονδία.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι, στις 18 Μαρτίου και ώρα 10 πμ στο Αμαριώτικο Σπίτι έχουμε Γενική Απολογιστική Συνέλευση και θέλουμε την παρουσία σας.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο Αμαρίου Μανώλη Ψαρουδάκη

την Αντιδήμαρχο Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάτου

τον Πρόεδρο της Κρητικής Εστίας Χαράλαμπο Σαλβαράκη

τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Αχαρνών Δημήτρη Γιαννούλη

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου μέλη του Δ.Σ. και τις οικογένειές τους για την αμέριστη συμπαράσταση και κατανόηση.

Ευχαριστώ επίσης τους δωροθέτες μας, οι οποίοι αναγράφονται στις λίστες που βρίσκονται στα τραπέζια σας.

Εκτιμώ ότι η διασκέδαση είναι εξασφαλισμένη από τον ιδιοκτήτη του κέντρου Θωμά Χνάρη και από το κρητικό συγκρότημα του εκλεκτού φίλου και συνεπαρχιώτη μας λυράρη Αντώνη Κεχαγιαδάκη και του συνεργάτη του Αδαμάντιου Λαδουκάκη.

Η παρουσία σας και η συμμετοχή σας στη λαχειοφόρο μας είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι δεν έχουμε άλλους πόρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες δαπάνες και κυρίως την διατήρηση της εφημερίδας..

Σας ευχαριστώ και πάλι και σας εύχομαι, Καλή σας διασκέδαση.

Νίκος Κραουνάκης

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

-Ανάγνωση βιογραφικού του επίτιμου Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Στέφανου Αντωνάκη από το Β΄ αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Βαμιεδάκη,

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ

Ο Στέφανος Αντωνακάκης είναι το 4ο παιδί του Ευθυμίου Αντωνακάκη και της Ευδοξίας Σημαντήρα. Γεννήθηκε στο Φουρφουρά Αμαρίου όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Συνέχισε στο 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, στο Ημιγυμνάσιο  Φουρφουρά και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο 14ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου καθώς και πτυχιούχος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με πολλές μετεκπαιδεύσεις σε Παιδαγωγικά θέματα.

Είναι παντρεμένος με την Παναγιώτα Καμπέρη και έχει δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

Εργάστηκε επί 35 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση ως δάσκαλος, εκ των οποίων τα 20  ως Διευθυντής,  σε πολυθέσια σχολεία του Πειραιά και της Αθήνας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Ασχολήθηκε με τον πολιτισμό και τους Συλλόγους από το 1982,  που ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Φουρφουριανών της Αθήνας, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι σήμερα σε Συλλόγους των Αθηνών.

Το 1984 έγινε μέλος  του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αμαριωτών, η οποία  μετεξελίχτηκε μετά από τις σχετικές διαδικασίες στην Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου.

Επί 33 χρόνια υπηρέτησε ανιδιοτελώς τους σκοπούς της Ομοσπονδίας. Στη θητεία του κατείχε τις θέσεις του μέλους, του Γενικού Γραμματέα και τα τελευταία 10 χρόνια από το 2007 έως το 2017 τη θέση του Προέδρου της.

Είχε την τύχη να συνεργαστεί στο διάστημα αυτό με πλειάδα κορυφαίων  συνεργατών μεταξύ αυτών και με τον επί 23 χρόνια πρώτο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας  ΓΙΑΝΝΗ  ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΛΙΤΙΝΑ που εμφύσησε σε όλους το  ζήλο  και την αγάπη για την Ομοσπονδία και τον τόπο μας.

Αυτό αποτέλεσε σημείο αναφοράς για :

 1. να υλοποιηθεί η ιδέα της Ομοσπονδίας με τα 22 Σωματεία – Μέλη
 2. να αγοραστεί, να ανακαινιστεί και να λειτουργήσει το ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ως πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο όλων των Αμαριωτών της Αττικής
 3. να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ που έβγαζε η Ένωση Αμαριωτών, με περισσότερες σελίδες και χρώμα
 4. να γίνει μνημείο προς τιμή των Ηρώων Αμαριωτών και την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου εκάστου έτους να τιμούνται με Αρχιερατικό Μνημόσυνο και τρισάγιο
 5. να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Σχολή Κρητικών Χορών στην οποία φοίτησαν Κρητικόπουλα και Κρητικοπούλες που σήμερα διαπρέπουν σε χορευτικά συγκροτήματα
 6. να πραγματοποιηθούν 5 συνέδρια για την ανάπτυξη του Αμαρίου, που οργάνωσε η Ομοσπονδία με τους φορείς, στη Σχολή Ασωμάτων, στο  Φουρφουρά, στο Άνω Μέρος, στο Αποδούλου και στην Πατσό. Σ’ αυτά μπήκαν οι βάσεις και ακούστηκαν οι απόψεις των ειδικών και των κατοίκων για να υλοποιηθούν αργότερα το Φράγμα των Ποταμών, ένα μέρος του Αμαριώτικου δρόμου, ο δρόμος του Αρκαδίου, ο ΧΥΤΑ, το Πάνακρον και άλλα
 7. να τιμηθούν σε ειδικές εκδηλώσεις προσωπικότητες του Αμαρίου, επιστήμονες, καλλιτέχνες, χορευτικά συγκροτήματα που προβάλλουν τον πολιτισμό μας και βοηθούν το έργο της Ομοσπονδίας.

 

Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας στη δεκάχρονη θητεία του, σε συνεργασία με τους άξιους συνεργάτες του:

 1. συνέχισε το έργο του προκατόχου του, τον οποίο τίμησε ως Επίτιμο Πρόεδρο με πλακέτα, σε ξεχωριστή εκδήλωση στην Κρητική Εστία, ανάρτησε όσο αυτός ζούσε, τη φωτογραφία του στο Αμαριώτικο Σπίτι
 2. ξεκίνησε, οργάνωσε και λειτούργησε την ιστοσελίδα www.omospamari.gr καθώς και φεϊσμπουκ με ιστορικά στοιχεία των χωριών και οικισμών του Δήμου Αμαρίου, με ειδήσεις, με άρθρα και με ψηφιοποιημένη την εφημερίδα  για να ενημερώνονται  και ηλεκτρονικά  οι όπου γης Αμαριώτες και φίλοι
 3. ανανέωσε την εφημερίδα ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ την οποία  εμπλούτισε με χρώμα, πλούσια ύλη και ποικίλο περιεχόμενο, αύξησε  τις σελίδες  της που έφθασαν τις  δώδεκα, με έγχρωμες φωτογραφίες και  καλύτερο χαρτί. Έφθασε να βγαίνει σε 3500 φύλλα που στέλνονται στους όπου γης Αμαριώτες και φίλους, στα υπουργεία, σε βιβλιοθήκες, σε φορείς και υπηρεσίες, στην αρχή δωρεάν, αλλά μετά την κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας με μια μικρή συνδρομή
 4. πραγματοποίησε με επιτυχία το Πρώτο Επιστημονικό Συνέδριο για την Επαρχία Αμαρίου στο Φουρφουρά και στους Αποστόλους Αμαρίου από 27 έως 31 Αυγούστου 2010 με θέμα: «Η Επαρχία Αμαρίου από  την αρχαιότητα ως σήμερα». Ήταν ένα άρτια οργανωμένο υψηλού επιπέδου Συνέδριο, το οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Την   οργανωτική επιτροπή του, αποτελούσαν  έγκριτοι Αμαριώτες, μέλη της Ομοσπονδίας και άλλοι  φορείς. Έγιναν 63 σπουδαίες ανακοινώσεις και ήδη κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με τα πρακτικά του
 5. αγκάλιασε και στήριξε με κάθε τρόπο το Σύλλογο Ριζιτών «ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ», που λειτούργησε για δέκα και πλέον χρόνια και πρόβαλε το ριζίτικο τραγούδι που ακουγόταν από παλιά στο Αμάρι και στην Κρήτη γενικότερα, συμμετέχοντας  σε όλες  τις προσκλήσεις  των Συλλόγων  με αποκορύφωμα την παρουσία του στη Λυρική Σκηνή
 6. καθιέρωσε τις πολυήμερες εκδρομές τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία,  ένωσε τους Αμαριώτες και φίλους και έφερε καινούργιους φίλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι εκδρομές αυτές που σχεδίασε και υλοποίησε η Ομοσπονδία έδωσαν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωριστούν μεταξύ τους και να γνωρίσουν μέρη και πολιτισμούς άλλων λαών, αλλά και να ακουστεί και να προβληθεί η Ομοσπονδία και το Αμάρι στα μέρη αυτά. Όπου πήγε  είχε συνάντηση με την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και απόδημους Κρήτες και Αμαριώτες
 7. τίμησε προσωπικότητες, πνευματικούς ανθρώπους, 21 Αμαριώτες συγγραφείς κ.α. που με το έργο τους κοσμούν τον τόπο μας. Επίσης τίμησε επιχειρηματίες του Αμαρίου που παράγουν προϊόντα με ονομασία προέλευσης και αποτελούν τους πρεσβευτές του τόπου μας που ταξιδεύουν τα αγαθά της Αμαρίας γης στα πέρατα του κόσμου
 8. συνέχισε τη λειτουργία της Σχολής Κρητικών χορών μέχρι τη στιγμή που οι συνθήκες γύρω από το Αμαριώτικο Σπίτι δυσκόλεψαν και ανεστάλη η λειτουργία της
 9. προχώρησε στη ψηφιοποίηση και βιβλιοδέτηση σε δύο δερματόδετους τόμους όλου του αρχείου της εφημερίδας ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ. Ο πρώτος περιλαμβάνει τα φύλλα από το έτος 1981 έως το 2000 και ο δεύτερος από το 2001 έως το 2015 με στόχο το υλικό, που αποτελεί την ιστορία της Ομοσπονδίας, να προστατευθεί από τη φθορά του χρόνου, για να το γνωρίσουν οι νεότεροι, να το θυμηθούν οι παλιότεροι, αλλά και να αντλήσουν οι επιστήμονες στοιχεία μελέτης τους.
 10. συμμετείχε στη πραγματοποίηση του μεγάλου Ρεθυμνιακού συναπαντήματος στην Αττική, με τίτλο «Οι Άγιοι μας ενώνουν» για τα 190 χρόνια από το θαυμαστό μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, με σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα. Πραγματοποιήθηκαν: στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων Μέγα Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υψηλού επιπέδου εκδήλωση με βραβεύσεις προσωπικοτήτων, μουσικές και χορευτικές δράσεις από το Λαογραφικό Όμιλο « Κουρήτες», Κρητικά συγκροτήματα και τους Ριζίτες Αμαριώτες.
 11. φρόντισε για την αδιάλειπτη παρουσία της Ομοσπονδίας με λάβαρα των Σωματείων –Μελών στον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης στην Αθήνα με όλους τους Κρητικούς Συλλόγους, στις εκδηλώσεις της Κρητικής Εστίας, στην εκδήλωση από 35 και πλέον Συλλόγους  για τα 150 χρόνια από την εθελοθυσία του Αρκαδίου στη Μητρόπολη Αθηνών με καταθέσεις στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, στα συνέδρια και σε όλες τις εκδηλώσεις των Κρητικών-και όχι μόνο- συλλόγων που η Ομοσπονδία ήταν προσκεκλημένη
 12. κράτησε την Ομοσπονδία μακριά από κομματικές εξαρτήσεις όπως και οι προκάτοχοι του και συνεργάστηκε με όλους τους Βουλευτές του Ρεθύμνου, της Κρήτης γενικότερα, τη Νομαρχία, την Αντιπεριφέρεια, την Περιφέρεια Κρήτης και Αττικής, το Δήμο Αμαρίου, το Δήμο Αθηναίων, τους Συλλόγους και φορείς τόσο του Αμαρίου όσο και της Αττικής. Αυτό είχε σαν στόχο την ανάπτυξη του Αμαρίου και του νομού, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής γύρω από το Αμαριώτικο Σπίτι και την προβολή του τόπου.

-Πρόσκληση από το συντονιστή του Βραβευόμενου επίτιμου προέδρου κ. Στέφανου Αντωνακάκη για την παραλαβή του επάθλου με τη προσφώνηση:

Δεκαετία είχαμε στενή συνεργασία

κι ομοσπονδία πήρενε την πρέπουσα αξία

Με όλα τα συμβούλια που’ χαμε ανταλλάξει

Και τίμησαν πορεία μας οπού χαμε χαράξει!!!

Η επίδοση του επάθλου από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ.Νίκο Κραουνάκη αποτελούμενο από μία πλακέτα με την αναγραφή” Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΕΥΘ. ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΑΘΗΝΑ,25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018”και το Β΄ τόμο έκδοσης της Αμαριώτικης Φωνής των ετών 2001-20015.

Ο βραβευθείς ανταποκρίθηκε άμεσα ως εξής:

Εκλεκτοί καλεσμένοι καλή χρονιά, χρόνια πολλά και καλή διασκέδαση,

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, που  σήμερα με τιμά, καθώς και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας που με  ομόφωνη απόφαση τους  στις 19-3-2017  με ανακήρυξαν   Επίτιμο Πρόεδρο.

Αυτή η ξεχωριστή τιμή είναι για μένα η αναγνώριση της  πολύχρονης ανιδιοτελούς προσφοράς μου στο πολυποίκιλο έργο της Ομοσπονδίας  και την αφιερώνω στην οικογένεια μου, από την οποία στέρησα πολλές ώρες της παρουσίας μου, για τους σκοπούς και τους στόχους της Ομοσπονδίας, για το καλό του τόπου μας. Θέλω επίσης  να ευχαριστήσω τους άξιους συνεργάτες και συνοδοιπόρους μου,  όλα αυτά τα χρόνια, τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων –Μελών της Ομοσπονδίας και των άλλων Συλλόγων, τους συνδρομητές και αναγνώστες της εφημερίδας μας καθώς και κάθε ανώνυμο ή επώνυμο συμπαραστάτη στο έργο αυτό.

Σας διαβεβαιώνω  πως θα είμαι  αρωγός στην παρακαταθήκη που έχουμε όλοι να κρατήσουμε την Ομοσπονδία ψηλά. Επιθυμία και ευχή μου είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να συνεχίσουν για το καλύτερο και το αστέρι της Ομοσπονδίας να μη σβήσει ποτέ ,αλλά να συνεχίζει να φωτίζει και να ακτινοβολεί.

Σας ευχαριστώ .

Αθήνα 25-2-2018

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ

 

-Ανάγνωση βιογραφικού του Προέδρου της  Παγκρητίου Ένωσης κ. Γεωργίου Μαριδάκη από τον υπεύθυνο site Ομοσπονδίας κ. Ιωάννη Σαββάκη,

                           ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ

Γεώργιος Μαριδάκης γεννήθηκε στις Λαμπιώτες Αμαρίου Ρεθύμνης.

*Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.

*Κατά την διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε με το φοιτητικό κίνημα του οποίου υπήρξε ενεργό μέλος.

*Εργάστηκε στον Τραπεζικό τομέα απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Διευθυντή.

*Υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ομίλου εταιρειών παροχής υπηρεσιών.

*Δίδαξε τραπεζική συναλλάγματος στο Ινστιτούτο Τραπεζικών Σπουδών

*Υπήρξε προεδρεύων Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ από τον Νοέμβριο 2013 έως τον Μάιο 2015.

*Ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον Δήμο της Αθήνας.

*Υποψήφιος βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Περιφέρεια Αττικής το 2004.

*Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση.

*Επί σειρά ετών ασχολείται με το πολιτιστικό κίνημα της Αττικήςστο οποίο συμμετέχει ανελλιπώς υπηρετώντας το από διάφορες θέσεις.

*Είναι πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως από το 2007.

*Διετέλεσε Πρόεδρος του Πνευματικού Ιδρύματος <<ΚΡΗΤΙΚΗ  ΕΣΤΙΑ 1997-2000.

*Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής <<ΤΟΑΡΚΑΔΙ>>.

*Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Αμαριωτών και εκδότης της εφημερίδας <<ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ>>.

*Συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια ή είναι μέλος δεκάδων Σωματείων και Συλλόγων.

*Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Σκούρα και έχουν δύο γιους, Τον Στυλιανό, Διεθνολόγο και τον Ευάγγελο Καθηγητή και Δικηγόρο.

-Πρόσκληση από το συντονιστή του Βραβευόμενου προέδρου κ. Γεωργίου Μαριδάκη για την παραλαβή του επάθλου με τη προσφώνηση:

Τσ ’ ορθοδοξίας σήμερα Πρόεδρε σε τιμούμε

τση Κρήτης τον πολιτισμό πάντα να προωθούμε!!!

-Η επίδοση του επάθλου από τον Α΄ αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μανώλη Τσαγρή αποτελούμενο από μία πλακέτα με την αναγραφή” Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΓΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΥΛ. ΜΑΡΙΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΘΗΝΑ,25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018”και τον Α΄ τόμο έκδοσης της Αμαριώτικης Φωνής των ετών -2000.

Ο βραβευθείς ανταποκρίθηκε άμεσα ως εξής:

Χαιρετισμός  Γεωργίου Μαριδάκη

Κατ΄αρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Σωματείων επαρχίας Αμαρίου για την απόφαση τους να με τιμήσουν, αναγνωρίζοντας την προσφορά μου στα πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας όταν ήμουν πρόεδρος της ένωσης Αμαριωτών  Αττικής, το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1970,και το πρώτο ήμιση της  10ετίας του 1980.

Η ένωση Αμαριωτών μετεξελίχθηκε σε Ομοσπονδία Σωματείων επαρχίας Αμαρίου με μέλη νομικά πρόσωπα, τα σωματεία των χωριών της επαρχίας.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της  ένωσης Αμαριωτών πέρασαν όλα τα σημαίνοντα μέλη της Αμαριώτικης παροικίας  της Αττικής.

Αναφέρω μερικά που θυμάμαι πρόχειρα.

Λίτινας Σήφης , Δρετουλάκης Ηλίας, Δανδουλάκης Κώστας, Κυριακάκης Γιώργος,Κατσούγκρης Μανώλης, Γαληνός Δημήτρης, Γιαννουλάκης Μιλτιάδης, Γιακουμάκης Μανώλης  και άλλοι.

Στο σημείο αυτό θα αναφέρω μερικές από τις πρωτοβουλίες μας της περιόδου αυτής.

Κατ΄αρχήν εκδόσαμε την εφημερίδα <<ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ>> παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν και βγάλαμε τα πρώτα 30 φύλλα, ανά τρίμηνο.

Ευτυχώς που τα επόμενα συμβούλια συνέχισαν την έκδοση μέχρι σήμερα και ενημερώνονται  οι Αμαριώτες όπου γης με τα νέα της επαρχίας μας.

Ένα άλλο έργο ήταν η διαμόρφωση του χώρου στην βρύση δεξιά του δρόμου από τους  Ποταμούς μέχρι τους Αγίους Αποστόλους σε σχέδια του Γιαννουλάκη Μιλτιάδη,με παγκάκια και πεζούλες, για να ξεκουράζονται στην σκιά των δέντρων όσοι σταματούν για να πιούν νερό και να δροσιστούν.  Η διαμόρφωση έγινε με μηχανήματα της Νομαρχίας.

Ένα ακόμη έργο, ύστερα από πρόταση μας στη Νομαρχία που όμως δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε,ήταν η διάνυξη παραποτάμιου δρόμου κατά μήκος του πλατύ ποταμού από την Αγία Φωτεινή εως την Αγία Γαλήνη. Οδρόμος αυτός θα συντόμευε την απόσταση σε 15 λεπτά και θα ήταν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της επαρχίας μας από τα τέλη της 10ετίας του 1970. Τελικά όπως με ενημέρωσε ο Νομάρχης δεν προχώρησε το έργο λόγω αντίδρασης των χωριών της Ρίζας του Ψηλορείτη.

Τελειώνοντας ευχαριστώ και πάλι τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την τιμή που μου έκαναν και εύχομαι να έχουν υγεία για να συνεχίσουν να προσφέρουν στα πολιτιστικά της επαρχίας μας.

 

-Προσφώνηση  Αντιδημάρχου Αμαρίου κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκη για ένα σύντομο χαιρετισμό που ανταποκρίθηκε ευχάριστα ως εξής:

Με μεγάλη χαρά έγινε δεκτή η πρόσκληση σας εκπροσωπώντας την Δημοτική αρχή και το Δήμαρχο που το πένθος δεν του επέτρεψε να είναι παρόν, σας φέρνω τους χαιρετισμούς από το ΑΜΑΡΙ και θέλω να σας μεταφέρω την εκτίμηση που έχουμε σε σας αλλά και σε όλους τους απόδημους. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση οι ματιές και οι προτεραιότητες των μόνιμων κατοίκων. των χωριών μας ή ματιά των Αμαριωτών που ζουν στο Ρέθυμνο το Ηράκλειο αλλά και η δική σας να τέμνονται σε μεγαλύτερο εύρος ως αριθμητή και παρονομαστή μέγιστο και κοινό όχι μόνο την αγάπη μας για το Αμάρι αλλά την ανάγκη ανάπτυξης και προοπτικής. Φίλες και φίλοι στοχεύουμε ψηλά στα μεγάλα έργα για το ΑΜΑΡΙ αυτά που θα εγγυηθούν την ζωή και το ευ ζην στο τόπο μας. Σας ευχαριστώ τους χαιρετισμούς των συναδέλφων μου στο δημοτικό συμβούλιο καλή Διασκέδαση.

Και ο συντονιστής συγχαίρει γενικά:

Έχει ο κόσμος ομορφιές μα πιο μεγάλη χάρη

έχει τση Κρήτης ομφαλός που είναι το Αμάρι!!!

-Προσφώνηση του χορευτικού να ανοίξει το χορό, που με τις δεξιότητες του κατενθουσίασε του συνδαιτυμόνες χάρη και στην αρμονική ανταπόκριση του μουσικού συγκροτήματος του Αμαριώτη λυράρη μας κ. Αντώνη Κεχαγιαδάκη.

Ακολούθησε το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας και στη συνεχεία κατακλίστηκε η πίστα από τους παρευρισκόμενους γενικά που χόρεψαν με την ψυχή τους.

Η καλή οργάνωση της λαχειοφόρου μας  με τα ωραία, από τους αγαπητούς δωροθέτες μας, δώρα απέδωσε τα καλύτερα  και ευχαριστούμε τόσο τους δωροθέτες μας για τις προσφορές τους όσο και τους εκλεκτούς καλεσμένους μας για την ευγενική ανταπόκριση τους. Ευχαριστούμε ακόμη το κλιμάκιο του Ρ/Σ “Κρήτη FMγια τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης μας, το χορευτικό, τους οργανοπαίκτες, τους αξιότιμους επισήμους μας και όλους γενικά που τίμησαν με την παρουσία τους την αυθεντική εκδήλωση μας.

Πάντα χαρές να έχουμε κι ωραία να περνούμε

κι ούλες τσι παραδόσεις μας μ’ αγάπη να τιμούμε!!!

Αριθμός Προβολών: 44