Το πιο ποιοτικό ‘Βιβλίο-Λεύκωμα’ που έχει κυκλοφορήσει στο νομό.

   Σταύρος Ε. Φωτάκης: o πολυβραβευμένος συγγραφέας-στρατηγός από την Ακαδημία Αθηνών.

   Με τέτοιους ανθρώπους δε φοβάται το Αμάρι.

Γράφει : ο Δημοσιογράφος – Φιλόλογος – Δάσκαλος : ΝΙΚΟΛΕΩΝ .Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

    Φωτογραφίες εκδήλωσης : Κωστής Παραδεισανός

   Με την συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των μονίμων και αποδήμων Αϊγιαννιωτών, αλλά και πολλών κατοίκων γειτονικών χωριών και φίλων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές», του Σταύρου Εμμ. Φωτάκη. Η  εκδήλωση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Αγίου Ιωάννη Αμαρίου την Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 21.00΄ στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού και  ήταν άψογη. Την παρουσίαση έκαναν με υποδειγματικό τρόπο και καθήλωσαν το ακροατήριο  οι Αϊγιαννιώτες εκπαιδευτικοί : Καλλιόπη Α. Παραδεισανού, Φιλόλογος – Κώστας Α. Παραδεισανός Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου – Ειρήνη Π. Παραδεισανού , Φιλόλογος και Αδάμ Ι. Παραδεισανός, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε με προβολή και ανάλυση πολλών φωτογραφιών από το βιβλίο του συγγραφέα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια,  ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, καθώς και άλλες προσωπικότητες. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αϊγιαννιωτών «Ο ΚΥΜΙΝΑΡΗΣ» Μιχάλης Καπαρός :

 

     Χαιρετισμός του Προέδρου Αϊγιαννιωτών ¨Ο ΚΥΜΙΝΑΡΗΣ¨

                                        Μιχάλη Καπαρού

 

Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συγχωριανοί, εκλεκτοί φίλοι

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του χωριού μας, αποφάσισαν και οργάνωσαν τη σημερινή πολιτισμική εκδήλωση παρουσίασης  του βιβλίου με τίτλο : «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές» του συγχωριανού μας Σταύρου Φωτάκη. Πριν δώσω το λόγο στους εκλεκτούς ομιλητές, επιτρέψετέ μου λίγα λόγια, για τον συγγραφέα και το συνολικό συγγραφικό του έργο.

   Ο Σταύρος Εμμ. Φωτάκης γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου Ρεθύμνου.Παντρεμένος με τη Νίτσα Δουκάκη, Νηπιαγωγό, από Μέλαμπες, έχει δυο κόρες και τρία εγγόνια. Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, εν αποστρατεία. Συγγραφέας και εκδότης πέντε βιβλίων, με «Επαίνους» της Ακαδημίας Αθηνών, στα τρία.Συγγραφέας και εκδότης ενός ανάτυπου επιστημονικής εργασίας, στο 11ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο. Συγγραφέας, υπό έκδοση δύο νέων βιβλίων, με ισάριθμους «Επαίνους» της Ακαδημίας Αθηνών. Στιχουργός, με πολλά Βραβεία, Επαίνους και Διακρίσεις. Αρθρογράφος, ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Έχει συμμετάσχει σε τρία Επιστημονικά Συνέδρια με ισάριθμες ανακοινώσεις. Ερευνητής και ερμηνευτής του ριζίτικου τραγουδιού, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις πολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και σε κορυφαίους πνευματικούς φορείς, όπως στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

   Διετέλεσε : Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αϊγιαννιωτών Αμαρίου και μέλος άλλων κοινωνικών φορέων.

   Είναι : Επικεφαλής της Παρέας Ριζίτικου Τραγουδιού «Αμαριώτες» και μέλος πολλών Πολιτιστικών Σωματείων, Επιστημονικών και Λογοτεχνικών Ενώσεων.

   Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία

1.Επιλογή Ριζίτικων Τραγουδιών – Αθήνα 1993.

2.Το χωριό μου Άγιος Ιωάννης Χλιαρός Αμαρίου Ρεθύμνου-Ρέθυμνο 2006.

3.Ριζίτικα και Μαντινάδες (με Τοπικό Λεξιλόγιο) – Ρέθυμνο  2007.

4.Στη βορεινάδα μιας κορφής, γράφω, τα που θυμούμαι – Ρέθυμνο 2015.

5.Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές – Ρέθυμνο 2016.

Έχει εκδοθεί επίσης ένα ανάτυπο επιστημονικής εργασίας του συγγραφέα, ως εισηγητής, στο 11ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, με τίτλο : Τρεις διακεκριμένοι Μοναχοί της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Αμαρίου, καταγόμενοι από τον Άγιο Ιωάννη Χλιαρό Αμαρίου Ρεθύμνου – Ρέθυμνο 2017.

   Υπό έκδοση βιβλία

1.Κρητική Λαϊκή Ποίηση. Τραγούδια, μαντινάδες-ρίμες.

2.Μεταγραφή ριζίτικων τραγουδιών, από τα Αμαριώτικα χωριά (Αφηγητές

Αμαριώτες).

Να σημειώσω επιπλέον ότι, εκτός του παραπάνω συγγραφικού έργου, έχουνε ήδη  κυκλοφορήσει δύο CD  και ένα  DVD με ριζίτικα τραγούδια, που τραγουδεί – πρωτοτραγουδιστής ο Σταύρος Φωτάκης και τον συνοδεύει η Αμαριώτικη Παρέα.

Εκδοθέντα βιβλία του συγγραφέα είναι διαθέσιμα, για όποιον επιθυμεί να τα προμηθευτεί. Τα έσοδα θα ενισχύσουνε τα ταμεία των Συλλόγων μας.

Συγχαίρουμε από καρδιάς τον Σταύρο Φωτάκη, για το αξιόλογο συγγραφικό του έργο και για τις πέντε επαινετικές διακρίσεις του από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι μεγάλη τιμή για το χωριό μας και το Αμάρι γενικότερα. Τον ευχαριστούμε, για την πολύ σημαντική προσφορά του για το χωριό μας και του ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Ευχαριστούμε επίσης τον αγαπητό συγχωριανό μας επιχειρηματία Γιώργο Γαζοράκη, για τη χρηματοδότηση έκδοσης του βιβλίου «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές», τα έσοδα του οποίου από την πώληση προσφέρονται στους Συλλόγους μας. Σας ευχαριστώ που με ακούσετε.

 

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου

                                        Νίκο Κραουνάκη

 

Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αϊγιαννιωτών «Ο ΚΥΜΙΝΑΡΗΣ» Μιχάλη Καπαρό, που ανακοίνωσε την παρουσία μου, ως Προέδρου της Ομοσπονδίας Αμαριωτών. Ευχαριστώ  και τον Σταύρο Φωτάκη, που απόψε μου θύμισε λίγες ευχάριστες αναμνήσεις από το σχολείο μου. Στην πορεία των Αμαριώτικων Συλλόγων της Αθήνας και της Ομοσπονδίας, ανάμεσα στους πολλούς που γνωριστήκαμε, κάποιοι άνθρωποι έχουνε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχουνε προσφέρει κάτι περισσότερο από τους άλλους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Σταύρος Φωτάκης. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τον γνώρισα και τον ευχαριστώ πολύ, γιατί ποτέ δεν έχει αρνηθεί τη βοήθειά του σε ό,τι του ζητήθηκε. Με συγκίνησαν ιδιαίτερα όλοι οι ομιλητές, όπως φαντάζομαι και όλους εσάς. Και πάλι τον ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του.

 

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό

 

Χαιρετίζω και εγώ από την πλευρά μου την αποψινή εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του Άϊ Γιάννη, παρουσίασης του βιβλίου του Σταύρου Φωτάκη «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές». Θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για το Σταύρο το Φωτάκη, το συνάδελφο και φίλο. Ο Σταύρος Φωτάκης κατατάχτηκε στην τ. Αστυνομία Πόλεων το 1965, όμως διώχτηκε από το χουντικό καθεστώς, για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις. Επανήλθε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1975. Μπορώ να πω ότι, είναι ένας από τους Αξιωματικούς που βοήθησαν στη συνέχεια πολλούς Αμαριώτες Αστυνομικούς, τόσο στις τοποθετήσεις όσο και στις μεταθέσεις τους. Ένας απ’ αυτούς είμαι κι εγώ. Δεν μπορώ να μην το πω γιατί θέλω να δείξω και μια άλλη πλευρά του Σταύρο του Φωτάκη. Όταν το 1988 που τελείωσα τη Σχολή Αξιωματικών, συζητούσα με τον κοινό μας φίλο τον Λέκκα το Μανώλη, λέγοντάς του ότι θέλω να κατέβω Κρήτη, αλλά δεν έχω κανένα να με βοηθήσει. Μα έχομε το Σταύρο το Φωτάκη μου λέει, από τον Άϊ Γιάννη. Του λέω δεν τον ξέρω. Θα σου δώσω το τηλέφωνο να τον πάρεις και θα σε βοηθήσει. Τότε υπηρετούσε, ως επιτελικό στέλεχος στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πράγματι χωρίς να γνωριζόμαστε του είπα τίνος γιος είμαι και μου είπε, Παντελή θα κατέβεις στην Κρήτη, όπως πράγματι  έγινε. Το 1998 όμως που αποστρατεύτηκε από την Ελληνική Αστυνομία με το βαθμό του Υποστρατήγου, μπορώ να πω πως εμείς οι Αστυνομικοί στο Αμάρι, χάσαμε το στήριγμά μας και πικραθήκαμε. Όπως είδα όμως απόψε αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο Σταύρο, να αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο σ’ αυτό που πράγματι αγαπούσε. Αγαπούσε την παράδοση της περιοχής και προσπάθησε να την αναδείξει. Αναζήτησε και κατέγραψε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Φίλε Σταύρο, σ’ ευχαριστούμε γι αυτό που έκανες για το Αμάρι και τον Άϊ Γιάννη και εύχομαι ο μεγαλοδύναμος να σου δίδει μακροζωϊα, να συνεχίσεις να προσφέρεις με το συγγραφικό και ποιητικό σου έργο. Σε ευχαριστώ.

 

ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΑΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ  ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

 

Χαιρετισμός του συγγραφέα Σταύρου Φωτάκη

 

Θα χρειαζόμουνα πάρα πολλές ώρες, όπως και όλοι οι αγαπητοί και εκλεκτοί παρουσιαστές, για να αναφερθώ αναλυτικά σε όλα τα βιβλία, γι αυτό θα περιοριστώ κι εγώ μόνο στο βιβλίο με τον τίτλο : «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές».

Έχουνε περάσει αρκετά χρόνια από τότε, που πήρα την πρωτοβουλία να συγκεντρώσω φωτογραφίες, από όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες του χωριού μας, ανεξάρτητα αριθμού, κατά την κρίση και κατ’ επιλογή του καθενός, αντιπροσωπευτικές προσώπων και θεματολογίας, με τη σκέψη να διασωθούνε, να  αναδειχθούνε και να αξιοποιηθούνε ανάλογα.

Ζήτησα από όλους τους χωριανούς Αϊγιαννιώτες, μόνιμους και απόδημους, παλιές κυρίως φωτογραφίες από τη ζωή του χωριού μας (γάμοι, βαφτίσια, γλέντια, καλλιέργειες, πολέμους και άλλες δραστηριότητες) ή ατομικές – οικογενειακές φωτογραφίες των προγόνων μας και συγγενών τους, μαζί με πληροφορίες για τα στοιχεία των εικονιζόμενων προσώπων, χρονολογία κ.λπ.

Φιλοδοξία μου ήτανε η συλλογή, διαφύλαξη και ανάδειξη όλων των φωτογραφικών κειμηλίων που υπάρχουνε, είτε με την έκδοση ειδικού λευκώματος μαζί με τις απαραίτητες για κάθε φωτογραφία πληροφορίες, είτε με την έκδοση μελλοντικών ημερολογίων, είτε με τη διαφύλαξή τους σε ενιαίο άλμπουμ.

Ομολογώ ότι, η ανταπόκριση στο κάλεσμά μου ήτανε συγκινητική με συμμετοχή σχεδόν στο 100%, χωρίς καμιά διακοπή. Ανταποκριθήκανε περίπου 80 άτομα – οικογένειες και συγκεντρωθήκανε περίπου 1100 φωτογραφίες. Κατέβαλα ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μείνει καμιά οικογένεια του χωριού μας έξω από αυτή την σημαντική, κατά την άποψή μου, συλλογή και καταγραφή.

Όλες οι φωτογραφίες αντιγραφήκανε και επιστραφήκανε αμέσως στους κατόχους τους, χωρίς να υποστούνε την παραμικρή φθορά. Στη συνέχεια καταχωρηθήκανε σε ατομικό φάκελο εκείνου που τις παρέδωσε, για να φαίνεται η προέλευσή τους και έτσι κατά την άποψή μου τηρήθηκε μια σωστή και έντιμη διαδικασία. Είναι γεγονός ότι, η όλη διαδικασία δεν ήτανε καθόλου εύκολη.

Από το σύνολο των φωτογραφιών έγινε μια πρώτη επιλογή 400 περίπου, οι οποίες καταχωρηθήκανε σε 16 θεματικές ενότητες. Στη συνέχεια έγινε η σχετική τεχνική επεξεργασία, με τις αντίστοιχες ετικέτες για την καθεμιά και όλο αυτό το υλικό αποτέλεσε το περιεχόμενο έκδοσης του βιβλίου με τον τίτλο : «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές». Οι υπόλοιπες φωτογραφίες παραμένουνε στο αρχείο μου και ελπίζω ότι, σύντομα θα αξιοποιηθούνε και αυτές, με συμπληρωματική έκδοση.

Πρέπει να σημειώσω ότι, οι ελάχιστοι συγχωριανοί που αν και επανειλημμένα τους ζήτησα φωτογραφίες και δεν ανταποκριθήκανε, είτε από αμέλεια, είτε για άλλους λόγους, αφού είδανε το αποτέλεσμα μου εκφράσανε τη λύπη τους. Τους ενημερώνω λοιπόν  ότι, θα συνεχίσω την προσπάθειά μου και τους περιμένω, να έρθουνε άμεσα σε επικοινωνία μαζί μου, καθώς και εκείνους που ενδεχομένως έχουνε και άλλες φωτογραφίες. Δυστυχώς, ο χρόνος τρέχει και δεν μας περιμένει.

Πρέπει επίσης να ομολογήσω ότι, αν και κοπίασα αρκετά και ήξερα τί ακριβώς είχα κάνει, δεν περίμενα αυτή την ενθουσιώδη αποδοχή από όλους σχεδόν τους συγχωριανούς και τα επαινετά σχόλια, προφορικά και γραπτά, της προσπάθειάς μου. Ε, αυτή είναι η καλύτερη πλερωμή μου. Βέβαια όση προσπάθεια και αν καταβάλει κάποιος, η τελειότητα είναι άπιαστη. Δεν θα σας κουράσω όμως άλλο.

Θέλω να ευχαριστήσω πολλούς και φοβούμαι πως κάποιον ίσως ξεχάσω και αν αυτό συμβεί ζητώ προκαταβολικά συγνώμη, γιατί θα γίνει χωρίς τη θέλησή μου.

Θα ξεκινήσω από τον χρηματοδότη αυτής της έκδοσης, τον συγχωριανό μας επιχειρηματία τον Γιώργο Γαζοράκη, του Πολύδωρου και της Λαμπρινής, που χωρίς την δική του εξ ολοκλήρου οικονομική κάλυψη, δεν ήταν δυνατόν να εκδοθεί το βιβλίο. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου, πηγαίνουν όλα για την ενίσχυση των Συλλόγων μας. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, όπως φαντάζομαι όλοι οι χωριανοί, γιατί έδειξε για άλλη μια φορά την αγάπη του για τον τόπο του, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, δεν του επιτρέπουνε να τον επισκέπτεται συχνά. Όμως, η απλόχερη οικονομική του συμβολή, σε κάθε περίπτωση, τον καταγράφει στους αθόρυβους μα σημαντικούς ευεργέτες του χωριού μας.

Ευχαριστώ όλους, που μου εμπιστευτήκανε αυτόν τον ιστορικό τους ανεκτίμητο θησαυρό, για την ανταπόκριση και τη συμμετοχή τους στην προσπάθειά μου, η οποία πιστεύω πως άξιζε τον κόπο.

Ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών, το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας, για την απονομή του τιμητικού Επαίνου, του πέμπτου κατά σειρά.

Ευχαριστώ την αξιαγάπητη νύφη του Άϊ Γιάννη, την γυναίκα του Απολλόδωρου Σαατσάκη, την πολυτάλαντη και πολυβραβευμένη δασκάλα Ελένη Πλαγιωτάκη, για το έξοχο προλογικό της σημείωμα.

Ευχαριστώ όλους τους εκλεκτούς φίλους που, είτε προφορικά, είτε γραπτά, με τα παινάδια τους εκφράσανε τον θαυμασμό τους και για τούτη την προσπάθειά μου.

Ευχαριστώ τους αγαπητούς συγχωριανούς μας : την Καλλιόπη Παραδεισανoύ, τον Κωστή Παραδεισανό, την Ειρήνη Παραδεισανού και τον Αδάμ Παραδεισανό, για την άψογη παρουσίαση του βιβλίου μου με τίτλο :  «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές»

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό, καθώς και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αμαριωτών Αθήνας Νίκο Κραουάκη, για τα θερμά τους λόγια.

Ευχαριστώ τους Προέδρους των Πολιτιστικών μας Συλλόγων, που οργανώσανε την σημερινή εκδήλωση και κυρίως τον Μιχάλη Καπαρό που είχε την πρωτοβουλία και σήκωσε όλο το βάρος και την ευθύνη της εκδήλωσης.

Ευχαριστώ την γυναίκα μου Νίτσα, που είτε ανέχτηκε, είτε υπέδειξε πρόσωπα και πράγματα και με τον τρόπο της βοήθησε σε αυτό το αποτέλεσμα

Ευχαριστώ θερμά όλους εσάς, που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και με τιμήσατε με την παρουσία σας.

Τελειώνοντας, θέλω να αφιερώσω αυτή την τιμή στους γονέους μου, που μου χαρίσανε την αναπνοή και την ανατροφή μου, αλλά και σε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους, που μου προσφέρανε απλόχερα, τον πλούτο των γνώσεών τους και τη σοφία τους. Θεωρώ πως, δεν έκαμα τίποτε παραπάνω, από αυτό που έπρεπε να κάμω. Έκαμα «το πρώτο μου χρέος εχτελώντας τη θητεία μου στη ράτσα..», όπως λέει ο Νίκος   Καζαντζάκης. Έκαμα τα πρέποντα, προς τον τόπο μου,  προς τους προγόνους μου και ελπίζω προς τους επόμενους. Έκαμα λίγα από τα πολλά, που μπορούμε και πρέπει να κάνομε όλοι. Σας ευχαριστώ θερμά.

Αριθμός Προβολών: 8