Αναδημοσίευση από : madeincreta.gr

Η "έφηβη" στην ψυχή, Παγώνα Κατσούγκρη δεν είναι πια μαζί μας

Η τελευταία της μεταμφίεση και βόλτα στα χωριά ήταν το 2011, όμως ακόμη έχουν να λένε οι χωριανοί για την Παγώνα Κατσούγκρη, από το Γερακάρι, τη γριούλα που ξεσήκωνε τα χωριά με τις ευφάνταστες μεταμφιέσεις της που πάντα σκόρπιζαν το γέλιο και τη χαρά!

Η γιαγιά Παγώνα στα 102 της χρόνια έφυγε από τη ζωή και την περασμένη Κυριακή συγγενείς και φίλοι την αποχαιρέτισαν, με θλίψη για το χαρούμενο άνθρωπο που παρά τα χρόνια της που περνούσαν τον αιώνα παρέμενε παιδί στην ψυχή!

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση ενώπιον… λαού στην επαρχία Αμαρίου, πραγματοποιήθηκε την Καθαρή Δευτέρα του 2011 στο Γερακάρι, το χωριό που κάηκε και μαρτύρησε με τις δεκάδες εκτελέσεις το 1944. Τότε, η Παγώνα Κατσούγκρη με τη βροντερή φωνή ηλικίας 95 χρόνων, για τις ανάγκες των γιορταστικών εθίμων της Αποκριάς ντύθηκε με κανονικό νυφικό και ακολούθησε σαν… νύφη από το οικογενειακό της σπίτι, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, τους εκατοντάδες γαμηλιώτες  που έσπευσαν με μουσικά όργανα και το γαμοκούλουρο στη σημαία, για να την παραλάβουν…

Ήταν η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου της Κρήτης και το πρόσωπο δεν επιλέχτηκε τυχαία! Φυσικά, ούτε γαμπρός υπήρξε ούτε πήγε στην εκκλησία για τη στέψη, απλά «το απαιτούσαν οι μέρες». Ανέβηκε, λοιπόν, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο πειραγμάτων και σε κλίμα άκρατης ευθυμίας, πάνω στην καρότσα του… αγροτοκτηνοτροφικού φορτηγού με το νυφικό της πέπλο και την κορώνα της… βασίλισσας στα μαλλιά, κάθισε στην… αυτοκρατορική πολυθρόνα και ξεκίνησαν για το οδοιπορικό γέλιου της αποκριάς , πρώτα στο χωριό της και συνέχεια σε άλλα της επαρχίας.

Με την υπέργηρη… νυφούλα στην καρότσα, το Μανώλη Μπολιουδάκη στο μαντολίνο και τους αυτόκλητους γαμηλιώτες, γύρισαν τα σπίτια στις γειτονιές στο Γερακάρι και περνώντας από κοντινούς οικισμούς κατέληξαν στη Σχολή Ασωμάτων, προβάλλοντας χάριν των ημερών τη μεγάλη έκπληξη. Όταν γύρισαν από την αποστολή τους, η Παγώνα συνδιασκέδασε στην πλατεία με τους συγχωριανούς της, «χόρεψε πεντοζάλη και σούστα» και υποχρεώθηκε «και στο χανιώτη» όταν έσυραν μαζί της «το χορό της νύφης» πολλοί συντοπίτες …

Φυσικά, όλες τις ώρες του γιορταστικού οδοιπορικού, όλοι τραγουδούσαν το γνωστό «Πρόβαλε μάνα του γαμπρού και πεθερά τση νύφης», μαντινάδες με το… κιλό και στο τέλος  είπαν και… μοιρολόγια  Εκεί τους είχε βγάλει! Από τις 10 το πρωί εκείνη τη μέρα μέχρι τις 10 τη νύχτα που διήρκεσε η παράσταση, «χορτασμένη» η Παγώνα  με… κούραση, φτάνοντας στο σπίτι της απευθύνθηκε στη νύφη της: «Πελαγία κάνε μου ένα καφέ». Ήπιε τον καφέ, έπεσε κατάκοπη και κοιμήθηκε.

παγώνα κατσούγκρη γερακάρι απόκριες μεταμφιέσεις

παγώνα κατσούγκρη γερακάρι απόκριες μεταμφιέσεις

Δείτε περισσότερα για την Παγώνα Κατσούγκρη εδώ.

Αριθμός Προβολών: 6