ΓΕΝΝΗΣΗ 
Τον Ιανουάριο στις 18 απέκτησαν το πρώτο τους παιδάκι η Δόξα Προβιά του Ηλία και της Ελένης και ο σύζυγος της Μανώλης Τσαχάκης,του Γεωργίου και της Άννας ,απο τις Βρύσσες Αμαρίου.
Να σας ζήσει
 
ΓΑΜΟΣ 
Τον πολιτικό τους γάμο έκαναν ο Κωστής Πατένας,του Θεοδώρου και της Μαρίας και η Αργυρώ Λίτινα του Ιωάννη και της Βασιλικής απο τα Πλατάνια,στο Δημαρχείο Αμαρίου. Μάρτυρες ήτανε ο Λειτουργάκης Κωστής και ο Βασίλης Κλάδος. Να ζήσετε.
 
ΒΑΠΤΙΣΗ 
Αρχές Δεκεμβρίου 2016 στην Αθήνα ,βάπτισαν το δεύτερο παιδί τους,κοριτσάκι, ο Αστρινός Βουμβουράκης και η σύζυγος του Μιχαέλα
και το όνομα αυτής Αναστασία.Νονός ο καρδιολόγος Ελευθέριος Σακαδάκης.  Να σας ζήσει!
 
 
ΚΗΔΕΙΕΣ
Αρχές Ιανουαρίου πέθανε στο Ρέθυμνο η Αναστασία Βροντάκη του Ιωάννη ετών 83.Η κηδεία της έγινε στο Βυζάρι.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια. 
 
Το Φεβρουάριο στις 25 πέθανε στο Πειραιά, ο Γιάννης Αποστολίδης σύζυγος της Μαρίας Ξανθού ετών 80.Η κηδεία του έγινε στο τρίτο νεκροταφείο.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
 
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ
 
Οι δύο σύλλογοι της Βισταγής και των Αθηνών έκοψαν τις βασιλόπιτες του 2017. Στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου στο Αμαριώτικο σπίτι,είχαν και ένα ωραίο συγκρότημα με τον Ισίδωρο Πάτερο μπουζούκι, τον Άγγελο Τσαγκρή Λαούτο,τον Κωστή Πατένα μαντολίνο,και Γιάννη Σφακιανάκη κιθάρα.Όλοι Μπισταγιανοί.
Στις 21 Ιανουαρίου στο χωριό έγινε στο κτίριο του συλλόγου μας(στο καμάρι μας) με ωραίο βραστό κρέας και πιλάφι και καλή παρέα.
 
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Στο κτίριο του συλλόγου μας περάσαμε και φέτος πολύ όμορφα όλοι μαζί. Ανοίξαμε την Σαρακοστή με όλα τα καλά του Θεού.Όλοι οι χωριανοί και οι φίλοι μας.Και του χρόνου.
 
Αλέξανδρος Προβιάς
 
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
 
Θερμά συγχαρητήρια στη Ζηνοβία Μπαραδάκη κόρη της Ελευθερίας Γαργερού που 
στις 20 Νοεμβρίου 2016 απέκτησε το Πτυχίο της , του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων , επειδή είναι 5 ετούς φοίτησης έχει πλέον αναγνωρισθεί για το εξωτερικό ως ισοδύναμο με διπλώματα με τη διεθνή ονομασία ΜASTER ( μεταπτυχιακό ) .Εργάζεται στη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος του πατέρα της με την επωνυμία Γαλακτοκομική Κρήτης Α.Ε. με έδρα τα Σελλιά Αγ΄Βασιλείου
 
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΣΤΑΓΗΣ 
Το χωριό μας έχει πολλές εκκλησίες. Εδώ όμως θα εξετάσουμε την δίκλητη του Αγίου Χαραλάμπους με την Κοίμηση της Θεοτόκου.
( Ω Παναγιά Μπισταγιανή με τα καμπαναριά σου,
βλέπε μου τη ν' αγάπη μου
ν άνάβω τα κεριά σου)
 
Οι τότε προύχοντες του χωριού, πήγαν στο τούρκο διοικητή ,που έδρευε στο χωριό Μέρωνας και του ζήτησαν την άδεια , να κτίσουν μια εκκλησία . Ο τούρκος , πονηρά σκεπτόμενος τους είπε : ''Σας δίνω ενενήντα μέρες  διορία,να χτίσετε την εκκλησία σας.Διαφορετικά θα γίνει τούρκικο τζαμι'', πιστεύοντας ότι  αυτό θα ήτανε αδύνατο να γίνει. 
Με την δύναμη του Θεού όμως η εκκλησία χτίστηκε και λειτουργήθηκε μέσα σε 89 ημέρες, μια μέρα νωρίτερα της προθεσμίας! και έτσι παρέμεινε στους Χριστιανούς
Λέγεται ότι το βάθος των θεμελίων της έχει ύψος ενός ανδρός κρατώντας υψωμένο ένα φτιάρι . Το δε πάχος των τοίχων της είναι 0,80 πόντους.Πέρασε απο πολλές μορφές μέχρι να καταλήξει στην σημερινή της μορφή. Εις το ανώφλοιο της πόρτας( νότια)κεντρική είσοδος σώζεται η επιγραφή :
Α W I E         Αυγούστου Α 
Εις καιρόν Ιεροθέου αρχιερέος εκτίσθη η παρούσα εκκλησία,δια προκοπής Γεωργίου ιερέως Λαγουβάρδου,Αντωνίου ιερέως Βαρούχα,Γεωργίου ιερέως Καβαδάτου. και μνήσθητη αυτών Κύριε εν την βασιλεία σου και πάντων των ευσεβών Χριστιανών των βοηθούντων και κατοικούντων εν τω χωρίο τούτο.Ζώντων και τεθνεώντων δια πρεσβειών της Αγίας σου Μητρός και του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους και πάντων των Αγίων σου Αμήν .   θθθθ
 
Εις την διαμόρφωση της αυλής ευρέθησαν τάφοι παλαιότερα.Έχει ένα ωραίο καμπαναριό με 6 καμπάνες ! και η είσόδος εις  στην αυλή της εκκλησίας γίνεται δια μέσου της βάσης του καμπαναριού.Έχει δύο ορόφους και επροορίζετο και τρίτος . Η παράδοση αναφέρει ότι ο πρωτομάστορας νέος άνδρας, αλλά φαίνεται ότι ήτανε άρρωστος ,και διαισθάνθηκε το θάνατο του.Έδωσε εντολή να τον σκεπάσουν εγκαταλείφθηκε η προσθήκη του τρίτου ορόφου και χτίστηκε ο τρούλος με πελέκια.
Σήμερα είναι τσιμεντένιος.Πράγματι ο Πρωτομάστορας σε λίγο πέθανε και είναι θαμένος σε τάφο στην βάση του καμπαναριού,όπου υπάρχει η επιγραφή……… 
<<Ενθάδε κείται Γεώργιος Κ.Φραγάκης 
Γεννηθείς τη 4 Δεκεμβρίου 1855
Αποβιώσας δε τη 25 Νοεμβρίου 1895>>
Και παρακάτω γράφει το εξής αριστούργημα ΄
χύστε δάκρυ πικρό διαβάται
εις τους κόλπους του μνήματος τούτου
η νεώτης βαρέως κοιμάται.-
 Η ανέγερση του καμπαναριού είναι κατά 80 χρόνια μεταγενέστερη της εκκλησίας δεν χτίστηκαν ταυτόχρονα.
Εις την δυτικήν θύραν της εκκλησίας σώζεται η επιγραφή 
1815
<<Ο Θεός δια πρεσβειών της Αγίας Σου Μητρός μνήσθητι Κύριε του δούλου σου Κωνσταντίνου Κασιμάτη πρωτομαστόρου και της συνοδείας αυτού – Αμήν –
Μνήσθητι Κύριε του δούλου Σου  Νικολάου Μαρούλι και των υπολοίπων τεχνιτών>>
Εφημέριοι της Ενορίας Βισταγής 
παπά Στυλιανός Ψηστάκης 
παπά Νικόλαος Πιτόκος
παπά Εμμανουήλ Λαινάκης 
παπά Θεόκλητος Κυπαρίσσης
παπάΕμμανουήλ Καβρουλάκης
παπά Νικόλαος Λαντζουράκης
παπά Νικόλαος Καλογεράκης 
παπά Δημήτριος Δραμιτινός
παπά Ελευθέριος Φουρτίνης
παπά Μιχαήλ Σφακιανάκης 
παπά Ζαχαρίας Κουφάκης 
 
πηγή :παπά Λευτέρης Φουρτίνης
Αριθμός Προβολών: 20