ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

<<Η ΚΑΛΟΕΙΔΕΝΑ>>

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Στις 24/02/2015 ο Μιχάλης Καπαρός του Στέλιου και της Μαρκέλας ,και η Βέτα Σταυράτη απέκτησαν το πρώτο τους παιδί  αγοράκι.

Στις 18/03/2015 ο Θανάσης Περάκης του Γεωργίου και της Γεωργίας ,και η Σοφία Καραμουχτή απέκτησαν το πρώτο τους παιδί κοριτσάκι.

Στις 30/03/2015 ο Θέμης Σοφιαδάκης του Εμμανουήλ και της Νεκταρίας και η Μάρω Γαλιού απέκτησαν το πρώτο τους παιδί κοριτσάκι.

Στις 07/04/2015 η Αριστέα  Καπαρού του  Βασίλη και της Μαρίας και ο Δαμιανός Κωνσταντίνος  απέκτησαν το πρώτο τους παιδί κοριτσάκι.

Στις 16/04/2015 ο Γιάννης Μαθιουδάκης του Ιακώβου και της Βαγγελιώς και η Χριστίνα Καρακατσάνη  απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους ,αγόρακι.

Στις 04/05/2015 η  Κλεοπάτρα Τζίτζικα του Γιάννη και της Ροδιάς, και ο Γιάννης Μαρκάκης απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους ,κοριτσάκι.

Στις 04/05/2015 ο Δημήτρης Καρμπούνης του Νικολάου και της Εμμανουηλίας Σταυρουλάκη και η Μάγδα Πασχαλίδου απέκτησαν το πρώτο τους παιδί ,αγοράκι.

Στις 12/05/2015 η Ευφροσύνη Κατσαντώνη του Μανώλη και της Ασημένιας και ο Γιάννης Κουτεντάκης απέκτησαν το τρίτο τους παιδί κοριτσάκι.

Στις 16/05/2015 η Ξανθή Μοσχοβάτου του Πέτρου και της Κλεονίκης και ο Σπύρος Ράλλης απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους  κοριτσάκι.

Στους ευτυχείς γονείς , γιαγιάδες και παππούδες ο Σύλλογος μας εύχεται να τους ζήσουν και να τα καμαρώσουν όπως επιθυμούν.

ΓΑΜΟΣ-ΒΑΦΤΙΣΗ

Στις 23-5-15 ο Μανώλης Κατσαντώνης του Στέλιου και της Αριστέας ,και η Ειρήνη Γερογιαννάκη παντρεύτηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου εντός του κτήματος Παυλάκη ,βάφτισαν το κοριτσάκι τους , και του έδωσαν το όνομα Αικατερίνη.

Ακολούθησε γλέντι στο κέντρο <<Μέγαρο>>.

Ο Σύλλογος μας εύχεται στους νιόπαντρους  να ζήσουν ευτυχισμένοι, να τους ζήσει το νεοφώτιστο και να το καμαρώσουν όπως επιθυμούν.

ΒΑΦΤΙΣΗ

Στις 30/05/2015 στον Ιερό Ναό Φωτεινού Ρεθύμνου ο Μανώλης Μπαγουράκης του Παπα-Γιάννη και της Μαρίας και η Πόπη Φραγκούλη βάφτισαν το δεύτερο παιδί τους κοριτσάκι και του έδωσαν το όνομα Αντριάννα.Ακολούθησε γλέντι στο κέντρο Άλφα-Άλφα.

Ο Σύλλογος μας εύχεται, να τους ζήσει το νεοφώτιστο και να το καμαρώσουν όπως επιθυμούν.

ΠΕΝΘΗ

Στις 12.1.2015 έφυγε απο τη ζωή η Ελένη Τασοπούλου-Κατσαντώνη σε ηλικία 83 ετών.

Στις 16.1.2015 έφυγε απο τη ζωή  και κηδεύτηκε στο Συκούριο Λάρισας η Δέσποινα Λεμονάκη σε ηλικία 94 ετών.Ήταν χήρα του  Εμμανουήλ

Λεμονάκη Ιδριτικού Μέλους του Συλλόγου μας .

Η αγάπη της για τους συγχωριανούς και για το Άνω Μέρος ήταν μεγάλη πάντα πρόσφερε οικονομική βοήθεια στο Σύλλογο και πάντα ήθελε, άν και τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Λάρισα,  να λαμβάνει επιστολές, εφημερίδα για να μαθαίνει τα νέα των χωριών μας.

Στις 26.3.2015 έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε στις  στις Δρυγιές ,η Ζαχαρένια Μπούτζουκα , χήρα Αγαθού σε ηλικία 93 ετών.

Στις 7.4.2015  έφυγε από τη ζωή  και κηδεύτηκε στο Άνω-Μέρος ο Μανώλης Κατσαντώνης υιός του Παπά-Κυριάκου σε ηλικία 74 ετών.

Στις 26.4.2015 έφυγε από τη ζωή η Παναγιώτα Μπαγουράκη,  χήρα Εμμανουήλ και  μητέρα του Παπά-Γιάννη, σε ηλικία 90 ετών.

Ο Σύλλογος μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των εκλιπόντων.

 ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ   28/03/2015

Στις 28 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας στο Φιλόξενο νέο  κρητικό κέντρο ΟΜΑΛΟΣ.Η συνάντησή μας αυτή που έχει γίνει πια  παράδοση έγινε μέσα σε κλίμα εγγάρδιο,φιλικό και αγάπης που ενώνει εμάς τους Ανωμεριανούς.

Το καλοσώρισμα απο τον Πρόεδρο του  Δ.Σ. έγινε  με τις παρακάτω μαντινάδες.

Χίλια καλώς εσμίξαμε, Φίλοι ,συγχωριανοί μας

Μαζί για να γλεντήσουμε, να αναταθεί η ψυχή μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς, τα Ιδριτικά τα Μέλη

Απού ίδρισαν τον Σύλλογο και ήμουνε κοπέλι.

Καλόειδενα τον είπανε, το εξήντα εννέα

Και μαζωχτήκαμε πολλοί, γίναμε μια Παρέα.

Ηντάνε η Καλόειδενα, φίλοι θα το ρωτούνε

Στο Κέδρος τόπος όμορφος, ποτέ μην το ξεχνούνε.

Απού τ απέναντι χωριό, το φώναξε η κόρη

Καλά είδα γω, καλά είδα γω, στο Κέδρος εις τα όρη,

καλά είδα γω,την φλόγα αυτή,την λάμψη εις τα όρη.

Και από τότες έγινε ο τόπος προσμονή μας

Έγινε τ αποκούμπι μας, και τόπος προσευχής μας.

Με το καλό στη Χάρη ΣΟΥ, στσ έξε τ Αυγούστου θεέ μου

Πάλι να ξανασμίξουμε, Δεσπότη μου Χριστέ μου.

Όμορφο είναι το δεντρί, μέσα στο φώς τση μέρας

Μα οι ρίζες ειν που το κρατούν,να μην το πάρει αέρας.

Τση ανθρωπιάς και τση πρεπιάς, Χωριά τα γονικά μας

Κι η Ιστορία γράφτηκε στα μέρη τα εδικά μας.

Δρυγιές,Χορδάκι διπλανά,στη μέση τ Άνω Μέρος,

Νάμαστε ούλοι μας καλά νάχουμε καλό <<Θέρος>>,

Νάμαστε ούλοι μας καλά,να ζήσει τ Άνω Μέρος………….

(Γεώργιος Κων.Δουλγεράκης)

Στη συνέχεια με συρτά,  απο τον Φώτη Δουλγεράκη μπήκαμε στο κλίμα της βραδιάς, με τους μελωδικούς  κρητικούς ήχους του συγκροτήματος του Γιώργη Χαλκιά (λύρα) Γιώργη  Μανωλιούδη και Κυριάκου Σταυριανουδάκη (λαούτα), <<ανεβήκαμε ακόμη πιό ψηλά >> και η  γνήσια Ανωμεριανή λύρα του συγχωριανού μας Γιώργη Μπαγουράκη  μας έφερε αναμνήσεις απο τις παρέες μας, στα παλιά καλά  και <<ανέμελα χρόνια>>.

Το γλέντι  κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και μας έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τις σκοτούρες της  καθημερινότητας.

Η συμμετοχή σας   ηταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και τους συγχωριανούς μας που ήρθαν από την επαρχία καθώς επίσης και τους νέους, για το κέφι και την ζωντάνια που προσδίδουν σε κάθε μας εκδήλωση. Και είμαστε σίγουροι ότι ,

Με νεολαία όμορφη, με κοπελιές κοπέλια,

Ο Σύλλογος παντοτινά θάχει γερά Θεμέλια.

( Γεώργιος Κων.Δουλγεράκης)

Στην εκδήλωση ο Σύλλογος μας βράβευσε τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014 και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στις σπουδές που επέλεξαν

Σε μια δύσκολη για όλους εποχή η μεγάλη συμμετοχή σας  μας δίνει δύναμη και ικανοποίηση και δείχνει ότι έχουμε θέληση  να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ-ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΙΜΥΑΛΩΝ-ΛΟΥΣΙΟΣ-ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ.

Tο Δ.Σ. του Συλλόγου, μας  πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή  την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 με προορισμούς την ορεινή Αρκαδία, Βυτίνα, Δημητσάνα ,Ιερά Μονή Αιμυαλών, ΛούσιοςΣτεμνίτσα.(απόσταση Αθήνα – Ορεινή Αρκαδία, περίπου 200 χιλιόμετρα).

Ο Πρώτος μας  σταθμός με ενδιάμεση στάση  στην Βυτίνα, ήταν   η Δημητσάνα.

Επισκεφθήκαμε  το Υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, που  προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Το  κτήριο στεγάζεινεροτριβή ,αλευρόμυλο ,ρακοκάζανο, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη  διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Εδώ είδαμε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που έχει εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα  είχε χρησιμοποιηθεί κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Επόμενος Σταθμός  ήταν : Η Ιερά Μονή Αιμυαλών.Στο φαράγγι του Λούσιου και σε εντυπωσιακό τοπίο, 3 χιλ. από τη Δημητσάνα βρίσκεται η Ιερά  Μονή Αιμυαλών. Είναι κτισμένη στη ρίζα μεγάλου βράχου, σχεδόν μετέωρη, σε κοιλότητα της χαράδρας του χειμάρρου Ίσβορα. Η Μονή της Θεοτόκου, μέσα στο σπηλαιώδη βράχο της, τιμάται και πανηγυρίζει στο Γεννέσιο της Θεοτόκου στις 8 του Σεπτέμβρη.
Ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου- αρχές του 17ου αιώνα και σήμερα αποτελείται από δύο οικοδομήματα που σχηματίζουν «Τ» στην κοιλότητα του βράχου πάνω στην οποία είναι χτισμένη.Στη Μονή φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια σημαντικής αξίας και ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται στα 1632 μ.Χ. Η τοιχογραφία είναι του έτους 1608. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση είναι δείγμα Βυζαντινής αγιογραφίας και ανήκει στην τέχνη  της Κρητικής Σχολής.

Η κατάνυξη και το δέος που  νιώθεις είναι απερίγραπτη.

Μέσα στην καταπράσινη φύση και στα γάργαρα νερά ο Σύλλογος μας πρόσφερε παραδοσιακά εδέσματα, ρακί ,όχι μόνο στα μέλη του  αλλά και στους περαστικούς εκδρομείς.

Το παραδοσιακό μας πεντοζάλι δεν άργησε να ξεκινήσει με τις κοντιλιές του Γιώργη Μπαγουράκη,και του Φώτη Δουλγεράκη και στο λαούτο τον Δαγκλή  να αντηχούν στο φαράγγι  του Λούσιου.

Στη συνέχεια   γευματίσαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα στο  γραφικό χωριό Στεμνίτσα και συνεχίστηκε το γλέντι παρέα με όλους τους θαμώνες.

Ανταλλάξαμε τα νέα και τις ευχές μας και υποσχεθήκαμε να βρεθούμε ξανά του χρόνου αλλά και στα καλοκαιρινά γλέντια του χωριού μας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας σας ευχαριστεί και  εύχετε σε όλους μας  ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ  και  καλή επιτυχία στους υποψήφιους φοιτητές μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Φωτογραφίες και βίντεο απο τις  εκδηλώσεις μας έχουν αναρτηθεί  στο facebook, προφίλ  ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ.

Ευχαριστούμε,

Με εκτίμηση το Δ.Σ.

Αριθμός Προβολών: 7